Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Ivan Lazić: Viteštvo kao ljubav, potreba i magija

  • PDF

Ivan Lazić u akciji            Viteški turniri novog doba po ugledu na srednjovekovne, poprimili su festivalsku formu i kao takvi prerasli su u prave spektakle. Po svojoj koncepciji vezani su za očuvanje i negovanje srednjovekovne viteške tradicije, prikazima viteških borbi i sportskim nadmetanjima, ali je to pre svega atraktivni saznajni put srpske srednjovekovne istorije kroz njene najsvetlije tačke.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kraljice Bodroga, kraljice starih šokačkih napeva

  • PDF

Pevačka grupa Kraljice Bodroga            Pregršt blaga, autentičnih karakteristika, posebnih kulturoloških i prirodnih vrednosti, krije se u malenom Bačkom Monoštoru, selu od 2.500 stanovnika, u koje se može doći samo prelaskom preko jednog od mostova jer je selo okruženo rekom Dunav, njegovim brojnim rukavcima, Velikim bačkim kanalom i kanalom Dunav-Tisa-Dunav. Bački Monoštor je 13 kilometara udaljen od Sombora, kojem administrativno pripada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ruske slovo obeležilo 74. godine uspešnog rada

  • PDF

Zajednički snimak članova kolektiva Ruske slovo            Novinsko-izdavačka ustanova „Ruske slovo“ je skromnom svečanošću prvenstveno namenjenu penzionerima ove kuće u čast, u petak, 14. jula,  u svojim prostorijama na sedmom spratu zgrade „Dnevnik“ na Bulevaru oslobođenja 81 u Novom Sadu, obeležilo 74. godine uspešnog rada. Tom prilikom sadašnjim i bivšim zaposlenim obratio se direktor Ustanove dr Boris Varga, kao i najstariji penzioner Đura Laćak.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zrenjaninske sekvence: Gradska kuća

  • PDF

Jaroslav Stevanov u razgovoru sa predstavnicima medija            Utvrđenje u Bečkereku, njegov unutrašnji i spoljašnji grad, podignuto je 1527/28., nalazilo se na prostoru današnjeg užeg centra grada. Nije bilo dugog veka. U skladu sa drugom tačkom Karlovačkog mira 1699., i odlukom o rušenju svih pograničnih utvrđenja,  1701. godine srušeno je i bečkerečko. Kako je ono izgledalo može se videti na muralu (14x 4 metra) u Županiskom parku, danas Gradskoj bašti u sklopu Gradske kuće, koji je 2004. godine naslikao zrenjaninski slikar Viorel Flora.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Muzej piva u Čelarevu prvi i našoj zemlji, jedinstven u regionu

  • PDF

Ljiljana radišić, kustos Muzeja, u razgovoru sa novinarima            U petak, 10. maja obeležen je povratak „zlatnog“ proizvoda LAV Premiuma, koji je od 1998. pa sve do 2008. nizao rekorde u proizvodnji, prodaji i popularnosti. Za tu priliku u prostranom parku Dvorca Dunđerskih, kompanija Carlsberg Srbija priredila je višečasovni koncert i druženje sa poznatim ličnostima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Muzej piva Zrenjanin - od ideje do realizacije

  • PDF

Pogled na obnovljenju zgradu Muzeja piva            Udruženje građana „Urbani forum", na čelu sa Vojislavom Cvijićem, savetnikom za turizam iz Turističke organizacije grada Zrenjanin, u želji da sačuva tradiciju dugu više od 270 godina, odlučuje da 2016. obnovi prostor nekadašnje Zrenjanisnke pivare (Zrenjaninske industrije piva) koja je imala kontinuitet proizvodnje od 1745. do 2007. godine. Osim adaptacije prostora i ustanovljenja Muzeja piva, Udruženje je, uz podršku lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom, gospodinom Čedomirom Janjićem, u februaru ove godine započelo saradnju sa kompanijom „Carlsberg Srbija“. Rezultat toga je nova proizvodna linija „Zrenjaninskog piva“ u pivari u Čelarevu, a od svake prodate flaše dva dinara biće izdvojeno za izgradnju mini pogona u Zrenjaninu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Klub žena Belo Blato

  • PDF

Zajednički snimak članica Kluba sa predstavnicima BSC centra            Udruženje beloblatskih žena jednostavnog imena „Klub žena“, imalo je jasnu predstavu kada je reč o uključivanju u projekat „Jaka žena - jako selo“ koji sprovodi BSC informativni centar iz Novog Sada. Ovladavanje novih tehničko-tehnološkim znanjima, te podrška u nabavci dva plastenika, prioriteti su, koje im, po mišljenju njegovih članica, pruža mogućnost komunikacije i socijalnog i ekonomskog opstanka, kako njihovog udruženja, tako i svih žena na selu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Đelem, đelem lungone dromeja

  • PDF

Ana Dalipovski            Širom planete 08. aprila se obeležava Svetski dan Roma. Predstavnci ovog zagonetnog naroda su još uvek u teškom položaju, uglavnom zbog predubeđenja koje o njima vlada u društvu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

NO Ansambla Vila gala koncertom najavio seriju ovogodišnjih nastupa

  • PDF

Vilino veče za pamćenje

            Povodom 20 godina rada Narodnog orkestra Ansambla ,,Vila” i 85 godina Srpskog kulturno-umetničkog društva ,,Železničar”, 02. aprila u amfiteatru SPENS-a, održan je celovečernji  koncert Narodnog orkestra „Vila“ iz Novog Sada, koji je predvodio višegodišnji umetnički rukovodilac Dragan Narančić, scenarista i reditelj ovog spektakla, a ujedno i voditelj programa. Gosti na koncertu bili su članovi hora Medicinskog fakulteta Novi Sad „Musica Sanat“ kojim rukovodi mr Hermina Guga Sarka, vokali Tatjana Jezdimirović i Aleksandar Janić, i flautistkinja Aleksandra Horvat.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ODRŽAN SEMINAR TRADICIONALNIH INSTRUMENATA U NOVOM SADU

  • PDF

Zvuci tradicionalne muzike ovih prostora u Vili            Osmi po redu seminar tradicionalnih instrumenata održan je u prostorijama Folklornog ansambla „Vila“ iz Novog Sada, u organizaciji Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije, Udruženja za očuvanje narodne tradicije „Alimo Traditional Group“, ali i domaćina Ansambla „Vila“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com