Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE

Turističke organizacije

Turistička organizacije Grada Novog Sada na Sajmu turizma

  • PDF

Turistička organizacija Novog Sada (TONS) će tokom 45. Međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu, koji se održava na Novosadskom sajmu od 27-30.09.2012. godine, predstaviti kompletnu lepezu turističkih potencijala grada. Turistički potencijali koji će biti prezentovani na štandu TONS-a u hali Master su, pored smeštajnih i ugostiteljskih kapaciteta, potencijali zabavnog karaktera (bioskopi, pozorišta), kulturnog karatera (galerije, muzeji, kulturni centri,..), vinarije, predstavnici i organizatori sportskih i turističkih manifestacija, Regionalna privredna komora Novog Sada, predstavnici fakulteta za turizam, Parking Servisa (rent a bike), a turističke agencije pripremile su bogatu ponudu za predstojeću jesenju, zimsku i božićno novogodišnju sezonu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Bara Trskovača, mesto gde priroda krije blago

  • PDF

Da ste se ikada zapitali šta je Fenberek Nomine Palaticho? Ako se iz Rume uputite ka Šapcu, pa širokim šorovima prođete Jarkom i Hrtkovcima, doći ćete do Platičeva, malog mesta prijatno okruženog šumama i rekom Savom. Baš ta naša velika reka skrila je svoje blago i ovde, u selu koje mnogi znaju kao Platičevo, a tek poneko kao Fenberek. Svi smo mi čuli za Zasavicu i Obedsku baru, ali koliko nas je znalo za ovdašnju, Baru Trskovača?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Uspešno sproveden projekat EU o unapređenju međunarodne biciklističke rute Dunav-Cycling Danube kroz Srbiju i Hrvatsku

  • PDF

„Unapređenje međunardne biciklističke rute Dunav-Cycling Danube“ je projekat finansiran u sklopu Programa Evropske unije IPA II komponenta za prekograničnu saradnju Republika Hrvatska – Srbija, čija je Implementacija  trajala 18 meseci, od 10.01.2011. g do 10.07.2012.g, a vodili su ga projektni timovi Opštine Bačka Palanka i Vukovarsko-srijemske županije. Područje pokriveno projektom uRepublici Srbija su bile opštine Bačka Palanka, Bač, Bački Petrovac i Grad Novi Sad, a u Republici Hrvatskoj – Vukovarsko-srijemska i  Osiječko-baranjska županija. Ukupna vrednost projekta je iznosila348.489,25 eura.
Opšti cilj projekta je unapređenje i jačanje  rekreativnog turizma u pograničnom regionu sa ciljem da doprinese održivom društveno-ekonomskom razvoju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

TO Zlatibor dodelila priznanje Zlatni bor za 2012.

  • PDF

Ustanova studentska odmarališta Beograd - Ratko Mitrović -zlatiborSvake godine Turistička organizacija„Zlatibor“ tradicionalno dodeljuje priznanje„Zlatni bor“ kolektivima i pojedincima koji su najviše doprineli da turistička ponuda Zlatibora u svim segmentima bude bolja i kvalitetnija. Svečanost povodom dodele priznanja održana je 03. septembra 2012. godine u Kongresnom centru „Romanija“ na Zlatiboru. Evo i imena ovogodišnjih laureata po kategorijama:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Bogdan Cvejić, predsednik opštine Beočin: Puna podrška našim selima

  • PDF

Bogdan CvejićOvogodišnji 16. po redu Banoštorski dani grožđa, puna tri dana minulog vikenda, doveli su u Banoštar, selo poznato po izvanrednom položaju, grožđu, vinu i dobrim, složnim ljudima, na stotine znatiželjnih posetilaca, što zbog bogatog i sadržajnog programa, što zbog jedinstvene prilike da ovde vide i probaju svašta ponešto, vezano za tradiciju i dožive jednu istinsku atmosferu ove fruškogorske oaze. Pre nekih 8 godina brigu o ovoj manifestaciji preuzela je opština Beočin, kako bi se na još organizovaniji način razvijalo vinarstvo, vinski turizam, afirmisali vinari ovoga kraja, a sadnja vinove loze još više pospešila. O tome šta je urađeno, kako danas doživljava ovu manifestaciju i drugim temama vezanim za ovaj kraj, razgovarali smo sa predsednikom opštine Beočin Bogdanom Cvejićem, koji je bio aktivan učesnik ove manifestacije i njen svojevrstan promoter.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Svi putevi vode (u) kroz Rumu

  • PDF

Nikola Rogić i Milena Kojić

Ruma je gradić sa oko 30.000 stanovnika na desetak kilometara od Fruške gore, na 35 kilometara od aerodroma „Nikola Tesla“, 50 od Beograda, 40 od Novog Sada. Kroz Rumu prolazi i železnički koridor, tako da ako je tačna izreka da svi putevi vode u Rim, potvrđeno je i da svi putevi vode kroz Rumu.

