Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Kultura je važan deo života i nacionalnog identiteta - Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica

  • PDF

Mr Snežana Nešković Simić            Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica polivalentna je ustanova kulture izuzetno značajna i jedinstvena u zemlji i šire. Centar je osnovan 1998. godine za sprovođenje delatnosti iz oblasti kulture, prosvete, muzeja, galerija, zbirki, zaštite kulturnih dobara, prirodnih i drugih znamenitosti. Pod njegovom ingerencijom se nalaze sve ustanove koje se bave, i u čijem fokusu je kultura (osim Biblioteke Vukovog zavičaja), kulturna zbivanja u gradu i mestima koja mu pripradaju, poput: Znamenitog mesta Tršić, Muzeja Jadra (osnovan 1987), Galerije Miće Popovića i Vere Božičković Popović (otvorene 1989), Vukovog doma kulture (objekta specifične namene iz 1937), Spomen kompleksa Tekeriš, Gučevo i Draginac. Jedna od redovnih aktivnosti Centra je i organizacija i realizacija različitih oblika formalnog i neformalnog obrazovanja za decu predškolskog, školskog uzrasta, i za odrasle.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ansamblu „Vila“ dva laureata 1. stepena na međunarodnom festivalu

  • PDF

Vanja Vujičić            Ansamblu „Vila“ dva laureata 1. stepena na međunarodnom festivalu 5. Međunarodni vokalno-horski festival-takmičenje „Pesni, opalennыe voйnoй” („Pesme nastale u plamenu rata”) Minsk 2024.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vasko Popa Vrščanima i Gradskom parku posvetio najlepšu pesmu

  • PDF

Spomenik Vasku Popi u VršcuZa Vrščane je njihov Gradski park njihova duša, nastao davno pre no što je Vršac proglašen gradom, kada je brojao svega 50-tak kuća, ako i toliko.
            Proslavile su ga „bele drvene klupe pergole“ ovekovečene u pesmama najvećeg vršačkog (možda i srpskog) poete Vaska Pope, na kojima su mladi Vrščani tražili inspiraciju, upoznavali se, voleli i zaklinjali na večnu ljubav. To je jedan od razloga zašto je Vršac, uz status grada vetra i vina, postao i grad ljubavi (ne mora tim redom).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Plakete Saveza KUD Srbije onima koji prepoznaju značaj nasleđa

  • PDF

Zajednički snimak slavodobitnika i organizatora

            Svečana dodela Plaketa za doprinos negovanju i održivom razvoju nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije, od strane Saveza kulturno umetničkih društava Srbije
(SKUDS), u Hotel „Norcev“ na Fruškoj gori, 18. aprila, povod je okupljanja predstavnika Kompanije Heineken Srbija d.o.o. Zaječar, Preduzeća „Održavanje i usluge“ d.o.o. Novi Sad  i revije  „TopSrbija - Najbolje iz Srbije”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ruka u ruci: Saborovanje mladih folkloraša

  • PDF

Milorad Lonić            Folklorni ansambl „Vila“ Srpskog kulturno-umetničkog društva „Železničar“ bio je domaćin petog Festivala „Ruka u ruci“, koji je okupio mladost, njihovu naklonost tradiciji. U ovom spektaklu, koji je za cilj imao da pokaže moć sabornosti, učestovovali su članovi KUD-ova iz Beograda, Zemuna, Šumanovaca, Dobanovaca, Pećinaca, Vojvodine Stepe i Novog Sada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mladi čuvari srpskog identiteta u poseti Gradskoj kući u Novom Sadu

  • PDF

Sa svečanost prijema malih folkloraša u novosadskoj Gradskoj kući            Najbolji dečji folklorni ansambli Srbije okupljeni na Festivalu „Ruka u ruci“ održanom  13.04.2024. godine u Novom Sadu, koji je po peti put organizovao Savez kulturno-umetničkih društava Srbije i Folklornog ansambla „Vila“ SKUD „Železničar“ iz Novog Sada, učinili su prijatan suotnji aprilski dan još lepšim i radosnijim. Pre večernjeg koncerta na SPENS-u, članovi KUD-ova obišli su istorijske Sremske Karlovce, posetili nekoliko fruškogorskih manastira i znamenitosti grada domaćina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ETNO MREŽA: Narodne rukotvorine - tradicija i ljubav

  • PDF

Mara Kasavica            Krovna asocijacija proizvođača rukotvorina - ETNO MREŽA, vredan je čuvar tradicionalnog nasleđa naše zemlje. Proizvodnja rukotvorina primenom tradicionalnih tehnika ima za cilj ekonomsku i društvenu afirmaciju žena i mladih proizvođača koja vrši direktan uticaj na razvoj lokalne zajednice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Galerija Matice srpske: Kuća umetnosti i ljubitelja lepog

  • PDF

Tijana Palkovljević Bugarski            Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske na Trgu galerija u Novom Sadu, objašnjavajući pravac delovanja ove kulturne institucije i njeno „otvaranje“ prema novim idejama i događajima, u ekskluzivnom intervjuu za portal www.topsrbija.comje izavila:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Danilo Vuksanović: Bahus na platnu u bojama vina

  • PDF

Dr Danilo Vuksanović            Ako će se po nečemu pamtiti ovo vreme, u smislu pozitivnog i dobrog, u toj, maloj ali odabranoj grupi pojmova, sigurno će se naći vino. U njemu se uživa, pati i slavi, promšlja i stvara. „Pljeskajte, živite, pijte!”, pisao je početkom XVI veka, Erazmo Roterdamski u svom delu „Pohvala ludosti“, da bi mu naš savremenik, Bela Hamvaš, u delu „Filozofija vina“, napisanom 1947., objavljenom 1988. godine, odredio ceo filozofski pravac tvrdeći da je „Zakon pijenja isti kao i zakon ljubavi: bilo kada, bilo gde, bilo kako...“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dobrodošli u naš svet - svet bicikala i pop kulture

  • PDF

Mirjana Stamatović u ambijentu Muzeja bicikala i pop kulture            U početku svega beše ideja, pokretač procesa promena. Međutim, bez izvršenja ona nema smisla, a to je već izazov. Najmlađi u Kragujevcu Muzej bicikala i pop kulture „20 cola“ pripada grupi ne samo realizovanih, već i uspelih ideja, kako zbog originalnosti, entuzijazma tako i želje bračnog para Mirjane i Marka Stamatovića da svoju privatnu kolekciju podele sa drugima. Oni su 07. oktobra postali ponosni vlasnici Muzeja nazvanog po prečniku točka tada No.1 poni bicikla i pored Muzeja video igara u Budimpešti, igračaka u Pragu i bicikala u Hamburgu i Amsterdamu osmislili jedini u ovom delu Evrope muzej sa konceptom koji objedinjuje najatraktivnije sadržaje koje su konzumirali mladi prošlog veka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com