Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO

Aktuelno

Znanjem do preporoda Srbije

 • PDF

Na mladima svet ostaje            U trenutku kada se Srbija suočava sa demografskim kolapsom, a mediji preplavljeni nemilim temama, informacija o podvigu Andreja Drobnjakovića, učenika Matematičke gimnazije koji je na međunarodnom takmičenju - StemCo olimpijadi u Singapuru, kao i svim drugim mladim genijalcima iz Srbije, potpuno je skrajnuta. Naime, ovaj sedamnaestogodišnjak je sam sebi postavio izazov: da reši 120 zadataka za tri sata, u čemu je uspeo, osvojivši pet zlatnih medalja (iz fizike, hemije, biologije, matematike i inženjerstva). Proglašen za apsolutnog pobednika Andrej je odbio sve ponude međunarodnih obrazovnih centara rešen da ostane u svojoj zemli. Stavljajući ovaj jedinstveni i do sada nikada postignuti uspeh na prvo mesto Uvodnika REVIJE TOPSRBIJA br. 41, čvrsto verujemo da će Andrejevo postignuće biti povod pozitivnih promena u odnosu na mlade talente, jedine realne nade koja može da obezbedi bolju budućnost.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Serbian 3x3 Academy Training Camp 2024. Novi Sad

 • PDF

Danilo Lukić            Međunarodni basket kamp „3 na 3“, organizovan po treći put tokom maja, nastao je spontanim okupljanjem ekipa iz različitih zemalja sveta koje su prepoznale kvalitet novosadskih basketaša, a na osnovu rezultata svetskih No1 u ovom atraktivnom sportu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Spašavanje sela i države kroz zadružno udruživanje

 • PDF

Branislav Gulan            “Oživljavanje zadrugarstva, je visokopatriotski čin. Reč je o misiji za spas sela Srbije, pogotovu u brdsko-planinskim i pograničnim područjima, gde prazan prostor predstavlja izazov za nezvane goste. Zadruge su pogodan organizacioni oblik da, uz bolju infrastrukturu, školu, ambulantu, poštu i crkvu zadržimo deo seoskog stanovništva koje namerava da ode iz tih sredina. Poražavajuće je da od 4.720 sela u Srbiji - 1.200 je u fazi odumiranja i nestaće za jednu deceniju, Procena Republičkog zavoda za statistiku je da će u Srbiji do 2050. godini sa mape ukupno nestati oko 3.000 naseljenih mesta, odnosno sela. Inače, Srbija već danas nema više sela, jer, su ona već ugašena po Ustavu. Osnivanje novih zadruga i revitalizacija postojećih, dakle, ima geopolitički - strateški i regionalni značaj.  Tipično za zemljoradničko zadrugarstvo u razvijenim zemljama Evrope jeste praksa da je gotovo svaki farmer član jedne ili više zadružnih asocijacija - kooperativa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

TopSrbija - U društvu najboljih

 • PDF

Mihailo Berček            Nalazimo li se u procesu rađanja novog sveta, priliva novih energija, civilizacijskog skoka koji će doneti promene, ili sumnje u dosadašnji pogled na život. Predikcije nedvosmisleno potkrepljuju tvrdnje onih koji smatraju da će promene biti sveobuhvatne a prilagođavanje na nove datosti, naizvesne. Da li je to razlog za strahove i zabrinutost? Naravno da nije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Udruženje DAUN Novi Sad: Sa osmehom smo svi isti

 • PDF

Violeta Popović, predsednica Udruženja „Daun“ iz Novog Sada    Da li ih (ne)primećujemo i koliko im (ne)pomažemo? Šta znači biti drugačiji, i kakav je njihov život? Pitanja su iza kojih sledi paušalan odgovor, koji ne obavezuje.
    Studenti 3. godine hotelijestva Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF-a u Novom Sadu ta pitanja ne postavljaju, već 18 godina, organizuju tematske veči sa humanitarnim karakterom, i sav prihod od ulaznica i donacija prosleđuju na račun onih koje stavljaju u prvi plan. U okviru praktičnog dela predmeta: Animacija i logistika u turizmu, koji vode prof. dr Anđelija Ivkov Džigurski i van. prof. dr Igor Stamenković, na zabavan način, uz večeru, u čemu im pomažu kolege sa gastronomije, studenti učestvuju u ovoj lepoj humanitarnoj akciji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zadružni savez Vojvodine: Okrugli sto “Podsticaji u zemljoradničkom zadrugarstvu APV”

