Sun11282021

Poslednja izmena:12:33:19 PM

Back TURIZAM PLANINSKI TURIZAM

Planinski turizam

Prvi SKI opening na Kopaoniku oživeo planinu

  • PDF

Skijaši i zvanično otvorili sezonuU četvrtak, 06. decembra 2018. godine, zvanično je započeo prvi Ski opening na Kopaoniku. Vreme je bilo pretežno sunčano i hladno. Duvao je slab istočni vetar. Maksimalna temperatura je bila -2°C.
Zahvaljujući sistemima za veštačko osnežavanje i povoljnim vremenskim uslovima, u funkciji su pored Karaman grebena i žičare Krst i Malo jezero kao pripadajuće staze 2, 3 ,7 i 7a, a nezvanično i Pančićev vrh 4b. Pripremaju i staze uz žičaru Mali Karaman. Visina snežnog pokrivača je 4 cm, a na snega na stazama ima od 10 do 30 cm.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novogodišnji koncerti na Kraljevom trgu

  • PDF

Bogat program za doček Nove godine na ZlatiboruZimska sezona je na pragu, a predstavnici turističke privrede Zlatibora su već osmislili glavninu programa i dešavanja koje će ponuditi turistima koji odluče da praznike, odmore i raspust provedu na turističkoj destinaciji koja spada među najposećenije u Srbiji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Otvorena ski sezona 2018/2019. na Kopaoniku

  • PDF

Igre na snegu su počeleSki centar Kopaonik počeo je sa radom u utorak, 4. decembra 2018. godine. Kao i proteklih godina, prvog dana nove ski sezone skijanje je besplatno. Za skijaše i bordere pripremljene su staze 7 i 7a uz žičaru Karaman greben. Loši vremenski za uslovi za skijanje, nisu sprečili najvernije ljubitelje skijanja da se oprobaju na snegu prvog skijaškog dana u sezoni 2018/2019. Samo zahvaljujući sistemu za veštačko osnežavanje, na otvorenim stazama ima do 20 cm utabanog snega.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Otvaranje skijališta Kopaonik u utorak, 4. decembra

  • PDF

Sve je spremno i za noćno skijanje na PančićuU utorak, 4. decembra 2018. godine, počinje ski sezona na Kopaoniku. Prvog dana sezone skijanje će biti besplatno i radiće Karaman greben sa pripadajućim stazama 7 i 7a. Od srede, 5. decembra, do nedelje, 9. decembra važiće popust od 20% na ski karte. Radno vreme ski centra Kopaonik je od 9 do 15.30 časova. 
Pored Karaman grebena pripremaju i staze uz žičare Pančićev vrh, Krst, Malo jezero i Mašinac.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ski opening Kopaonik ove godine u dva termina, od 6-9. i 13-16. decembra

  • PDF

Odbrojavanje do početka ski sezone je počeloTradicionalno otvaranje nove ski sezone 2018/2019. na Kopaoniku, održaće se u dva termina od 6 do 9. i od 13. do 16. decembra 2018. godine, uz popust na ski karte u visini od 20% u prvom terminu i od 30% u drugom terminu. Za razliku prethodnih godina kada se Ski opening održavao u prvoj nedelji decembra, ove godine je odlučeno da se manji popusti na otvaranju ski sezone daju i prvog i drugog vikenda decembra meseca. To praktično znači da će se formalno ove godine "otvarati sezona" tokom dva vikenda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Interesantan i uzbudljiv program poslednje sedmice jula na Kopaoniku

  • PDF

Zajednički snimak članova MGSS na Danima borovnice 2017.Promovišući lepote i raznovrsne turističke aktivnosti tokom leta na planini koju smo decenijama smatrali isključivo ataktivnom zimskom destinacijom, turistički poslenici Kopaonika su poslednjih godina uložili puno znanja i truda da se njen turistički profil izmeni i da ga kao takvog prihvati šira populacija. U skladu sa tim, već za narednu nedelju, sa pozicije organizatora kopaoničkih manifestacija, gospodin Zoran Jelenković iz Turističke organizacije „Raška“ najavljuje mnoštvo raznovrsnih događanja u želji da privuče, kao i ranijih godina, veliki broj publike.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

