Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Vino

Riđičko vinogorje: Nagrade na najvećim vinskim festivalima govore o vinu! Na redu su turisti!

  • PDF

Sa predstavljanja Riđičkog vinogorja u KSNS            Na poslednjoj stanici ka državnoj granici prema Mađarskoj, a bez graničnog prelaza, na putu koji vodi u jednom pravcu, nalazi se selo Riđica (opština Sombor). U njemu je dvorac porodice Kovač (1806), katolička crkva (1817), koju je izgradio veleposednik Imre Kovač, pravoslavna (1844) posvećena Sv. Nikoli. Kroz Riđicu protiče rečica Plazović (Kiđoš), koja tokom letnjih meseci presuši, ali preko koje su meštani sagradili deset mostića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Petar Samardžija: Srbija je žedna vina

  • PDF

Petar Samardžija          - Dočekali smo da obeležimo 20 godina Međunaronog festivala vina InterFest u Novom Sadu, Vojvodini, u kojoj koliko nedalje toliko raznih eno-gastro priredbi, Smatram da je jedna od najupešnijih ona čiji početak sa uvek sa nestrpljenjem očekujemo. Ona je zapravo i edukativna i promotivna, i reflektuje se na stvaranje kulture vina. Nažalost, vinari još nisu shvatili da vino piju samo oni koji nešto znaju o njemu, te da je ovaj festival mesto na kojem dolazi do susreta vinara, njihovih vina i onih koji ga piju. Vino je demokratsko piće, jer svi mogu da probaju izložena na Trgu slobode u centru grada i mogu da kažu da li valja ili ne valja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

DVA TROFEJA I 31 ZLATO ZA SRBIJU NA 12. BIWC-U!

  • PDF

Veselin despotović, vlasnik i osnivač Vinarije Despotika            Novi veliki uspeh vinara iz Srbije na najvećem balkanskom vinskom takmičenju novost dva trofeja i 31 zlato za srbiju na 12 biwc-u vinski magazin vino fino

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vino je mnogo više od vinarija i vinskog turizma - vino je privreda

  • PDF

Sa prve radionice u Vinariji Atelje vina Šapat            Vinarija „Atelje vina Šapat“ u Novom Slankamenu, opština Inđija, nakon promene vlasnika, dva dana pre zvaničnog otvaranja, u petak, 09. juna 2023. godine, bila je mesto održavanja završnog tzv. „vinskog dela“ ovogodišnjeg Turističkog samita Vojvodine,  (prvi je održan 08. juna u Kulturnom centru u Inđiji), u zajedničkoj organizaciji Opštine Inđija, TOO Inđije, UG ,,Centar za edukativni razvoj Novi Sad“ i agencije ,,Balkan Infinity Travel“Nemanje Dimića i „Explore Agency“. Samit su podržali: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Opština Inđija, TOO Inđija, Privredna komora Srbije i Privredna komora Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

AVEN vina - objedinjena energija čula i kosmičke snage

  • PDF

Dragana i Milan injac            Tokom cele istorije vino je pratilo čoveka zahtevajući od njega sve više i više. Pilo se prilikom religioznih obreda, oblikovanja stavova, stvaranja umetničkih dela, kada se slavilo i radovalo i po nekad tugovalo. Vino je bilo i jeste integralni deo u najvažnijim aspektima ljudskog života. Ono nikada nije bilo piće da utoli žeđ, već podstakne na razmišljanje. Osluškivanje onoga što ima da kaže o ljudima koji su ga stvorili, jer više od bilo kog drugog produkta, odražava karakter i ukus njegovog stvaraoca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Izabrana najbolja vina Banata za 2023.

  • PDF

Novi doživljaj vina u zrenjaninskoj Gradskoj bašti            Na deseto ocenjivanje vina Banata stigla su vina iz svih krajeva ove regije, a nagrade su prvi put dodeljene u profesionalnoj i u amaterskoj kategoriji novost izabrana najbolja vina Banata za 2023 vinski magazin Vino & Fino.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

VINSKA SRBIJA OKUPLJA SE U ZRENJANINU!

  • PDF

Zrenjanin            Na četvtrom Banatskom festivalu vina, u subotu, 20. maja degustiraće se vina više desetina vinarija iz naše zemlje i celog regiona novost vinska srbija okuplja se u zrenjaninu vinski magazin vino fino.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinarija Jeremić: Eno-sofija Slavoljuba Jeremića

  • PDF

Slavoljub Jeremić u društvu studenata Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu            Istorija vinogradarstva Smederevskog vinogorja vezana je za ime imperatora M.A. Probusa (III vek). Novija za dinastiju Obrenović, kada je knjaz Miloš na vinogradarskom potesu brdu Plavinac, od Tučina Muhameda kupio imanje od 36 hektara i sa zasadima vinove loze i podrumom utvrdio tokom treće decenije XIX veka. Knez Mihailo je podigao letnjikovac, a dvorski život mu podarili kraljevski par Milan i Natalija, potom Aleksandar i Draga Obrenović. Nekolicina vinarija nastavlja ovu istorijsku priču, proizvodeći vina vrhunskog kvaliteta, a među njima je i Vinarija „Jeremić“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ZRENJANIN DOMAĆIN SLAVNIM VINARIMA

  • PDF
Pozvani ste na premijerni vinski spektaklBanatski festival vina biće održan 20. maja u Gradskoj bašti
U zrenjaninskoj Gradskoj bašti, verovatno najlepšem urbanom ambijentu u tom gradu, 20. maja biće održan četvrti Banatski festival vina. Događaj se po prvi put odvija u ovako elegantnom okruženju, u kome će svoja vina predstaviti više od 50 vinarija, a gosti će uživati i u vinima i u razgovorima sa ljudima koji su ih stvorili.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

GRAŠAC - vino velikih potencijala ponosno nosi svoje ime

  • PDF

Igor Luković            Fruškogorsko vinogorje je najrazvijenije, ujedno i najstarije u Srbiji, sa prvim legalnim vinogradom na Šuljamačkoj glavici, danas obnovljenim, a koji je oko 280. godine zasadio rimski imperator Marcus Aurelius Probus, rođen u obližnjem selu Grgurevci, i kao „otac fruškogorskog vinogradarstva“ stekao pravo da jedna sorta vinove loze ponese njegovo ime. Fruška gora je postojbina brojih vrhunskih vina, i do sada najviše ocenjenog srpskog vina na Decanter (DWWA) 2022. u Londonu - platinastim priznanjem za Chardonnay barrique Omnibus Lector 2015 vinarije Erdevik. Za ovakav kvalitet zaslužni su i teroar, koji odlikuje veliki diverzitet mikrolokaliteta sa različitim podlogama (glina, šljunak, krečnjak...), te „anomalija“ u kojoj je severna strana planine toplija od južne (11,8°C naspram, 11,3°C). Razlog tome je Dunav, čija velika vodena masa greje njene padine, a blaga i spremna da prigrli sunce severna strana je ta koja ruši predrasude o fuškogorskim crvenim vinima, kao manje kvalitetnim od belih. Sve to pogoduje uzgoju odličnog grožđa i proizvodnju vanserijskih vina, među kojima se poslednjih godina izdvojio GRAŠAC.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com