Wed07082020

Poslednja izmena:10:37:18 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Kikindska SUVAČA - biser narodnog graditeljstva

  • PDF

Jedinstvena - Kikindska SuvačaVaroška legenda kaže da su bake plašile svoje znatiželjne unuke da u njima žive zle veštice, kako bi suzbili njihovu radoznalost i kako se ne bi povredila. Godine 1847. u Velikokikindskom dištriktu zabeleženo ih je 252, samo u Kikindi 51. Danas je ostala jedna jedina, a reč je o SUVAČI, tzv. suvom mlinu koji je za mlevenje žitarica koristio živi rad.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

STARI SLANKAMEN - MESTO ZAGRLJAJA DUNAVA I TISE

  • PDF

Pogled na Stari Slankamen i mesto gde se Tisa uliva u DunavPosle razlaza sa Crnom Gorom 2006. godine, Srbije je izgubila slobodan izlaz na more, čime se pridružila zemljama poput Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Švajcarske, koje su, u nedostatku mora, razvile turizam na rekama i jezerima. Dušan Eglendžija skiper, predsednik Udruženja nautčara i sekretar u Nautičkom savezu Srbije, sve češće u ulozi „vodiča“, na 1.200 km reke Dunav, gde se na nautičkoj karti nalazi Stari Slankamen, dočekuje turiste sa pričama i legendama vezanim za dve reka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kaleidoskop - novosadsko delo kulture zajedništva

  • PDF

Sa KZN u Limanskom parkuKaleidoskop je delo zajedničkog kreiranja prostora i programa kulture, kojim se kroz različite umetnosti predstavlja jedinstvena slika različitosti i raznolikosti Novog Sada.
Uz više od 1000 umetnika, 400 programa u koje će biti uključeno preko 60 organizacija iz Novog Sada, a na više od 80 lokacija, grad dobija leto bogato kulturnim dešavanjima u jedinstvenom obliku, obliku Kaleidoskopa. Koncept kojim se jačaju kapaciteti za pripremu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. u vidu Kaleidoskopa počinje 25. avgusta, kada je zakazano svečano otvaranje kod Kineske - omladinsko kreativnog polisa i Češkog magacina i trajaće do kraja septembra.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ANIP BRANKO RADIČEVIĆ NAJBOLJI U POLJSKOJ

  • PDF

Priznanja stižu Rumljanima na svakom nastupu„Dan što ga čovek posveti drugome nije nikako gubitak već dobitak. A oni dani u kojima ne učinimo ništa za druge, već samo za sebe, to su izgubljeni dani“ - izreka je koje se drže u ANIP „Branko Radičević“ iz Rume.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Naš ponos - Ansambl narodnih igara i pesama Branko Radičević

  • PDF

Sa jednog od nastupaAnsambl narodnih igara i pesama "Branko Radičević" iz Rume osnovan je 1969. godine, uspešno radi i bavi se amaterskim umetničkim radom. Za 4 decenije zadatak je bio okupljanje mladih, dece, studenata, odraslih koji imaju interes za amaterski umetnički rad, negovanje tradicije, običaja i folklornog nasleđa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FA VILA nagrada Despotica mati Angelina

  • PDF

Članovi FA Vila u manastoru Krušedol nakon dobijanja prestižne nagradeEpiskop sremski gospodin Vasilije uručio je u nedelju, 12. avgusta, na Dan Svete Majke Angeline, u manastiru Krušedol na Fruškoj gori, zadužbini njene porodice, poslednjih sremskih despota Brankovića, iz loze Nemanjića, Folklornom ansamblu "Vila" iz Novog Sada i pesniku Đorđo Sladoju, godišnju nagradu „Despotica mati Angelina“, za doprinos lepoti i dostojanstvu života, koju dodeljuju Eparhija sremska i Radio-televizija Vojvodine, uz podršku Matice srpske.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FA VILA dobitnik nagrade Despotica mati Angelina

  • PDF

Sa jednog od koncerataPesnik Đorđo Sladoje i Ansambl "Vila" ovogodišnji su dobitnici nagrade Despotica mati Angelina, za doprinos lepoti i dostojanstvu života, koju dodeljuju Eparhija sremska i Radio -televizija Vojvodine, uz podršku Matice srpske.
Ovogodišnjim laureatima nagradu će uručiti Episkop sremski gospodin Vasilije 12. avgusta, na Dan Svete Majke Angeline, u manastiru Krušedol na Fruškoj gori, zadužbini njene porodice, poslednjih sremskih despota Brankovića, iz loze Nemanjića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kolači naših baka u ulici dobrih vibracija

  • PDF

Na manifestaciji u Pećincima učestvovala 34 udruženja ženaŠetalište u Pećincima 27. jula je bilo stecište narodne tradicije, folklora, muzike i zabave.
Dan je počeo dobrim vibracijama, ni malo kiše nije omelo „Sremice“ da održe svoju jedanaestu manifestaciju“Kolači naših baka“.
Manifestacija je počela tradicionalnom etno postavkom sa 34 udruženja iz cele Srbije i Avenijom upž kao specijalnim gostom iz Gračanice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dragica Samardžić: Manifestacije čuvaju tradiciju i podstiču etno stvaralaštvo

  • PDF

Deo učesnika manifestacije Banatske vredne ruke u ZrenjaninuViši samostalni stručni saradnik u Udruženju usluga Privredne komore Vojvodine Dragica Samardžić prisustvovala je u subotu, 28. avgusta 2018. godine, tradicionalnoj manifestaciji „Banatske vredne ruke“, koja je održana u foajeu Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, u  organizaciji Grada Zrenjanina i Turističke organizacije grada Zrenjanina. Manifestacija je održana po 19. put sa ciljem očuvanja tradicije i podsticanja etno stvaralaštva sa prostora regije Banata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Muzej parfemskih bočica sestara Pudar u Bezdanu

  • PDF

Biljana PudarSestre Biljana i Jelena Pudar (udata Blagojević) su svoj hobi započele iz ljubavi prema parfemima i sakupljanju bočica. Za startnu godinu svog kolekcionarskog rada odabrale su 2008. Tada su imale 340 parfema koje su čuvale u svojoj sobi. Godinama se broj bočica povećavao, pa su ih izmestile u hodnik roditeljske kuće, a kada je i taj prostor postao tesan, odlučile su da otvore muzej.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com