Wed07062022

Poslednja izmena:09:44:04 AM

Back TURIZAM SEOSKI TURIZAM

Seoski turizam

Salaš Udvardi Tanya, povratak u budućnost

 • PDF

Čaba Ana i Janoš, sa unukom ĐurkomSalašarski život je miran, ali zahtevan i traži vredne ljude, jer posla ima na pretek. Tu se posao nikada ne završava, jedino se na kraju dana prekida, da bi se sutra nastavio. Mnogi su od takvog načina života pobegli u grad, a danas se iz grada vraćaju, jer taj i takav život ima svojih prednosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Perkov salas, mesto gde se čovek prilagodio prirodi

 • PDF

Boško Ivanić (desno) sa ocem Nikolom i majkom MilicomNa južnim padinama Fruške gore, u blizini Iriga, u mestu Neradin, imena keltskog porekla, koje u prevodu znači „gospodar grada”, na šest kilometara od Iriga, situiran je Perkov salaš, začetnik seoskog turizma ovog kraja.
Da li je 1999. godine to bila dalekovidost, intuicija ili preduzetnički duh, tek zaštitni znak salaša, Nikola Ivanić je pokrenuo ideju korišćenja tradicionalnog domaćinstava u turističke svrhe. Istorija samog salaša seže u davnu 1717. godinu, kada je daleki predak Ivanićevih, Perko, na putu iz stare Srbije sjahao na ove prostore, pa je i salaš poneo njegovo ime.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Predlog za odmor: Etno selo Babina reka

 • PDF

Uživanje u ambijentu Etno selo Babina rekaU lazarevačkoj opštini, na samom kraju sela Trbušnica, između Lazarevca (12 km) i Aranđelovca (20 km), nalazi se etno selo Babina reka. Građeno je u poslednjih deset godina, a otvoreno je pre dve godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pravi odmor na Majkinom salašu

 • PDF

Etno park Majkin salaš na PalićuJedan od prvih salaša sa severa Bačke, Etno park „Majkin salaš“ uspeo je da se nametne kao vodeći i kao jedan od onih koji diktira standarde. Uređen je na bački, vojvođanski način sa mnogo ličnog stila i ukusa, ukratko, jedinstveno, salašarski. Etno park „Majkin salaš“ se prostire na površini od 30 hektara, od čega je 15 hektara pod zasadom jabuke. Od te jabuke proizvodi se rakija i vino, kao i ajvar, njihov specijalitet, kojem se za razliku od svih ostalih ajvara uz papriku dodaje najzdravija voćka na svetu – rajska jabuka. Pored voćnjaka, na imanju se nalazi smeštajni objekat „Cvetni salaš“, sa 15 soba, bazenom na otvorenom, galerijom slika, ergelom konja i ponija "Maestoso"...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr David Bole: Uzdati se u sopstvene snage

 • PDF

Dr David BolePeti konzorcijum Upravnog odbora članova Međunarodnog projekta SY_CULTour održava se od 8. do 10. aprila 2013. godine u Novom Sadu. Domaćin ovom skupu je Prirodno matematički fakultet, koji je kao predstavnik zemlje domaćina ugostio predstavnike partnerskih institucija iz pet država: Italije, Grčke, Slovenije, Mađarske i Bugarske.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

PMF Novi Sad: Projekat korišćenja kulturnih potencijala u ruralnim područjima SY_CULTour

 • PDF

Zajednički snimak za uspomenu sa održanu radionicu u ApatinuGore navedena skraćenica u prevodu znači: “Sinergija kulture i turizma: korišćenje kulturnih potencijala u manje razvijenim ruralnim područjima“. Projekat SY_CULTour je počeo 01.03.2011. godine, a završava se 28.02.2014. godine. Na projektu učestvuju partneri iz 6 zemalja (Slovenija-četiri partnera, Italija-tri partnera, Mađarska-dva partnera, Grčka-četiri partnera, Bugarska-dva partnera i Srbija-dva partnera).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zlakusa, selo sa dva moderna sajta

 • PDF

Detalj iz Etno kuće Terzića avlijaSelo Zlakusa zbog mnogo čega, postalo je nezaobilazno mesto u koje sve više svraćaju domaći i inostrani turisti, ne bi li uživali u jedinstvenom ambijentu, čistom vazduhu, gostoprimstvu vrednih domaćina, tradicionalnoj hrani sa ovih prostora, ali i svežoj pastrmki iz 17 obližnjih ribnjaka i kupili čuvenu zlakusku grnčariju - lonce, sačeve, đuvečare, ćupove, činije, ali i figurice, lampe, bokale, ovale, spravljene od gline i mlevenog kalcita. A da će ovo selo sa oko 700 stanovnika, sačuvati svoju autentičnost i tradiciju, ali i pespektivu za budućnost, te da će zadržati mladost da ostane u ovom raju, najavljuje i najnovija marketinška, tj. internet prezentacija Zlakuse.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Bajša, selo ponosno na svoju multikulturalnost i svoja vina

 • PDF

Bajša je predstavljena na najlepši mogući načinKarolj Lacković, predsednik saveta Mesne zajednice Bajša na 9. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, predstavio je Bajšu na najlepši mogući način, počevši od istorije mesta, imena, do razvoja turističkih potencijala i sadržaja koje svaki gost, turista, može da pronađe u ovom lepom bačkom mestu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Etno bajka Miljević započela proletnju sezonu

 • PDF

Dragan Miljević (desno), prof. dr Slobodan Jović i mladi Vuk Miljević na degustaciji vinaEtno domaćinstvo „Miljević“ u Starim Ledincima, u okviru kojeg se nalazi i Podrum „Miljević“ postalo je već prepoznatljivo i kao vinsko mesto, na koje vinski znalci, uživaoci prirode i njenih sokova, današnje meraklije, sa značenjem onih koji znaju da uživaju uz setne zvuke i vole da piju dobro vino bez da se napiju, vole da posete.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milijana Šekler iz sela Rudno na Goliji: O ruralnom turizmu iz prve ruke

 • PDF

Milijana Šekler sa sinom DragoljubomNastup na 35. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, privukao je preko 1.000 izlagača iz 46 zemlje i brojne posetioce. Mnoge iskusne „sajamdžije“ ova manifestacija je podsetila na stara dobra vremena, kada je Sajam predstavljao društveni događaj na koji se odlazilo porodično.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com