 • PDF

Sa Okruglog stola ZSV održanom na Zlatiboru            Dana 31.1.2024. godine u okviru 50. Simpozijuma Agro - tehnika - precizna - poljoprivreda na Zlatiboru, održan je okrugli sto pod nazivom “Podstiacaji u zemljoradničkom zadrugarstvu AP Vojvodine” u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, na kojem su predstavljeni zaključci i predlozi Saveza proistekli iz detaljne analize prikazane u Elaboratu Zadružnog saveza Vojvodine o efektima sprovođenja konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na zemljoradničke zadruge u A.P. Vojvodini u periodu 2018-2023 godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Hajde da zajedno širimo krug podrške deci izuzetno niskog rasta

 • PDF

 Jelena Hađasija (levo) i Danijela Stojanovič            Poziv na druženje i uživanje u lepom provodu koji su uputili studenti 3. godine turizma (predmet Animacija i logistika u turizmu) i hotelijerstva, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, PMF-a Univerzitet Novi Sad. pod nazivom „Dance With Somebody”, održanom u prostoru SKCNS „Fabrika“ krajem januara 2024., i ovoga puta bio je poziv da iskažu svoju humanost direktno se uključujući u BUĐENJE SVESTI o postojanju retkih bolesti sa kojim se suočavaju deca i njihovi roditelji, a koji se nalaze svuda oko nas.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prilagodite život drugima - Deca sa ahondroplazijom

 • PDF

Jelena Hađasija, Danijela Stojanović, dr Zvezdana Bjeletić, Danijel Stojanović i Veljko Hađasija            Neka svako poraste na svoj način - moto je Udruženja „Deca sa ahondroplazijom Srbije“ koje okuplja desetak porodica sa ciljem da budu podrška i oslonac jedni drugima, da razmenjuju iskustva, preporuke, jedni drugima daju savete do kojih se, o ovoj retkoj bolesti, teško dolazi. Reč je o retkoj bolesti, jednoj od najučestalijih koštanih displazija koja za posledicu ima izuzetno nizak rast. Stanje je nasledne prirode i u skoro 80% slučajeva, osobe izuzetno niskog rasta potomci su roditelja uobičajene visine. Prosečana visina odraslog muškarca sa ahondroplazijom je oko 131, a žene oko 124 centimetra. Ali, po prvi put u istoriji deca obolela od ahondroplazije imaju mogućnost da se adekvatno leče.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Na raskrsnici misli i postignuća

 • PDF

Naslovna strana novogodišnjeg broja revije TOPSRBIJA-NAJBOLJE IZ SRBIJE            Nema raskrsnica sa obeleženim pravcima kojima se stiže do uspeha, pod kojim se razume - na kraju biti zadovoljan. Za mnoge kulture, kojima pripada i naša, pravac slobode je cilj kome vodi svaki put. Sloboda u smislu, ne da se radi ono što se voli, već da se ne radi ono što se neće. A mesto uliva svih puteva je naš dom, sklonište za dušu i telo. U središtu doma je trpeza, sofra (sovra), koju su u antičko doba nazivali agape - gozba ljubavi, gde je važnije od onoga šta je na stolu, ko se okupio oko njega. To zajedništvo reči, misli, samog čina jedenja, jedan je od najveličanstvenijih trenutaka u životu. To je trenutak istine u kome nema pretvaranja, kada se ogoljuje svaka dobra kao i manje dobra namera.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

TopSrbiji Darodavnica na VI Festivalu književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji

 • PDF

TopSrbiji priznanje Društva za narodno prosvećivanje “Svetionik” iz Kragujevca    Mihailo Berček Revija i sajt „TopSrbija - Najbolje iz Srbije“, Novi Sad - za reportažu „Priča o Stragarima“, nagrađeni su II Darodavnicom, priznanjem Društva za narodno prosvećivanje “Svetionik” iz Kragujevca na VI Festivalu književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji „Moje selo u pričama i pesmama 2023'' (Stragari - Kragujevac, 12. 12. 2023.)

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com