Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Vino

Jelena Ćuković: Kuma Dana Sv. Trifuna u vinskom centru Srbije, Sremskim Karlovcima

  • PDF

Kuma Jelena u akciji Foto: Ilija Ramić            Dan Sv. Trifuna slava je brojnih esnafa, vinogradara i kafandžija. Godinama unazad ona podrazumeva lepo druženje vinara i profesora, saradnika Instituta za vinogradarstvo i voćarstvo Sremski Karlovci, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, u ulozi organizatora. Veruje se da sa Sv. Trifunom stiže proleće, budi priroda, a sa njom i ljubav. Sv. Trifun je i čuvar vinograda i štiti ga od raznih štetočina, pa ga vinogradari i vinari ovom prilikom mole da ga zaštite od njih.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dan Sv. Trifuna prigodno obeležen u Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima

  • PDF

Prof. dr Dragoslav Ivanišević            Više decenija dugo okupljanje vinske zajednice Sremskih Karlovaca u ritualnoj rezidibi vinograda Oglednog dobra Instituta, polivanje vinom usled verovanja da će grožđe doneti zdraviji rod, Institut za vinogradarstvo i voćarstvo, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta Novi Sad, svake godine priređuje pravi mali festival vina. Za taj dan okupljaju se svi vinari, čime se stvaraju trajne veze i širi krug prijatelja, učvršćuju veze Instituta sa vinarima. Svake godine bira se i kum slave. Ove godine u toj ulozi našla se Jelena Ćuković, vlasnica Vinarije „Veritas - Ćuković“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Nenad Ivanišević: Vizijom i razumevanjem do nove vrednosti

  • PDF

Dr Nenad Ivanišević         - Sve što mislite da Vlada AP Vojvodine, u okviru Sekretarijata treba i može da pomogne, nemojte kucati. Naša vrata su za vas uvek otvorena - poručio je dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam na Godišnjoj skupštini Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla SREM - FRUŠKA GORA, početkom februara ove godine u Galeriji Matice Srpske u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Još jedna uspešna poslovna godina Udruženja SREM - FRUŠKA GORA

  • PDF

Gordan Bašić (levo) i Saša Vinčić            Godišnja skupština Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla SREM - FRUŠKA GORA, održana je u reprezentativnom prostoru Galerije Matice Srpske u Novom Sadu, u četvrtak 08. februara 2024.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Palik Gábor: Voćna vina novi izazov ili prolazni trend

  • PDF

pobednik ovogodišnjeg Januarskog međunarodnog sajma vina u Temerinu Palik Gábor            Apsolutni pobednik ovogodišnjeg Januarskog međunarodnog sajma vina u Temerinu je Palik Gábor iz Slovačke sa voćnim vinom od crne ribizle.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

XXVI Januarski međunarodni sajam vina u Temerinu

  • PDF

Pozdravni govor gospodina Horvat Lasla    Prvi u nizu u godišnjem kalendaru vinskih ocenjivanja - Januarski međunarodni sajam vina u Temerinu, zbog svoje dugovočnosti i organizacije, omiljeno je mesto susreta vinara iz zemlje i regiona. Na ovogodišnjem festivalu bilo je 593 uzoraka, 274 belih vina, 186 crvenih, 81 rose, 14 schiller, 15 desertnih i 23 voćnih vina, koje je ocenjivalo 98 sudija, tehnologa, najviše enologa, koji su bili više nego zadovoljni njihovim kvalitetom. Veliku zlatnu medalju zaslužilo je 19 vina, zlatnu 145, srebrnu 197 i bronzanu 177 vina, dok su ostali učesnici dobili priznanje za učešće.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nemanja Petrović dostojan čuvar tradicije svojih predaka

  • PDF

Nemanja Petrović            Poziv oslonjen na trajanje koje se meri generacijama, još uvek je izazov. Učestalija je pojava da se nakon dve do tri generacije za tzv. porodične poslove gubi interesovanje. Zato posebnu pažnju posvećujemo onima koji nisu izneverili iskustvo i znanje svojih predaka već ih nadogađivali i nadogađuju ih, prateći ukupna kako socijalna, tako i tehničko-tehnološka kretanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pozvani ste na Međunarodni januarski festival vina 2024. u Temerinu

  • PDF

Fotograf Varga Zoltan zabeležio je trenutke degustacije i ocenjivanja vina    Sve je spremno za početak 26. Međunarodnog januarskog festivala vina u Temerinu od 10 časova, u subotu, 20. januara 2024. godine. Tradicionalno, mesto održavanja je Sportska hala, gde će vas na samom ulazu dočekati članice Udruženja Društva prijatelja bašte - Temerini Kertbarátkör, sa najboljim pogačicama sa čvarcima na svetu. Oko 11 časova, biće upriličena Konferencija za predstavnike medija, a dvočasovni kulturno-umetnički program počinje u podne, nakon čega će se pristupiti dodeli priznanja. Degustacija vina uz kupljeni bon od 50 dinara, trajaće do poslepodnevnih sati.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vina Šumadije - vinski izazov za domaće i strane enofile

  • PDF

Saša Novaković, predsednik Udruženja vinara Šumadije i vlasnik Vinarije "Art Wine"            Saša Novaković, vlasnik Vinarije „Art Wine“ iz Grošnice kod Kragujevca, vodi proizvodnju i tehnološke postupke kao enolog u Vinariji „Katanić“ Tanasija Katanića iz Kamenice (Šumadijski vinski rejon), člana Udruženja vnara Šumadije, i u Vinariji „Bora“ iz sela Lepojević, opština Rekovac (vinski rejon Tri Morave, Levačko vinogorje). Od prošle godine gospodin Novaković je i predsednik Udruženja vinara Šumadije, ali i član Upravnog odbora Saveza vinara i vinogradara Srbije. Nesumnjivo kompetentna figura u vinskom svetu od koje se očekuje da radi na unapređenju vinske kulture u Šumadiji i Srbiji, i kvalitetu vina i tržišne pozicije šumadijskih vina, te na jačanju vinskog turizma, u kojem, zahvaljujući vinskim pregaocima Kragujevca, Šumadija prednjači u odnosu na ostatak Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

XVI Mačkovi dani mladog Portugizera u Vinskoj ulici u Irigu

  • PDF

Đurđica i Sava Jojić na KZN u TONS-u pozvali vinoljupce na vinsku feštu u Irigu    I ove godine očekuje se veliki broj ljubitelja i poštovalaca vina Vinarije „Mačkov podrum“ u Vinskoj ulici u Irigu, na XVI Danima mladog vina, šestim u ambijentu Iriga - mesta u kojem je ovo vino i nastalo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com