Fri03312023

Poslednja izmena:11:05:16 AM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA

Obeležavanja

Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini

  • PDF

Žene iz 210 vojvođanskih udruženja prikazale svoje umećeDeseti po redu „Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini“ održan u nedelju, 14. oktobra, okupio je u Auli Master centra Novosadskog sajma, 210 udruženja iz 39 od 45 pokrajinskih opština. Organizator Sajma, Zavod za ravnopravnost polova, započeo je ovu aktivnost sa ciljem promovisanja rada, kreativnosti, preduzetničkog duha žena iz ruralnih područja Vojvodine, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena (15. oktobar), ustanovljenog Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2007. godine, kako bi zemlje širom sveta ukazale na poseban doprinos žena na selu, na njihovu ključnu ulogu u unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja i eliminisanju siromaštva na selu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi Bečej obeležava 230 godina od dobijanja statusa varoši

  • PDF

Novi Bečej, najlepša varoš na reci TisaOpština Novi Bečej u petak, 15. juna 2018. godine, obeležiće na svojevrstan način jubilej - 230 godina od dobijanja povelje kojom je Novom Bečeju priznat status varoši. Priznavanje statusa varoši je bio veliki napredak za ondašnji Novi Bečej i značio je njegov ekonomski razvoj jer se dobijanjem ovog statusa sticalo pravo na održavanje vašara, a tada je to bila prava privilegija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi Bečej obeležava 230 godina od dobijanja statusa varoši

  • PDF

Novi Bečej, najlepši grad na TisiOpština Novi Bečej 15. juna obeležiće na svojevrstan način jubilej - 230 godina od dobijanja povelje kojom je Novom Bečeju priznat status varoši. Priznavanje statusa varoši je bio veliki napredak za ondašnji Novi Bečej i značio je njegov ekonomski razvoj jer se dobijanjem ovog statusa sticalo pravo na održavanje vašara, a tada je to bila prava privilegija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Galerija Matice srpske proslavlja jubilej na Trgu galerija

  • PDF

Plakat kao pozivnicaU petak, 1. juna 2018. godine, od 18.30 do 22.00 sata, ispred galerije će biti upriličen program kojim se želi da se ukžea na Trg galerija kao važnu kulturnu tačku grada i značaj Galerije Matice srpske, za javnost otvorenu od 1. juna 1958. godine. Upravo na taj dan biće prikazana prva postavka u okviru projekta koji ima za cilj prostorno uređenje parka i kreiranje novog javno-umetničkog prostora u kojem bi se izlagala vajarska dela domaćih i stranih umetnika.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi Sad raznovrsnim programima obeležio Evropsku noć muzeja

  • PDF

Promocija monografije o Marku ČelebonovićuU Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u okviru manifestacije Muzeji za 10, u subotu 19. maja sa uspehom je realizovana 14. Evropska noć muzeja. Publika je uživala u raznovrsnim programima - kako u izložbama, tako i u različitim pratećim sadržajima, osmišljenim u skladu sa sloganom manifestacije „Hiperpovezani muzeji: novi pristupi, nova publika“.
Pored stalne postavke reprezentativnih umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog i taktilnog segmenta Dodirni i oseti namenjenog slepoj i slabovidoj publici, posetioci svih uzrasta i različitih interesovanja, u Evropskoj noći muzeja posetili su aktuelnu izložbu Pasteli Marka Čelebonovića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SOMBOR U NEDELJU OBELEŽAVA SVETSKI DAN PLESA 2018

  • PDF

Plakat kao pozivnicaKoncert u okviru plesne manifestacije Svetski dan plesa 2018. održaće se u nedelju 29. aprila od 19 časova u sali HKUD Vladimir Nazor (Hrvatski dom).
Svetski dan plesa je plesna manifestacija koja se u Somboru obeležava od 2015. godine na inicijativu tima instruktora pet somobrskih plesnih klubova i grupa koji su se okupili oko zajedničke ideje da se prigodnim koncertom obeleži 29. April - Međunarodni dan plesa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Svečano i humano na Svetosavskoj akademiji u Novom Bečeju

  • PDF

Sa svečane akademije u Novom BečejuProslava praznika u čast jedne od najznačajnijih ličnosti srpske istorije, Svetog Save, prilika je da svake godine iznova izvršimo određenu vrstu duhovne smotre, jer Sveti Sava zadužio je srpski narod u mnogim oblastima, a naročito na polju spomenute duhovnosti, prosvete i, naravno, kulture. Nakon dosta godina u Novom Bečeju je 27. januara organizovana svečana Svetosavska akademija koja je imala i humanitarni karakter, a prikupljenim sredstvima od aukcije slika i dobrotvornih priloga pomoć će biti upućena šestogodišnjem Pavlu Vlaškalinu, Novobečejcu koji boluje od teške i retke autoimune bolesti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Četiri decenije Doma kulture u Novom Bečeju

  • PDF

Sa otvaranja manifestacijeU Domu kulture opštine Novi Bečej, u sredu, 16. 11.2016. godine, proslavljen je jubilej ove ustanove - 40 godina njenog postojanja.
Svečani program započet je govorom aktuelnog direktora Doma kulture, Novice Blažina, o trendovima i budućim planovima ove ustanove, dok se dugogodišnji hroničar i akter kulturnih i sportskih dešavanja u našoj opštini, Stevan Davidović, osvrnuo na istorijski aspekt i značaj njenog postojanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ljubivoju Ršumoviću nagrada Sima Cucić za životno delo

  • PDF

U čast Sime CucićaBanatski kulturni centar (BKC) iz Novog Miloševa 5. novembra organizuje književnu manifestaciju „U čast Sime Cucića“ koja je deo projekta kojim je opština Novi Bečej dobila titulu „Grad u fokusu“. U okviru programa, po 9. put će biti dodeljene nagrade i plakete sa imenom Sime Cucića, rodonačelnika srpske književne kritike književnosti za decu. Ovogodišnja nagrada za životno delo biće dodeljena poznatom piscu za decu, Ljubivoju Ršumoviću.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milenku Pavlovu Maska Laze Telečkog

  • PDF

Sa svečane ceremonije uručenja nagrade„Dani Laze Telečkog“, pozorišna manifestacija u čast srpskog pozorišnog glumca i jednog od najistaknutijih članova Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, rođenog u Kumanu, Laze Telečkog, održana je u njegovom rodnom mestu od 11. do 16. oktobra. Tokom šest dana prikazano je ukupno deset pozorišnih predstava, od kojih su četiri bile namenjene deci.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com