Tue06022020

Poslednja izmena:09:11:35 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Predstave Igora Vuka Torbice obeležiće februar u Srpskom narodnom pozorištu

  • PDF

Nabavite karte na vreme            Premijera predstave „Tartif“ (Komično u klasičnom), u režiji jednog od trenutno najrelevantijih reditelja u regionu, Igora Vuka Torbice, po motivima Molijerove drame, premijerno će biti izvedena 19. februara na sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta. Predstava je rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor. Somborska premijera zakazana je za 8. februar.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Manastir Mesić jedan od najstarijih u Banatu

  • PDF

Manastir MesićNa desetak kilometara od Vršca, ukotvljen podno Vršačkih planin, u naselju Mesić, nalazi se jedan od najstarijih manastira u Banatu - manastir Mesić. Nazvan je po istoimenom potoku koji izvire ispod Crnog vrha i protiče pored mesta na kojem je manastir podignut. Manastir Mesić je uvršten u red najstarijih crkveno-istorijskih spomenika i kao takav Rešenjem Zavoda za zašitu spomenika kulture AP Vojvodine 1946, godine stavljen pod zaštitu države. Crkva je građena u tradicionalnom raškom stilu kao jednobrodna građevina sa kupolom i pravougaonom pevnicom. Kasnije je dograđen i zvonik u baroknom stilu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vilina godina jubileja i nagrada

  • PDF

Miloradu Loniću nagradu Despotica majka Angelina uručio je Vladika Vasilije            Za Folklorni ansambla „Vila" Srpskog kulturno-umetničkog društva "Železničar" iz Novog Sada, 2018. godina je bila godina u kojoj je obeležena 20-togodišnjica rada. Na decembarskom gala koncertu FA je okupio porodicu sa oko 600 izvođača.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vodenice ne smu da utihnu

  • PDF

U punom pogonu mlin Miroslava Cicića u StragarimaMlinovi koji pokreću snagom vode - vodenice, za neke su ukleta mesta, utočišta nemani, za druge, dragulji narodnog graditeljstva, turistička atrakcija. Za one koji i danas održavaju tradiciju prirodne meljave žita, pšenice, kukuruza, raži, soje, ječma, spelte, heljde..., vodenice su budućnost.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Važno da se vodeničari Srbije udruže

  • PDF

Vodenica na Gradačkoj reciDruštvo vodeničara Srbije osnovano je 06. juna 2010. godine sa ciljem da se obnovi što više starih i oronulih vodenica na srpskim rekama. Društvo broji 70 članova koji se okupljaju svake godine u Lajkovcu, u Markovoj crkvi kod Kumove vodenice na Malu gospojinu. Njega su osnovali kumovi Slavko Jovanović i Milan Pavlović tako što su 2009. otkupili vodenicu i za godinu dana rada vratili joj autentičan izgled i stavili je u funkciju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pravoslavna crkva u Vranjevu

  • PDF

Pravoslavna crkva u VranjevuPrva pravoslavna crkva u Vranjevu, opština Novi Bečej, postojala je još 1743. godine, ali se ne zna mesto gde se tačno nalazila. Ono što se sa sigurnošću zna je da su Srbi - graničari po prelasku iz Bačke 1752. godine u Vranjevo, sagradili u sredini sela na ovom istom mestu gde se i sada nalazi, pravoslavnu crkvu. Crkva je posvećena svetom Jovanu Preteči, a antimins za nju osvećen je 1753. godine vladika Georgije Popović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

KCNS: Puna sala na predavanju dr Stojkovskog o znamenitim ženama

  • PDF

Obraćanje dr Borisa StojkovskogTribina „Znamenite žene srpskog srednjeg veka“ održana je u četvrtak, 8. novembra, u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je docent dr Boris Stojkovski.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Srpski kulturni centar u Istri - mesto u koje su svi dobrodošli

  • PDF

Srpski kulturni centar u Istri (Pula) svečano je osnovan 2014. godine, prilikom otvaranja šestog Festivala srpske kulture u Istri sa primarnim ciljem okupljanja pre svega mladih kreativnih ljudi sa idejama, koji će u jednom ovakvom prostoru moći da ih razviju i realizuju. Vrlo brzo Srpski kulturni centar (SKUC) postaje stecište bogatih kulturnih aktivnosti i sadržaja, mesto susreta tradicionalnih i urbanih tokova, prijateljstva i pozitivnih poruka, otvoren za sve turiste i žitelje grada Pule i čitave Istre.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Rekonstrukcija Arače i Žitnog magacina u Novom Bečeju?!

  • PDF

Arheološki park AračaOpštinu Novi Bečej posetili su nedavno Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka Vlade AP Vojvodine za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Dragana Jovanović, asistent sekretarke Milošević i Zoran Vapa, direktor pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ispred opštine Novi Bečej dočekao ih je Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej, Dragan Rauški, šef Odseka za urbanizam opštine Novi Bečej i Matija Kovač, poslanik u Skupštini Vlade AP Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Šetnja kroz drugačiju kulturnu istoriju Novog Sada: priče i anegdote o starim gradskim kafanama

  • PDF

Ovde je 1748. godine bio prvi novosadski hotel, tj. prenoćište sa kafanomStare gradske kafane i zanimljive priče koje ih prate bile su tema prve alternativne kulturne rute koju je organizovao novosadski EU info kutak u saradnji sa studentima Departmana za arhitekturu i urbanizam novosadskog Fakulteta tehničkih nauka. U sklopu promocije našeg materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, a u kontekstu obeležavanja ove godine kao Evropske godine kulturnog nasleđa, tura „Balzamovanje duše“ organizovana je kako bi se Novosađani i Novosađanke u šetnji kroz prostor i vreme upoznali sa istorijom novosadskog kafenisanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com