Fri07032020

Poslednja izmena:10:28:15 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Galerija Matice srpske - 170 godina postojanja

  • PDF

Zgrada Galerije Matice srpske u Novom SaduGodinom osnivanja Galerije Matice srpske smatra se 1847. godina kada je u Budimpešti u okrilju Matice srpske osnovan Muzej, iz čije umetničke zbirke je proistekla Galerija Matice srpske. Od samih početaka Galerija se bavi prikupljanjem, čuvanjem, proučavanjem, izlaganjem i interpretacijom umetničkih dela srpske kulturne baštine. Od 1958. godine preseljena je u današnju zgradu na Trgu galerija, gde svojom stalnom postavkom i povremenim izložbama, teži da bude mesto edukacije publike o razvoju umetničkih ideja, o umetnicima, delima i patronima u našoj sredini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ponosni na naše Ljubičevo

  • PDF

Mirko Stojanović (prvi s leva) sa grupom posetilaca na omiljenom mestu za fotografisanjeErgelu „Ljubičevo“ osnovao je knez Miloš 1853. godine, kao PD „Morava“. Godine 1960. ergelu na desnoj obali Velike Morave kod Požarevca, poklanja srpskom narodu. Na predlog kneza Mihaila, koji 1866. preuzima ergelu, dobija ime „Ljubičevo“, po njegovoj majci, kneginji Ljubici. Za 159 godina postojanja najstarija ergela u Srbiji prošla je kroz razne etape. Za vreme Velikog rata za vojne potrebe dala je 550 konja koji se zauvek ostali u albanskim vrletima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novobečejski festival amaterskih pozorišta Srbije postao regionalni, a na dobrom putu je da postane i internacionalni

  • PDF

Ovogodišnji laureati festivalaDeveti Festival komedije „Jovan Knežević - Caca“ u Novom Bečeju dodelom nagrada, „Cacinih lenti“, 28. oktobra je spustio svoje pozorišne zavese za ovu godinu. Izvedeno je ukupno pet predstava u konkurenciji odraslih i tri predstave namenje deci u okviru takozvanog Festića, dok je predstava „Ujež“ na tekst Branislava Nušića, rediteljski prvenac Vladete Sudarskog, izvedena izvan konkurencije, u čast nagrađenih.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ivica Beretić: I glumci amateri mogu da naprave vrhunske uloge

  • PDF

Ivica Beretić (prvi s leva) sa članovima dramske sekcije KPD Jedinstvo-Eđšeg, BajmokKulturno-prosvetno društvo „Jedinstvo- Eđšeg“ iz Bajmoka osnovano je 27. januara 1957. godine uključujući u svoje redove amatere više nacionalnosti. Ivica Beretić, najstariji član dramske sekcije u okviru KPD „Jedinstvo- Eđšeg“, kaže da je ona jedna od najaktivnijih, mada...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Školica folklora neguje ljubav prema narodnoj igri i pesmi

  • PDF

Učesnici ovogodišnje Školice folklora u KrupnjuVarošica Krupanj se ne nalazi na glavnim saobraćajnicama ali, zahvaljujući dobrim ljudima, te prirodnim odlikama, kulturnim znamenitostima i prebogatom istorijom, ima štošta da ponudi.
Drugu godinu zaredom, gostoprimstvo Hotela „Grand - Krupanj“ iskoristili su članovi folklornih društava iz Vojvodine i njihovi nastavnici. „Školica folklora“ je ove godine okupila decu osnovnoškolskog uzrasta od prvog do osmog razreda, članove KUD „Đido“ iz Bečeja, KUD „Đeram“ iz Bačkog Gradišta i KUD „Izvor“ iz Velikih Radinaca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Četvrt veka sećanja Kumančana na Lazu Telečkog

  • PDF

Radoslavu Milenkoviću ovogodišnja nagrada Maska Laze TelečkogKumane je i ove godine tokom četiri dana, od 12. do 15. oktobra, bilo u znaku Laze Telečkog gde su održani 25. Dani Laze Telečkog, pozorišna manifestacija posvećena prvaku srpskog glumišta, rođenom Kumančaninu. Ljubitelji pozorišne umetnosti imali su priliku da u Zadružnom domu pogledaju dve predstave za decu i četiri za odrasle. Manifestacija je počela lutkarskom predstavom „Zvezdan“ u izvođenju Narodnog pozorišta „Toša Joavanović“ iz Zrenjanina, dok je u večernjim časovima prvog dana manifestacije izvedena i predstava „Ona“, takođe, zrenjaninskog pozorišta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Varoš u kojoj i danju i noću pevaju pevci

  • PDF

Srba Takić, hroničar VlasotincaPrvi put zvanično Vlasotince se pominje u turskim popisima 1516. godine pod nazivom Vlasotinac, kao kulturno i poljoprivredno sedište. Ono je bilo derbendžijsko mesto, stanovnike lokalnog područja Turci su angažovali da čuvaju puteve i obezbeđuju nesmetani prolaz turskim trgovacima. Borbeni i nemirnog duha kad god su čuli da se neko buni protiv Turaka Vlasotinčani su bili uz njega.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Krupanj - grad na četiri vode

  • PDF

Krupanj ovih danaU srednjem veku Krupanj se pominje kao trgovačko i rudarsko mesto, „auto-put“ kojim su se kretali trgovci u pravcu Dubrovnika. Grad je smešten u kotlini između Boranje, Jagodnje i Sokolskih planina, kroz koji protiču reke Bogoštica, Čađavica, Kržava i Likodra, preko kojih je izgrađeno dvadesetak mostova. Krupanj je prema velikom popisu iz 1900-te imao 18.800 stanovnika, a Beograd 60.000.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milanka Mišković: Park prirode Jegrička jedinstveni turistički proizvod u srcu Vojvodine

  • PDF

Milanka MiškovićPark prirode „Jegrička“ zaštićeno područje II kategorije od velikog značaja, nalazi se na prostoru južne Bačke, i obuhvata tok rečice Jegričke, između kanala Dunav-Tisa-Dunav kod Despotova, na zapadu i njenog ušća u Tisu kod Žablja, na istoku. Dužina Jegričke iznosi 64 km, a zaštićeno područje zahvata površinu od 1.193,19 ha. „Jegrička“ je zaštićena 2005. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Krčedinska ada sama priča svoju priču

  • PDF

Jedinstvena Krčedinska adaDunav predstavlja najznačajniji turistički potencijal opštine Inđija kroz čiju teritoriju prolazi dužinom od 27 km. Na njegovom priobalju se nižu vikend naselja, riblje čarde, salaši i svakojake prirodne lepote od kojih je najznačajnija prirodno rečno ostrvo - Krčedinska ada. U želji da medije i širu javnost upoznaju sa ovim fenomenom, kojeg osim mnogih retkosti krase i poludivlje životnje, Turistička organizacija opštine Inđija, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, za grupu novinara, turističkih radnika, blogera, fotografa, organizovala je 22. avgusta „Promociju Krčedinske ade kao eko turističke destinacije“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com