Wed07082020

Poslednja izmena:10:37:18 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Jelena Petković: Bezmalo 150 godina proizvodnje ekskluzivnih proizvoda od svilenog damasta iz tkačnice u Bezdanu

 • PDF

Jelena PetkovićBezdan je naselje u Bačkoj na tromeđi Srbije, Hrvatske i Mađarske. Nazivaju ga i „vojvođanskom Venecijom“ jer ga sedam kanala isprepletenih mostovima i ćuprijama povezuju sa Dunavom. Ovu multinacionalnu sredinu u kojoj žive predstvnici 25 nacija, pohode ribolovci, ljubitelji prirode, najviše hedonisti koji nalaze užitak na nakoj od mnogobrojnih bezdanskih čardi. U centru mesta nalazi se i Banja Bezdan, nedavno obnovljena. Ovaj poljoprivredni kraj poznat je i po bezdnaskoj mlevenoj paprici, ali je ipak najčuvenije po zanatskoj tkačnici, jedinstvenoj ne samo u zemlji već i u Evropi, možda i svetu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

DOBRODOŠLI NA RUMFEST

 • PDF

Ovako je bilo lane na otvaranju festivalaOsmi po redu „Rumfest“ održaće se na Gradskom trgu u Rumi 2. i 3. avgusta (četvrtak i petak). Festival finih ukusa, dobre kapljice, a nadasve gostoprimljivih i raspoloženih ljudi zalazi sad već u one prepoznatljive i tradicionalne manifestacije kojima se raduje i koje se redovno posećuju. Bogatom programu „Kulturnog leta“ koji  nameni za svakog ponešto, manifestacija „Rumfest“ doda onu šarenu, razigraniju notu i pretvori Gradski trg u stecište raznovrsne muzike, ukusa, boja i dobre energije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Veliki bački kanal: Zapostavljeno graditeljsko čudo

 • PDF

Veliki graditeljski poduhvati, poput kanala ili prokopa imali su za cilj povećanje strateškog, ekonomskog i drugog značaja pojedinih regija. Hidrosistem DTD je jedinstvena kanalska mreža koja povezuje tokove dve reke - Dunava i Tise kroz Vojvodinu, uspostavljen radi odvodnjavanja i navodnjavanja, odbrane od poplava, snabdevanja vodom, plovidbe, transporta, turizma, ribarstva, uzgoja šuma. Izgradnja kanalske mreže je Vojvodinu, koju čine Veliki i Mali bački kanal spojeni sistemom kanala DTD, teritoriju prekrivenu močvarama, barama i trsticima i malim brojem naselja, pretvorilo u plodnu ravnicu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Iz turističke ponude Bačkog Monoštora: Etno kuća Mali Bodrog

 • PDF

Jelisaveta Eržika Bešenji Bački Monoštor je selo u Zapadnobačkom okrugu, u opštini Sombor, u kojem živi nešto manje od 4.000 stanovnika. Podignuto je u srcu Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“. Od Beograda je udaljeno 200, a od Novog Sada 100 km, a blizina granice sa Hrvatskom i Mađarskom, doprinela je dobrosusedskim odnosima, te sprovođenju turističkih programa, kojima se obilaze sve tri države. Okruženost vodama i šumama, omogućila je ovdašnjem življu da sačuva svoju baštinu, kulturnu, gastronomsku, običajnu i svaku drugu posebnost.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ko je stariji: Novi ili Stari Bečej

 • PDF

Arača - odavde je sve krenuloLatinska izreka „nomen est omen“ - ime je predznak, objašnjava da već samo ime sadrži veliko značenje, pokazuje bitnu osobinu onoga koji ga nosi. Ali to ne važi i za Novi i Stari Bečej i često dovodi do zabune. Novi Bečej je staro naselje, stariji brat daleko mlađem Starom Bečeju. Prvobitno ime Novog Bečeja je bilo jednostavno Bečej, verovatno po vlastelinskoj porodici Wechey, koja je u srednjem Potisju imala velike posede.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jubilej 550 godina crkve Svetog Nikole u Starom Slankamenu

 • PDF

Pogled na Stari Slankamen sa DunavaU severoistočnom delu Srema, na mestu gde Dunav podseca krajnje istočne obrnonke Fruške gore, nalazi se Stari Slankamen, najstarije naselje inđijske opštine. Mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici svedoče o burnoj prošlosti, kao i strateškom značaju ovog naselja uz Dunav, koji je vekovima predstavljao granicu različitih imperija. Kako istorija, tako i priroda, podarili su ovom naselju brojne turističke vrednosti koje privlače posetioce da ga istraže i dožive.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Neki od razloga zbog kojih morate posetiti Stari Slankamen

 • PDF

Stari SlankamenNegde na pola puta između Novog Sada i Beograda, nalazi se Stari Slankamen. Nad njim se nadvija antička, a potom srednjovekovna utvrda Acumincum. Situiran na desnoj obali Dunava, nasuprot mestu gde ova moćna evropska reka plavih voda u svoje korito prima zelene vode reke Tise, na samoj tromeđi Srema, Bačke i Banata, gde je po legendi sahranjen Atila Hunski, jedno je od turistički najatraktivnih mesta opštine Inđija, gde posetioci, ljubitelji prirode i istraživači i te kako imaju šta da dožive i istraže.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FA VILA - POETSKA VIZIJA SRPSKOG KOLA

 • PDF

Čučuk. Muška igra iz Skopske Crne GoreKao i svake godine, završetak sezone odlikuje veliki broj javnih nastupa kojima umetnici
zaokružavaju kontinuiran rad proteklih meseci. U sferi koreografisanog folklora, gde su ovi koncerti najčešće nazivani „godišnjim“, folklorna i kulturno-umetnička društva prikazuju aktivnosti svih generacijskih grupa kroz izvođenje koreografija tradicionalnog plesa koje su po pravilu deo njihovog standardnog repertoara. Premijere novih autorskih, umetnički kredibilnih ostvarenja su izuzetno retke, ne samo u ovim prilikama, već, kada se ima u vidu praksa koreografisanog folklora Srbije, i uopšte.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kraljice obišle Rumu i prenele blagodet velikog pravoslavnog praznika

 • PDF

Kraljice primile blagoslov od protojerejskog namesnika Sretena LazarevićaČetvrti put su Kraljice u ponedeljak, 28. maja 2018. godine, na drugi dan Duhova, obišle rumska domaćinstva, javne ustanove, škole i sve one koji su imali dobru volju da ih ugoste. Nakon pričesti u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i primanja blagoslova od protojerejskog namesnika Sretena Lazarevića, Kraljice su još jednom obišle Rumu i prenele blagodet ovog velikog pravoslavnog praznika.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Snežana Milisavljević: U Đurđevdanskoj karnevalskoj povorci defilovala budućnost grada Kragujevca

 • PDF

Kragujevac - bio i ostao prestoni grad SrbijeCentralni događaj proslave Dana grada Kragujevca, Đurđevdana, i Majskih svečanosti, u godini jubileja, kada grad obeležava 200 godina od proglašenja za prvu prestonicu moderne Srbije, bio je tradicionalni trinaesti po redu Đurđevdanski karneval, pod simboličnim sloganom: Kragujevac - moj glavni grad. U organizaciji Gradske turističke organizacije Kragujevac i pod pokroviteljstvom Skupštine grada, u tročasovnom programu, karnevalska povorka, koju su činile 92 karnevaslke grupe, prošle su centralnim ulicama grada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com