Fri05242024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Vino

Pivnica Sv. Đorđe - Čuvar tradicije srpskih domaćina

 • PDF

Miroslav Floričelović            Kompleks negotinskih pivnica samo je jedan u nizu koji su, verovatno u drugoj polovini XIX veka, izgrađeni na levoj obali Timoka. Kameni podrumi građeni su gde god je vino bilo dominantno u proizvodnji. Oni su dislocirani na brdo, zbog temperature, a sistem gradnje bio je identičan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Trofeji za najbolja vina Banata

 • PDF

Ljiljana Ranjak sa priznanjem za najbolje crveno vino Banata - Kuvée de Rgnac 2019            Nedavno je u bajkovitom „Kaštelu" u Ečki, kojeg je 1820. godine podigao jermenski vlastelin Lazar Lukač, danas hotelu od izuzetnog istorijskog i turističkog značaja u privatnom vlasništvu, u kojem tokom cele godine borave gosti i lovci iz inostranstva, po 11. put organizovan izbor za najbolje vino Banata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Još jedan festival nad festivalima u Zrenjaninu: uz pivski i vinski

 • PDF

Igor Luković i Sanja Petrović na otvaranju festivala            „Ovo je spektakularno“ - prokomentarisao je Igor Luković, na otvaranju V Međunarodnog Banatskog sajma vina uz Festival Banatske vredne ruke održanog u Zrenjaninu 18. maja, po drugi put u Gradskoj bašti i pod njegovom ingerencijom.
            Nije tajna da je Igor Luković, vinski kritičar, novinar, publicista, somelijer, duže od dve decenije u vinskom biznisu, rodom iz Zrenjanina, u kojem odavno ne živi, ali iz kog nikada srcem nije otišao, imao posebnu viziju kako predstaviti vino u ne malom gradu i bez velike vinske tradicije. U tome su ga podržali Turistička organizacija grada Zrenjanina i Grad Zrenjanin na čelu sa Simom Salapurom, gradonačelnikom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pitka priča o pivnicama Srpskog viteza vina

 • PDF

Miša Ćirić            Nešto što se ne dešava često. Doček koji se pamti i daje na značaju pridošlici. Ovoga puta nama, učesnicima XVII Sajam meda i vina u Negotinu. Doček u Rajačkim pivnicima kao uvod u neiscrpunu, vek i po, po nekima i dva i po veka staru riznicu predajnih naracija Negotinske Krajine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi eno-gastro užitak - Made in Irig

 • PDF

Sa svečanosti otvaranja Vinoteke Hopovo u Irigu         Vinoteka „Hopovo“ iriške Vinarije „Mačkov podrum“ zvanično je otvorena u četvrtak,  09. maja uz prisustvo velikog broja zvanica. Domaćin, Sava Jojić sa svojom porodicom, tom prilikom je istakao da je ovim ispunjena jedna od njegovih želja da se na jednom mestu, u autentičnom sremačkom ambijentu, predstavi najlepše što Fruška gora i Srem imaju da ponude, i na taj način da kroz jačanje identitetaa ovog kraja da svoj doprinos obogaćivanju njegove turističke ponude.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

DOBRA VINA, SUNCE I MUZIKA: PETI BANATSKI FESTIVAL VINA

 • PDF

Detalj sa prošlogodišnjeg Festivala vina u Zrenjaninu            Organizatori obećavaju Zrenjanincima i njihovim gostima odličan provod u elegantnom prostoru Gradske baste
           
U Gradskoj bašti u Zrenjaninu vinoljupci će se u subotu 18. maja ponovo družiti sa vinarijama iz cele Srbije, uz goste iz regiona i sveta, na malom jubileju - petom izdanju Banatskog festivala vina. Najlepši otvoreni gradski prostor u Zrenjaninu prošle godine je ugostio dešavanje koje je posetilo 2.500 hiljada ljudi, degustirala su se vina iz više od 50 vinarija u pratnji vrhunskih banatskih delikatesa, i sve to u najlepšem raspoloženju, po sunčanom danu i uz odličnu muziku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jelena Ćuković: Kuma Dana Sv. Trifuna u vinskom centru Srbije, Sremskim Karlovcima

 • PDF

Kuma Jelena u akciji Foto: Ilija Ramić            Dan Sv. Trifuna slava je brojnih esnafa, vinogradara i kafandžija. Godinama unazad ona podrazumeva lepo druženje vinara i profesora, saradnika Instituta za vinogradarstvo i voćarstvo Sremski Karlovci, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, u ulozi organizatora. Veruje se da sa Sv. Trifunom stiže proleće, budi priroda, a sa njom i ljubav. Sv. Trifun je i čuvar vinograda i štiti ga od raznih štetočina, pa ga vinogradari i vinari ovom prilikom mole da ga zaštite od njih.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dan Sv. Trifuna prigodno obeležen u Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima

 • PDF

Prof. dr Dragoslav Ivanišević            Više decenija dugo okupljanje vinske zajednice Sremskih Karlovaca u ritualnoj rezidibi vinograda Oglednog dobra Instituta, polivanje vinom usled verovanja da će grožđe doneti zdraviji rod, Institut za vinogradarstvo i voćarstvo, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta Novi Sad, svake godine priređuje pravi mali festival vina. Za taj dan okupljaju se svi vinari, čime se stvaraju trajne veze i širi krug prijatelja, učvršćuju veze Instituta sa vinarima. Svake godine bira se i kum slave. Ove godine u toj ulozi našla se Jelena Ćuković, vlasnica Vinarije „Veritas - Ćuković“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Nenad Ivanišević: Vizijom i razumevanjem do nove vrednosti

 • PDF

Dr Nenad Ivanišević         - Sve što mislite da Vlada AP Vojvodine, u okviru Sekretarijata treba i može da pomogne, nemojte kucati. Naša vrata su za vas uvek otvorena - poručio je dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam na Godišnjoj skupštini Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla SREM - FRUŠKA GORA, početkom februara ove godine u Galeriji Matice Srpske u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Još jedna uspešna poslovna godina Udruženja SREM - FRUŠKA GORA

 • PDF

Gordan Bašić (levo) i Saša Vinčić            Godišnja skupština Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla SREM - FRUŠKA GORA, održana je u reprezentativnom prostoru Galerije Matice Srpske u Novom Sadu, u četvrtak 08. februara 2024.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com