Sun04052020

Poslednja izmena:09:36:55 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Novi - stari sjaj Subotičke sinagoge

  • PDF

Sinagoga nakon detaljne rekonstrukcije izgleda lepše nego ikadImpresivan sakralni objekat - Subotička sinagoga, od 1974. spomenik kulture od izuzetnog značaja, sagrađena je 1902. prema projektu budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Deže Jakaba, saradnika arhitekte Edena Lehnera, tvorca mađarske varijante secesije, do kraja 2017. će biti obnovljena i vraćena Subotičanima na korišćenje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Disnotor - tradicionalni svinjokolj na vojvođanski način nekad i sad

  • PDF

Veština obrade mesa na manifestaciji Manić Tisa 63 ove godine u Novom BečejuDisnotor, svinjokolj, zabijačka ili gozba prilikom klanja svinja u zimskim mesecima, uglavnom od kraja novembra, do kraja januara, je vreme kada vojvođansko selo živi jednom posebnim životom. Upinje se i otima od učmalosti i mrtvila kratkih dana i dugih noći, koje domaćini uglavnom provode na okupu, u svojim kućama. Zimi, na selu svaka kuća živi za sebe, obaška. Zato su tu odvajkada bili svinjokolji, siguran način obezbeđivanja hrane i druženja, a danas pomalo i „zabava“, sećanje na ono kako je bilo nekada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milorad Lonić: Srpsko kolo - svetsko dobro

  • PDF

KOLO - zaštitni znak SrbijeDana 07. decembra 2017. godine, na svom 12. redovnom zasedanju, na ostrvu Čedžu u Južnoj Koreji, Međuvladin komitet za očuvanje kulturnog nasleđa doneo je odluku o upisu Srpskog kola na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva. U obrazloženju povodom odluke "UNESCO-a", stoje da je Srpsko kolo kolektivni ples koji izvode plesači koji međusobno formiraju lanac, i obično se kreću po kružnoj liniji držeći se za ruke. Izvodi se uz pratnju muzike na privatnim i javnim okupljanjima i "uključuje članove lokalne zajednice."

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dalibor Rožić: Grad Novi Sad spreman da podrži sve kvalitetne manifestacije kulturnog sadržaja

  • PDF

Pozdravni govor gospodina Dalibora RožićaSinoć je u novosadskom SPENS-u spektakularno završen Festival zlatnih ansambala Vojvodine, koji je uz podršku Grada, organizovao FA „Vila“ SKUD „Železničar“ iz Novog Sada. Preko 800 učesnika, mladih iz Vršca, Bačke Palanke, Zrenjanina, Bečeja, Kikinde, Šida, Subotice, Gložana, Novog Sada, i sa gostima iz Beograda, u tročasovnom programu, uspelo je da podigne publiku na noge. I ne samo to. Pokazali su da još uvek ima omladine koja stasava kroz druženje i negovanje tradicionalnih vrednosti, i koja uživa u tome. Koliki je značaj ovakvih festivala za sam Grad Novi Sad, član Gradskog veća za kulturu, gospodin Dalibor Rožić je izneo pozitivne impresije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Folklorni ansambl Vila i njihovi gosti priredili veče koje publika nije želela da se završi

  • PDF

Najlepša moguća najava za 9. Festival zlatnih ansmbala Vojvodine na SPENS-u u nedeljuI ove godine, dva dana pre centralnog događaja, IX „Festivala zlatnih ansambala Vojvodine“, Folklonrni ansambl Sportsko-kulturno-umetničkog društva „Železničar“ iz Novog Sada, predvođena umetničkim rukovodiocem, gospodinom Miloradom Lonićem, na Tribini mladih održala je veče nezaborava. Nastupili su instrumentalno-vokalni ansambli KUD-ova iz Novog Sada, Gložana, Zrenjanina, i na jedinstven način pozvali publiku da u nedelju prisustvuje velikom „Festivalu zlatnih ansambala Vojvodine“, na kojem se devetu godinu pokazuje sva lepota u različitosti igara, pesama, nošnji, običaja naroda i narodnosti Vojvodine, ali i šire.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Galerija Matice srpske - 170 godina postojanja

  • PDF

Zgrada Galerije Matice srpske u Novom SaduGodinom osnivanja Galerije Matice srpske smatra se 1847. godina kada je u Budimpešti u okrilju Matice srpske osnovan Muzej, iz čije umetničke zbirke je proistekla Galerija Matice srpske. Od samih početaka Galerija se bavi prikupljanjem, čuvanjem, proučavanjem, izlaganjem i interpretacijom umetničkih dela srpske kulturne baštine. Od 1958. godine preseljena je u današnju zgradu na Trgu galerija, gde svojom stalnom postavkom i povremenim izložbama, teži da bude mesto edukacije publike o razvoju umetničkih ideja, o umetnicima, delima i patronima u našoj sredini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ponosni na naše Ljubičevo

  • PDF

Mirko Stojanović (prvi s leva) sa grupom posetilaca na omiljenom mestu za fotografisanjeErgelu „Ljubičevo“ osnovao je knez Miloš 1853. godine, kao PD „Morava“. Godine 1960. ergelu na desnoj obali Velike Morave kod Požarevca, poklanja srpskom narodu. Na predlog kneza Mihaila, koji 1866. preuzima ergelu, dobija ime „Ljubičevo“, po njegovoj majci, kneginji Ljubici. Za 159 godina postojanja najstarija ergela u Srbiji prošla je kroz razne etape. Za vreme Velikog rata za vojne potrebe dala je 550 konja koji se zauvek ostali u albanskim vrletima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novobečejski festival amaterskih pozorišta Srbije postao regionalni, a na dobrom putu je da postane i internacionalni

  • PDF

Ovogodišnji laureati festivalaDeveti Festival komedije „Jovan Knežević - Caca“ u Novom Bečeju dodelom nagrada, „Cacinih lenti“, 28. oktobra je spustio svoje pozorišne zavese za ovu godinu. Izvedeno je ukupno pet predstava u konkurenciji odraslih i tri predstave namenje deci u okviru takozvanog Festića, dok je predstava „Ujež“ na tekst Branislava Nušića, rediteljski prvenac Vladete Sudarskog, izvedena izvan konkurencije, u čast nagrađenih.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ivica Beretić: I glumci amateri mogu da naprave vrhunske uloge

  • PDF

Ivica Beretić (prvi s leva) sa članovima dramske sekcije KPD Jedinstvo-Eđšeg, BajmokKulturno-prosvetno društvo „Jedinstvo- Eđšeg“ iz Bajmoka osnovano je 27. januara 1957. godine uključujući u svoje redove amatere više nacionalnosti. Ivica Beretić, najstariji član dramske sekcije u okviru KPD „Jedinstvo- Eđšeg“, kaže da je ona jedna od najaktivnijih, mada...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Školica folklora neguje ljubav prema narodnoj igri i pesmi

  • PDF

Učesnici ovogodišnje Školice folklora u KrupnjuVarošica Krupanj se ne nalazi na glavnim saobraćajnicama ali, zahvaljujući dobrim ljudima, te prirodnim odlikama, kulturnim znamenitostima i prebogatom istorijom, ima štošta da ponudi.
Drugu godinu zaredom, gostoprimstvo Hotela „Grand - Krupanj“ iskoristili su članovi folklornih društava iz Vojvodine i njihovi nastavnici. „Školica folklora“ je ove godine okupila decu osnovnoškolskog uzrasta od prvog do osmog razreda, članove KUD „Đido“ iz Bečeja, KUD „Đeram“ iz Bačkog Gradišta i KUD „Izvor“ iz Velikih Radinaca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com