Sun09192021

Poslednja izmena:10:59:19 AM

Back KULTURA LIČNOSTI

Ličnosti

Jánoš Klinec : Biti lovac znači voleti prirodu

  • PDF

Jánoš i Magdolna KlinecBiti lovac ne znači ubijati nedužne životinje, već baviti se njenim uzgojom, stvaranjem uslova za njihovu negu, racionalno korišćenje lovišta i baviti se zaštitom životne sredine. Lovačko društvo „Fazan“ u Temerinu sredinom novembra prošle godine proslavilo je 90 godina postojanja, mada nađeni dokumenti potvrđuju da se u Temerinu organizovano lovilo od 1905. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milena Ferenčević: Sombor je grad u kojem vidim svoju budućnost

  • PDF

Milena FerenčevićLepe devojke prolaze kroz grad... A grad je Sombor, (do 1543. godine Cobor Sent-Mihalj, po imenu ugarske vlastelinske porodice Cobor, na čijem imanju je nastao). Mesto susreta - Gradska hala Mostonga (nazvana po vodenom toku nastalom od mnogobrojnih bara severno od Sombora, kojeg danas praktično i nema), u kojoj je početkom decembra 2015., u organizaciji Turističke organizacije grada Sombora održan sedmi po redu „Ravangrad Wine Fest“. Lepa devojka je Milena Ferenčević, stara 20 godina, student Pedagoškog fakulteta (budući učitelj) u Somboru. Lepa, mlada i primećena kako znalački ide od štanda do štanda i sa velikom pažnjom degustira vina. I odmah se nižu pitanja jedno za drugim: Da li je sva somborska mladež nalik na nju ili je ona izuzetak? Otkud interesovanje za ovakav događaj? Zašto? Koji su motivi?... Ali i konstatacija: gde bi Srbiji bio kraj da ima više ovako posvećenih mladih ljudi?!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Saša Drndarević, vitez od Zlakuse

  • PDF

 Saša Drndarević sa porodicomDanas za selo Zlakusu zna cela Srbija, ali i region. Jedan od „krivaca“ današenjeg prosperiteta sela je akademski slikar-keramičar Sofija Bunardžić, koja je 1995. godine započela projekat "Zlakusa" sa ciljem da pomoću umetnosti sačuva stari zanat. Ona je i idejni tvorac i organizator Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa, koja je 2015. godine imala dvadeseto, jubilarno izdanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Serbia, Nevena Šarčević

  • PDF

Nevena ŠarčevićGlumica Nevena Šarčević provela je ovo leto na usavršavanju u Italiji dobivši tradicionalnu stipendiju koja se deli već 70 godina donacijom Chiara i Giuseppe Feltrinelli. Ona je ove godine predstavljala Srbiju, a o svom boravku, izjavila je u jednom dahu:.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Lepota i toplota poruke Branislava Radoševića

  • PDF

Branislav RadoševićZakoračivši u Galeriju ITD – Institut za transfuziju dizajna na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde je u petak, 18. decembra, otvorena restrospektivna Izložba plakata Branislava Radoševića, svi gosti, više nego ikada ranije, zakoračili su u svet poznatog.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Profesionalna skitnica, Dragan Bosnić

  • PDF

Dragan Bosnić„Gledajte i mislite pre nego pritisnete okidač. Srce i um su pravi objektivi kamere“, govorio je kanadski fotograf Yousuf Karsh.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jovana Savić, umetnica sa preduzetničkim sposobnostima

  • PDF

Jovana SavićZa Andreja Tarkovskog, jednog od najznačajnijih i najuticajnijih ruskih filmskih umetnika, „umetnost simbolizuje smisao našeg postojanja”. Za Andrića, umetnost je dužna da ljudskoj vrsti otkriva lepotu koju stvaraju oni koji su ispred svog vremena. Umetnost povezuje ljude i ljudske sudbine, otvara perspektive života pojedinaca, naroda i celokupne ljudske vrste, a samo umetnost onih koji su uspeli da unesu promenu u ustaljeni društveni poredak, ostaće upamćena i ostvariće svoju svrhu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tamara Dragičević: Svi smo svesni ružnih stvari oko nas, ali ne želimo da ih vidimo

  • PDF

Tamara DragičevićU vreme crnih statističkih podataka u Srbiji, gde je svakih deset dana jedna žena žrtva svog partnera, gde žena na kojoj je izvršeno naselje mora da napusti svoju kuću, u zemlji potpisnici Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici u kojoj se ona ne primenjuje, umetnički tim, na čelu sa Jugom Radivojevićem (režija), Đorđem Milosavljevićem (scenarista), i glumcima: Tamarom Dragičević, Viktorom Savićem, Vukom Kostićem, Vladicom Milosavljević, Borkom Tomović, Igorom Damjanovićem, Nenadom Nenadovićem i dr. uspela je da snimi film čija je tema upravo nasilje nad ženama. Film „Igra u tami“ rađen je po motivima Andrićeve pripovetke „Aska i vuk“ i za razliku od brutalnosti, koja je u relanom životu sveprisutna, prikazuje je samo u nagoveštaju, a kraj je, u stilu hrišćanske pravednosti, samo potvrdio visok umetnički ukus kreativnog tima koji je radio na filmu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vuk Kostić : Najbolje je igrati negativca, jer ti je sve dozvoljeno

  • PDF

Vuk KostićFilm „Igra u tami“ je ljubavna priča motivisana pripovetkom “ Aska i vuk” Ive Andrića, koji govori o društveno angažovanom problemu, trgovini i nasilju nad ženama. Vuk (24), kojeg uverljivo tumači Viktor Savić, okrutan i nemilosrdan mladić, organizator smutnih rabota (trgovine ženama), uvlači Asku (19) u svoj svet.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Marija Šabić: Njeno veličanstvo žena

  • PDF

Marija Šabić nije krila zadovoljstvo ovogodišnjom revijomNajavljivano kao najbolje do sada, peto izdanje Serbia Fashion Week-a, održano od 10. – 16. novembra u Kongresnom centru "Master" Novosadskog sajma, ispunilo je obećano. Preko 70 revija najistaknutijih srpskih modnih dizajnera, ali i i dizajnera iz Velike Britanije, Španije, Malte, Rumunije, Slovenije i Crne Gore, ispratilo je oko 30.000 posetilaca, a sliku o ovom događaju u svet je poslalo preko 200 novinara iz najprestižnijih medijskih kuća kao što su državna televizija Francuske - TV 5 Monde, Fashion Channel Italy, Vogue, JQ Italy, Elle Italy, Lash Magazin Paris, Eclectic Magazine Paris, Fashion One TV i mnogi drugi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com