Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Etno kuća Kod Kiriša: Enterijer duša Jutke Adamov

  • PDF

Jutka Adamov            Etno kuća Jutke Adamov čuvar je duhovnog dobra minulih vremena u Malim Pijacama (do 1938. Kiriška Pijaca) u opštini Kanjiža, obojena čitavim spletom običaja i nostalgičnim sećanjima. Etno kuća „Kod Kiriša“ nije samo deskriptivan prikaz etno materijala, folklor prošlosti koji je sam sebi cilj, već necenzurisana duhovna kategorija sa čistom i jasnom željom da se više i dublje zađe u duše običnih ljudi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Arača: na granici između istorije i legende

  • PDF

Arača ovih dana            Ostaci srednjovekovne benediktinske opatije Arače, 12 km udaljene od Novog Bečeja, u ataru Novog Miloševa, jedna je od pet top destinacija Turističke organizacije opštine Novi Bečej (TOONB) i dostupna svim turistima koji navrate u ovu varoš u svako doba dana i noći. Do nje vodi nepristupačan put, ali ne toliko da bi pokolebao, ili čak sprečio dolazak nekog ko želi da vidi deo kulturnog nasleđa koji govori o multikulturalnosti Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milorad Lonić: Kulturna riznica Ansambla VILA

  • PDF

Detalj sa spektakularnog Vidovdanskog kokncerta FA VILA            Vidovdanskim koncertom pod nazivom „Iz naše i svetske kulturne riznice“ novosadskog Folklornog ansambla VILA, u ponedeljak, 29. juna, demonstrirana je sva lepota i raskoš naše narodne tradicije. Ovo je još jedan u nizu koncerata vezanih za kulturu sećanja, kojom je predstavljena široka lepeza našeg nasleđa koje nije bilo izolovano i zatvoreno, već je iz drugih kultura u okruženju prihvatalo sve dobro, bogateći i oplemenjujući kako svoj umetnički izraz, repertoar, tako i karakter.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jelena Malešević: Vinčanska kultura kao temelj razvoju tekstilne industrije Srbije

  • PDF

Jedinstvenim performansom Jelene Malešević (levo) otvoren SFW 2020            Performansom Jelene Malešević i izložbom radova finalista mladih dizajnera iz Srbije i Evrope, u petak, 26. juna, u Novom Sadu, počelo je (odloženo) prolećno izdanje Serbia Fashion Week-a (SFW). Publika će do 29. juna imati privilegiju da se druži sa modom na specifičan način, uz sve mere predostrožnosti koje data situacija nalaže, zahvaljujući Svetlani Horvat, direktorici SFW-a i predsednici Nacionalne komore za modu Srbije, koja ni ovoga puta nije želela da verne pratioce ove manifestacije ostavi uskraćene ovog vanrednog događaja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dobrodošao u tvoj Šabac, gospodaru

  • PDF

Ana Pavlović kraj spomenika Jevremu Obrenoviću            Dana, 10. juna 2020. godine, postavljen je Spomenik gospodar Jevremu Obrenoviću u centru Šapca. Spomenik je rad Vladimira Tovića, vajara. Visina spomenika je 4 metra sa postamentom iznosi 5.5 metara. Umetnička radionica „Ljubisavljević“ iz Kovina je izlila Tovićevo delo u bronzi. Autor rešenja za postament je arhitekta Marijana Vasić Gavrilović. Težina spomenika iznosi 1 tonu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Muzej Žeravica, Novo Miloševo: Moje ime je Duško... Duško Popov!

  • PDF

 Jedinstvena izložba posvećena Dušku Popovu, alias Džejms Bondu            Džejms Bond, neosporan simbol moći, glamura, klase i manira, dobrog ukusa, protagonista je najdugovečnije filmske franšize u istoriji kinematografije. Od prvog filma „Dr. No" (1962. godina), do najnovijeg „No Time to Die" (2020) interesovanje za priču o tajnom agentu britanske MI6 službe, koji pije martini, vozi Aston Marton i voli društvo lepih žena, ne jenjava.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Muzej Glavaševa kuća: Jedna kuća, mnogo priča

  • PDF

U ambijentu Glavaševe kuće u Vranjevu            Zavičajni muzej „Glavaševa kuća“ u ulici Josifa Marinkovića 69 u Vranjevu (nekada Glavnoj ulici br. 576), prvi muzej grada Novog Bečeja, primer je kako kroz sagu o jednom čoveku, u ovom slučaju doktoru pravnih nauka i velikom dobrotvoru Vladimiru Glavašu (1834 - 1909) može da se sagleda građanski život XIX veka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kompleks Franjevačkog samostana sa crkvom Uznesenja Presvete Bogorodice (Blažene Device Marije) čuvar vere, tradicije i blaga

  • PDF

Franjevački samostan, retko nasleđe izuzetne lepote            Bač, nekada moćni grad koji su gradili Sloveni, Goti, Kelti, Sarmati, Jazigi, Rimljani, Huni, Turci i isto tako ga rušili, danas je gradsko naselje u jugozapadnom delu prostrane panonske ravnice bogate i volšebne istorije. Bač, po kome je današnja Bačka dobila ime, prvi put se pominje u crkvenom dokumentu iz 535. godine, kao jedne od utvrda Pannonia Sirmiensis sa središtem u Sirmiu (Sirmiumu), jednom od četiri glavna grada Rimskog carstva. Njegovim razaranjem, prvo od strane Huna, zatim Avara, u crkvenim dokumentima nalazi se pomen grada Bač, koji je obuhvatao crkvu i ostatke rimskih kuća u krugu od 500 m. O građevini iz rimskog doba svedoče ostaci „rimskog zida“ u hodniku samostana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Bajšanski streličari - graditelji lukova

  • PDF

Prikaz majstorstva na manifestaciji Piknik na Arači u Novom Bečeju            Nešto više o streličarstvu, njegovom prisustvu na ovim terenima, interesovanju za ovaj sport, saznali smo od najboljih. Trojac iz Bajše: Mamužić Mihalj, Kokić Atila, Sukola Ištvan poznati su graditelji lukova u regionu, ali i vrlo uspešni takmičari. Gospodin Mihalj je pre pet godina osvojio državno prvenstvo, dva puta bio prvi u Mađarskoj, drugi u Austriji. Ali, kaže to je uspotno zadovoljstvo jer je interesovanje za streličarstvo počelo pre osam godina, sa izradom prvog luka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ruka u ruci - tradicionalna igranka FA VILA u novom dobu

  • PDF

Milorad Lonić uveren da će se nove ideje primiti u Novom Sadu         Titula Evropske prestonice kulture 2021, za koju se Novi Sad ubrzano priprema, sve aktere bliske kulturi u njenom najširem smislu, uputila je na traženje novih ekskluziviteta, sadržaja koji će probuditi najlepši deo srpskog nacionalnog bića. Među onima koji su najdalje otišli, ne samo u potrazi, već i u realizaciji i rehabilitaciji tradicionalnih vrednosti, i to na teritoriji Srbije, bez dvojbe su kulturno-umetnička društva, pre svega Srpsko kulturno-umetničko društvo „Železničar“, i renomirani folklorni ansambl „Vila“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com