MujEn Lux domaćin novinarima medijskih kuća Srbije

  • PDF

Logo koji obećano ispunjavaU periodu od 22.-24. maja 2018. godine u MujEn Lux apartmanima na Kopaoniku boravilo je dvadesetak uglednih novinara najpoznatijih medijskih kuća Srbije.
Uz tradicionalnu kafu i pića destilerije „Zarić“, menadžment MujEn Lux-a poželeo je dobrodošlicu predstavnicima medija koji su imali priliku da se upoznaju sa kompletnom turističkom ponudom ovog planinskog centra i lično se uvere zbog čega je Kopaonik najposećenija planina Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ski opening Skijališta Srbije oživeo Kopaonik i najavio novu zimsku sezonu

  • PDF

Kopaonik omiljeni skijaški centar punom parom započeo novu zimsku sezonuSijaška sezona 2017/18. počela je na Kopaoniku 5. decembra, nakon dvonedeljnog pripremnog osnežavanja skijaških staza. Osnežavanje staza na Kopaoniku sa 50 lansera i 15 mobilnih topova, za početak Malog Jezera, Krsta, Pančića, Karaman grebena i Doline Sportova, zahvaljujući sistemu za veštačko osnežavanje i snegu koji je padao tih dana, kao i temperaturi ispod nule, obavljeno je uspešno, pa su tako pripremljene imale do 35 centimetara utabanog snega, dovoljno da dočekaju brojne skijaše na tzv. Ski openingu, koje Skijališta Srbije organizuju već punih sedam godina. Prošlogodišnji Ski Opening Kopaonik, za četiri dana privukao je preko 15.000 gostuju željnih dobre zabave.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Šumarska kuća - vredan zapis iz sredine prošlog veka

  • PDF

Rajko Nikolić (prvi s leva) očekuje da Šumarska kuća bude pretvorena u muzejOsnovna namena „šumarske kuće“ na raskrsnici prema Jošaničkoj Banji i Vikend naselju, na Kopaoniku, bila je da se u njoj okupljaju rabadžije, da iz nje poslovođe vode svoj deo poslova. Posle njih došli su inženjeri, geodeti, potom prvi turisti, planinari i skijaši. Iz te kućice krenuo je život Kopaonika. Prvi objekat na Kopaoniku koji je podiglo JP „Srbijašume“ Šumsko gazdinstvo Raška, bila je „šumarska kuća“, 29. novembra pedesetih godina prošlog veka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vraćanje stoke na Kopaonik spašava prirodu ove planina

  • PDF

Redak prizor na KopaonikuPrema podacima iz 1939. godine na Kopaoniku je bilo 175 bačija, 39.000 ovaca, 5.000 krupne stoke, 57 magaraca i 500 konja. Ukupno 575 ljudi je živelo na bačevnim mestima gde su vršili pašarenje stoke, i od novca dobijenim prodajom mleka i mlečnih proizvoda, sira i kajmaka plaćali pašarinu. Danas je situacija takva da na celoj teritoriji Kopaonika i na području NP „Kopaonik“ nema više od 200 ovaca i 18 goveda koja organizovano pašare, ni jednog konja, niti koza. Sem toga, vršna sela do reke Ibar su potpuno opustela. Na Kopaoniku, trenutno nema nijedne aktivne bačije, da je naseljena i da živi preko leta. Ovakvo stanje je godinama nepromenjeno. Sve to dovelo je do nemile slike da je kleka u agresiji, da se naseljavaju pionirske, korovske vrste, a uloga stoke i ovaca je bila upravo da sprečava da se tako nešto ne desi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com