Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Drugo lice Istočne Srbije - Biseri Đerdapa i Donjeg Podunavlja

  • PDF

Tatjana Miloradović (treća s leva) imala je sjajnu prezentaciju na Sajmu turizma u Kragujevcu            Prošle, 2018. godine zaživela je ideja koja je godinama, decenijama provocirala, nametala se svojom jedinstvenošću, ali ju je tek bivša direktorica Turističke organizacije Golubac, Tatjana Miloradović, kao nisku bisera nanizala i isplela predivnu, do sada neispričanu turističku priču, sa konotacijom na prošlost, veličinu i značaj ovog prostora kao kolevke evropske i svetske civilizacije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Godišnji koncert Slovačkog kulturnog centra Pavel Jozef Šafárik

  • PDF

Godišnji koncert SKC Šafarika u znaku najave proslave 100 godina od osnivanja društva            Svake godine članovi SKC „Pavel Jozef Šafarik“ iz Novog Sada sredinom novembra prikazuju opus rada svih sekcija Centra, u toku prethodne godine. Ovogodinji koncert imao je konotaciju pripremnog, s obirom da je sledeća, 2020. godina stogodišnjica od konstituisanja SKC „Pavel Jozef Šafarik“, za čije obeležavanje su pripreme već počele.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Selomir Marković Sele - Čegarski bol

  • PDF

Selomir Marković Sele            Početkom 1988. počinju pripreme obeležavanja 600 godina od Kosovske bitke i 180 godine Čegarskog boja. Te godine je Selomir Marković Sele, zahvaljujući velikom poznavanju vremena ustaničke Srbije, za koje je počeo da se zanima još u nižim razredima osnovne škole, izabran za člana Velikog odbora i člana Tehničke komisije pomenutog događaja. Tadašnji direktor Narodnog muzeja, istoričar Bogomir Stanković, daje mu i ključeve spomen-kule na Čegru i imenuje ga domaćinom kompleksa Čegar. Od tada pa do danas gospodin Marković sa svojim porodicom dočekuje goste na Čegru i u ime grada Niša, opštine Pantelej i Narodnog muzeja Niš, kazuje besedu o junaštvu i stradanju iz 1809., koju je stavio u knjigu - Čegarski bol.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Festival zlatnih ansambala Srbije i Svetski dan Srpskog kola

  • PDF

Mladost Srbije oduševila po 12. put            Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom radu (09. novembrar 1918) i Prisajedinjenja Vojvodine Srbiji (25. novembar 1918), jedanaestu godinu za redom Srpsko kulturno-umetničko društvo „Železničer“ iz Novog Sada, sa svim svojim ansamblima - Vilama, je domaćin Festivalu zlatnih ansambala Srbije (prvih godina Vojvodine).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Menjanje lokalne zajednice po modelu HKPD Matija Gubec - Tavankut

  • PDF

Ladislav Suknović            Na severu AP Vojvodine, opština Subotica, nalazi se mesto Tavankut. Većinu stanovništva čine Hrvati Bunjevci posvećeni i istrajni u negovanju kulturne baštine, jezika ikavice i običaja bogate i osobene bunjevačke tradicije. Tavankut - misto gde sunce grli Bačku i izvor pozitivne energije postao je zahvaljujući svojim žiteljima. Bez reke, jezera, planine, brda, ali sa puno topline i gostoljubivosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Predstavljen Leksikon stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju

  • PDF

Sa promocije Leksikona na Beogradskom sajmu            Jedan od zapaženijih događaja na najvećem kulturnom happening-u u Srbiji i Balkanu,  64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, bila je promocija „Leksikona stvaraoca u preduniverzitetskom obrazovanju“, autora prof. dr Milenka Kundačine, koautora mr Mirjane Ilić Pajić i brojnih saradnika, u izdanju IK „Klett“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Rađanje i uspon dinastije Lazar od Ečke

  • PDF

Večiti šarm Kaštela Ečka            Brojne su legende o nastanku imena banatskog sela Ečka, 7 km udaljenog od Zrenjanina. Meštanima je najdraža ona koja kaže da potiče od imena jedne od žena Atile Hunskog, koja je živela u selu i zvala se Eče. Umrla je vrlo mlada, ali je moćni vojskovođa u spomen na nju čitavom kraju i mestu dao ime Ečka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Narodni muzej Zrenjanin ili Mnemosinin dom

  • PDF

Ivana Arađan, kustos, naš vodič kroz neprocenjivo bogatstvo Srednjeg Banata            Narodni muzej Zrenjanin je osnovan u prvim godinama XX veka kao Muzej Torontalske županije 1906. godine. To je ustanova kompleksnog tipa, sastavljen od pet odeljenja, odnosno istrorijske, etnološke, arheološke, prirodnjačke zbirke, dok je umetnička podeljena na primenjenu i likovnu zbirku. Muzej je zavičajnog karaktera i svojim istraživačkim radom pokriva područje Srednjeg Banata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Narodni muzej Kikinda - putovanje u daleku prošlost

  • PDF

Kika - najznačajniji eksponat Narodnog muzeja u Kikindi            Jedna od najmlađih varoši u Banatu, Grad Kikinda podignuta je na prostoru bogatom tragovima života ljudi od pre sedam hiljada godina. Istorija savremene Kikinde počinje od 1751-1753. godine, kada područje današnjeg grada naseljavaju prvo Srbi, austrijski graničari koji su štitili granicu od Turaka na Morišu. Koju deceniju kasnije, Srbima se pridružuju Nemci, Mađari, Jevreji... Krajem XIX veka Kikinda je bila najnaseljenije mesto Torontalske županije, sa oko 22.000 stanovnika.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Danica Vŕbová: Predstavljanje Šafarika na Saboru u Topoli

  • PDF

Sjajan nastup Šafarika zabeležile su i televizijske kamere            U okviru jedne od najznačajnijih privredno-turističkih manifestacija u zemlji, 56. Oplenačke berbe grožđa u Topoli (od 11. do 13. oktobra), neguje se i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, koji svake godine, u Karađorđevom gradu okuplja najbolje igračke i pevačke grupe iz čitave Srbije, ove godine i Republike Srpske, pažljivo odabrane na događajima posvećenim narodnom stvaralaštvu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com