Wed05272020

Poslednja izmena:09:58:56 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Četvrt veka sećanja Kumančana na Lazu Telečkog

  • PDF

Radoslavu Milenkoviću ovogodišnja nagrada Maska Laze TelečkogKumane je i ove godine tokom četiri dana, od 12. do 15. oktobra, bilo u znaku Laze Telečkog gde su održani 25. Dani Laze Telečkog, pozorišna manifestacija posvećena prvaku srpskog glumišta, rođenom Kumančaninu. Ljubitelji pozorišne umetnosti imali su priliku da u Zadružnom domu pogledaju dve predstave za decu i četiri za odrasle. Manifestacija je počela lutkarskom predstavom „Zvezdan“ u izvođenju Narodnog pozorišta „Toša Joavanović“ iz Zrenjanina, dok je u večernjim časovima prvog dana manifestacije izvedena i predstava „Ona“, takođe, zrenjaninskog pozorišta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Varoš u kojoj i danju i noću pevaju pevci

  • PDF

Srba Takić, hroničar VlasotincaPrvi put zvanično Vlasotince se pominje u turskim popisima 1516. godine pod nazivom Vlasotinac, kao kulturno i poljoprivredno sedište. Ono je bilo derbendžijsko mesto, stanovnike lokalnog područja Turci su angažovali da čuvaju puteve i obezbeđuju nesmetani prolaz turskim trgovacima. Borbeni i nemirnog duha kad god su čuli da se neko buni protiv Turaka Vlasotinčani su bili uz njega.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Krupanj - grad na četiri vode

  • PDF

Krupanj ovih danaU srednjem veku Krupanj se pominje kao trgovačko i rudarsko mesto, „auto-put“ kojim su se kretali trgovci u pravcu Dubrovnika. Grad je smešten u kotlini između Boranje, Jagodnje i Sokolskih planina, kroz koji protiču reke Bogoštica, Čađavica, Kržava i Likodra, preko kojih je izgrađeno dvadesetak mostova. Krupanj je prema velikom popisu iz 1900-te imao 18.800 stanovnika, a Beograd 60.000.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milanka Mišković: Park prirode Jegrička jedinstveni turistički proizvod u srcu Vojvodine

  • PDF

Milanka MiškovićPark prirode „Jegrička“ zaštićeno područje II kategorije od velikog značaja, nalazi se na prostoru južne Bačke, i obuhvata tok rečice Jegričke, između kanala Dunav-Tisa-Dunav kod Despotova, na zapadu i njenog ušća u Tisu kod Žablja, na istoku. Dužina Jegričke iznosi 64 km, a zaštićeno područje zahvata površinu od 1.193,19 ha. „Jegrička“ je zaštićena 2005. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Krčedinska ada sama priča svoju priču

  • PDF

Jedinstvena Krčedinska adaDunav predstavlja najznačajniji turistički potencijal opštine Inđija kroz čiju teritoriju prolazi dužinom od 27 km. Na njegovom priobalju se nižu vikend naselja, riblje čarde, salaši i svakojake prirodne lepote od kojih je najznačajnija prirodno rečno ostrvo - Krčedinska ada. U želji da medije i širu javnost upoznaju sa ovim fenomenom, kojeg osim mnogih retkosti krase i poludivlje životnje, Turistička organizacija opštine Inđija, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, za grupu novinara, turističkih radnika, blogera, fotografa, organizovala je 22. avgusta „Promociju Krčedinske ade kao eko turističke destinacije“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Slobodan Puzović - čovek koji nikada nije sumnjao da je povratak starog sjaja Obedske bare moguć

  • PDF

Dr Slobodan PuzovićČudo prirode, SRP Obedska bara, davne 1874. godine bila je prvo u Evropi, a drugo u svetu zaštićeno područje, odmah posle Jeloustouna. Godine 1977. upisana je u spisak močvara od međunarodnog značaja po Ramsarskoj konvenciji, a 1989. na osnovu IBA projekta našla se na spisku područja od izuzetnog značaja za ptice Evrope. Rezervat Obedska bara sa zaštitnom zonom je najveće poplavno područje u Republici Srbiji, na oko 13 hiljada hekatara aluvijalne ravni uz reku Savu koje se redovno plavi, što je jedan od najboljih mehanizama odbrane od visokih voda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Rumski vašar 270 godina trajanja

  • PDF

Aleksandra Ćirić predstavila je istoriju Rumskog vašara na Rumfestu 2017Naselje sa imenom Ruma prvi put se pominje u Sremskom defteru iz 1546. godine. Ruma je tada bila selo srednje veličine, najverovatnije raštrkano duž obala Borkovačkog potoka. Iz popisa se vidi da su stanovnici bili Srbi, koji su se bavili zemljoradnjom i stočarstvom, a turskim vlastima plaćali porez.. Imala je 49 kuća, odnosno, kućedomaćina, i tri sveštenika: pop Nikola, pop Petar, pop Mileta. Ovo poslednje je svakako dokaz da je Ruma imala crkvu. U dva naredna veka turske vlasti nad Sremom selo Ruma je još nekoliko puta pominjano u zvaničnim dokumentima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jubilarni Sabor frulaša Srbije Oj Moravo za vikend u Prislonici

  • PDF

Sve više mladih svira frulu na našu radostJubilarni, 30-ti po redu Sabor frulaša Srbije pod nazivom ``Oj Moravo``, biće održan u subotu, 22. jula i nedelju, 23. jula 2017. godine. Domaćin Sabora je Svetislav Božić, kompozitor, dopisni član SANU, a Starešina, maestro Bora Dugić. Ovogodišnji Sabor posvećen je duhovnom ocu Sabora prof. Miodragu Milu Azanjcu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gordana Bjelajac: Vojvođanske žene, promoteri vojvođanske kuhinje

  • PDF

Gordana BjelajacOvde nema šefova, visokih kapa i blistavo belih unformi. Nema ni nervoze, žurbe, bojazni da nešto neće uspeti. Sve se odvija prirodno i spontano, jer u pitanju su žene pune iskustva i ljubavi i prema hrani i prema onima za koje je pripremana. Ukratko, to su vojvođanske žene, promoterke tradicije svog kraja preko jela iz kuvarica njihovih majki, baka...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kineska četvrt sačuvana, dijalogom do njenog razvoja

  • PDF

Sa konferencije na EXIT festivaluNekadašnji prostor fabričkog kompleksa „Petra Drapšina“, poznatiji kao tzv. Kineska četvrt, se tek zahvaljujući pobedama za Evropsku prestonicu kulture 2021. i Omladinske prestonice Evrope 2019. godine, ponovo našao u fokusu i postao prepoznat kao važna gradska lokacija. Usvajanjem Plana detaljne regulacije tog prostora, koji je usledio posle dobijanja ovih titula, sačuvana je od rušenja i pretvaranja u tržni centar ili u kompleks stambenih objekata. Sledeći korak koji podrazumeva razvoj, odnosno odluku o budućim sadražajima tzv. Kineske četvrti biće donet jedino kroz usvajanje kulture dijaloga, neki su od zaključaka na tribini „Dijalogom do razvoja kineske četvrti“ koja je u organizaciji lista Danas i Exit festivala održana na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com