Ali bez obzira na viševekovni povoljan položaj grad i njegova teritrorija bili su potisnuti na margine turističkog razvoja i delovanja. Da iz višedecenijskog nehaja da svetu predstave neku lepšu i interesantniju Rumu, pobrinula se četvoročlana ekipa TO Rume, najmlađe u Srbiji, koja je počela sa radom 1. jula 2011. godine. Na čelu sa direktoricom gospođom Milenom Kojić, TO Ruma svojim aktivnostima doprinela je da se čuje i za prirodne lepote ovog kraja, i za brojne manifestacije, kao i za one najstarije koje su se podrazumevale, jer su bile ne samo datost, već se u njih ništa godinama nije ulagalo, niti su vršene promene u smislu savremenije i kvalitetnije ponude u skladu sa zahtevima vremena.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zlatibor uvek za korak ispred

  • PDF

Jovan PavlovićDa li je potrebno posebno govoriti o Zlatiboru, predelu neprevaziđene lepote, blagotvorene klime, mestu sudaranja morskih i kontinentalnih vetrova, mirisu borova? Zbog svih tih uticaja izgrađivan kao lečilište štitaste žlezde i respiratornih puteva, danas Zlatibor menja svoj lik. Sezona koja traje tokom cele godine, sve više privlači mlađe, zahtevije i izbirljivije goste željne novih sadržaja i avantura. Da se planinskoj lepotici zadrži autentičnost, a da se dočekuju i ispraćaju zadovoljni gosti, turistički radnici Zlatibora učinili su značajne napore kako bi obogatili turističku ponudu. Tim povodom smo razgovarali sa Jovanom Pavlovićem, stručnim saradnikom TO Zlatibor.

*Početak je avgusta i sezona je u punom jeku, Zlatibor je pun gostiju, očekivano, ili...

-Upravo ovih dana je sezona u punom jeku. Vrhunac sezone na Zlatiboru je od polovine jula do kraja avgusta. Međutim, ove godine je junska rupa malo duže trajala, i negde smo ostvarili promet do blizu prošlogodišnjeg novoa. Ovih dana se to nadoknađuje i Zlatibor je gotovo pun. Po našoj proceni 17.000 ležaja je popunjeno, s tim što nikad ne znamo tačan broj ležaja, zbog izgradnje novih apartmana i stavljanja u funkciju novih kreveta. Ali, dugogodišnjim iskustvom i posmatranjem na terenu možemo računati sa brojkom od 17.000 gostiju, što je za današnje uslove jako dobro.

*Ko treba i da li se može napraviti red, da se gosti uredno prijavljuju?

-To je isključiva nadležnost države, a najveći gubitnik je lokalna samouprava i TO. Tu se gubi i boravišna taksa i porez na prihod od nepokretnosti. To je problem na nivou cele države, nije to problem samo Zlatibora. Mi imamo možda ponajveći problem, jer imamo oko do 15.000 ležaja u privatnom smeštaju, što je verovatno najveći kapacitet u državi u jednom mestu. Otvorena priča oko regulisanja privatnog smeštaja rezultira time da mi imamo i najveće gubitke zbog toga. A opet, s druge strane, moramo obezbediti dovoljno i pitke vode i svega ostalog što je vezano za infrastrukturu, komunalije, mrežu svih službi na svim mestima, i uspevamo u tome, ali bi bilo mnogo lepše i lagodnije, bilo bi još više kulturnih programa, moglo bi se uređivati još lokaliteta, praviti još sadržaja u samom mestu, da imamo više prihoda od boravišnih taksi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Goran Vuković: Ruma više nije samo grad Rumskog vašara

  • PDF

Goran VukovićZa ovogodišnji Rumfest, mnogi Rumljani kažu da je to bila jedna od najboljih manifestacija koja se desila u ovom gradu. Bogat sadržaj tzv. Vinske ulice, organizovane 2. avgusta u režiji Turističke organizacije i opštine Ruma, podrazumevao je odličan miks furškogorskih vinara i proizvođača hrane, koji su upriličili degustaciju i prodaju vina i kulinarskih specijaliteta, potom, smotru domaće radinosti u okviru Bazara kreativnosti, svečanost otvaranja koju su uveličali članovi Udruženja vinskih vitezova Sveti Georgije iz Novog Sad, modnu reviju stilistkinje Monje Jovičić, promociju RU:Foamfesta 2012., a kao šlag na torti, stigao je koncert Zvonka Bogdana. Učesnici na ovoj manifestaciji su, baš kao i posetioci, zadovoljni onim što su doživeli na Gradskom trgu u Rumi, a nas je zanimalo mišljenje gospodina Gorana Vukovića, predsednik opštine Ruma, te smo po završetku koncerta upriličili ovaj intervju.

Rumljani su oduševljeni manifestacijom, kako ste vi zadovoljni?


 -Iskreno, i mene je iznenadilo ovoliko prisustvo publike, po mojoj proceni bilo je 3.000 ljudi, koji su slušali ovaj izvanredan koncert. Pokazalo se po ko zna koji put da je Zvonko Bogdan umetnik koji može da privuče i napuni svaki, pa i ovaj naš trg. Mi smo i prethodnih večeri imali dobre grupe ali nije bila posećenost ni za trećinu kao večeras.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Beograd sa dve reke

  • PDF

Beograd, glavni grad Republike Srbije, smešten na idealnom mestu, gde se Panonska nizija susreće sa Balkanskim poluostrvom, zbog čega ga nazivaju „kapijom Balkana“ i „vratima Srednje Evrope“, je danas najveći industrijski i finansijski centar srpske ekonomije, univerzitetski grad i središte srpske kulture. Sa oko dva miliona stanovnika jedan je od najvećih gradova Jugoistočne Evrope, pa je zbog ekspanzije stanovništva, morao da se širi i prema Jugoistočnoj i prema Srednjoj Evropi. Jezgro Beograda, čini Beogradska tvrđava, a najpopularnije i najpoznatije, od bezmalo 6.000 ulica, su Knez Mihajlova i Skadarlija.
 Ipak, čini se da su osnova ovoga grada i razlog što su ga kroz vekove osvajali ili želeli da ga osvoje mnogi, a od 873. godine definitivno zaposeli i dali mu sadašnje ime Sloveni, upravo njegova lokacija, njegove dve reke Sava i Dunav, ulice kojima se plovi. Beograd je jedan od četiri evropske prestonice na Dunavu i jedan od dve na Savi, ali i jedan od retkih glavnih gradova neke države u svetu, koji ima sreću da ga reke opasuju sa tri strane, reka Sava, reka Dunav, a potom ove dve, sjedinjene u jednu, veliku celinu odakle hitaju ka Crnom moru. Dužina rečnih obala oko Beograda iznosi čak 200 kilometara, a rečni tok ove dve velike reke obilazi čak 16 ostrva, od kojih je najveće, najuređenije i najposećenije Ada Ciganlija, ali ništa manje ni Veliko ratno ostrvo, Međica i ostale manje ade do kojih svakodnevno stiže i na njima boravi armija čamdžija i zaljubljenika u prirodu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Srem postao prepoznatljiv turistički proizvod

  • PDF

Državni sekretar ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, dr Goran Petković, je zajedno sa profesorom Francois Vellas, svetski priznatim stručnjakom u oblasti turizma, koji je angažovan na projektu „Podrške Startegiji za razvoj turizma Republike Srbije“, boravio u Sremskoj Mitrovici i obišao turističke znamenitosti tog grada.
Profesor Vellas imao je prilike da obiđe Carsku palatu Sirmijum, muzej i crkvu, a zatim i Specijalni rezervat prirode i novootvoreni kamp Zasavica.
-Magični krug po Sremu postaje pravi turistički proizvod u Srbiji koji obuhvata nekoliko ključnih atrakcija, i drago mi je što se Ministasrtvo svojim sredstvima u proteklih nekoliko godina zalagalo za njegov razvoj - izjavio je državni sekretar Petković.
-Vrlo je važno razviti specifičan turistički proizvod, i ovo iskustvo danas pokazuje da je to upravo i urađeno na način da se sva očekivanja turista mogu ispuniti do najsitnijeg detalja – maglasioje Velas i dodao da sada treba raditi na strategiji privlačenja turista, ali i novih investicija, što je i cilj projekta podrške Strategiji za razvoj turizma Republike Srbije.
U Carskoj palati Sirmijum može se videti nedavno restaurirani mozaici, kao i početak radova na pripremi konzervacije mozaika koji će krasiti unutrašnjost Palate.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com