Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Vino

Darko Jakšić: Prednacrti pravilnika o unapređenju kvaliteta vina i rakije i podsticanju unapređenja rasadničarstva

  • PDF

Darko JakšićNa adresu časopisa TOPSRBIJA-NAJBOLJE IZ SRBIJE (www.topsrbija.com), gospodin Darko Jakšić, Rukovodilac Grupe za vinogradarstvo i vinarstvo, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodprivrede, prosledio je prednacrte Pravilnika o unapređenju kvaliteta vina i rakije i Pravilnika o podsticanju unapređenja rasadničarstva, koji će uskoro biti doneti po osnovu Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju („Sl. glasnik RS“, br. 10/2012), čije najbitnije izvode objavljujemo na stranicama našeg časopisa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Đorđe Stajić: Vino entuzijazma ili priča o Udruženju Sveti Tifun iz Dolova

  • PDF

Đorđe StajićDolovo je selo severoistočno od Pančeva, izraslo na platou lesne zaravni, podeljene na više dolina - dolova, kao da se nalazi na zaravnjenim brežuljcima, čime se, po svom spoljnom izgledu izdvaja od ostalih sela ravnog Banata. Dolovo se proteže na sedam brežuljaka i ima tri crkvice. Na ulazu u selo, u kojem živi nešto manje od 7.000 što srpskog, što rumunskog stanovništva, nadvijaju se tri bela jasena, stara preko 300 godina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinarija Burčel Todorov, prva stanica na fruškogorskom vinskom putu

  • PDF

Do Vinarije Burčel Todorov u Petrovaradinu odvešće vas turistička signalizacijaUkoliko se već ovog leta odlučite da iz vreve grada krenete u obilazak malih, osenčenih i gostoljubivih fruškogorskih vinarija više vam nisu potrebne preporuke, saveti i vodiči. Vinski put kroz Frušku Goru je najzad ocrtan velikim i lepim turističkim putokazima, a za one koji imaju GPS uređaj u kolima obezbeđena je i takva vrsta moderne navigacije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Hedonistička promocija vina Vinarije Vindulo

  • PDF

Erika i Laslo Dujmović na promociji u novosadskoj vinoteci HedonijaDr Laslo Dujmović, vlasnik Vinarije „Vindulo“, slovi za najboljeg zubara među vinarima i najboljeg vinara među zubarima na našem prodručju. U Temerinu, u bačkoj ravnici drznuo ne samo da zasadi vinograd, gde mu po nekima mesto nije, već i da zasadi novu generaciju hibrida vinove loze Instituta za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Od sorti Petre, Morave, Bačke, Kosmopolite, Panonije, izrasla su vina Mirna Bačka, Panonija, Slatka Eva, koja su na mnogobrojnim domaćim, ali i međunarodnim takmičenjima ocenjena najvišim ocenama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vladan Nikolić: Ponosan sam na srpska vina

  • PDF

Dipl. inž. Vladan NikolićDipl. inž. Vladan Nikolić je naš čovek, svetskog glasa. Savetnik je i enolog nekolicine vinarija, stručni konsultant i šef za zemlje Istočne Evrope prestižne kompanije “Lallemend”, kreator mnogih čuvenih i nagrađivanih visokokvalitetnih vina, zvanični enolog vodeće srpske vinarije, Podrum “Aleksandrović”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Slobodan Jović: Globalne temperaturne promene stvaraju probleme vinarima

  • PDF

Prof. dr Slobodan JovićProfesora na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, dr Slobodana Jovića, zatičemo 26. marta u prepodnevnim časovima u hali 8 Novosadskog sajma, gde  u svojstvu predsednika vodi Komisiju za ocenjivanje kvaliteta vina na 80. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, sa saradnicima, članovima: dr Snežanom Stanković, Viša poljoprivredna škola Prokuplje; doc. dr Vladimirom Puškašem, Tehnološki fakultet, Novi Sad; dipl. ing. Miodragom Kertesom, Enološka stanica Vršac, dipl. ing. Vladanom Nikolićem, Kruševac, urednikom časopisa „Svet vina“ Petrom Samardžijom i sekretaricom mr Bojanom Kalenjuk, Prirodno matematički fakultet, Novi Sad.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vina Kovačević – vina za svet

  • PDF

Miroslav KovačevićOd 2001. godine, Vinarija „Kovačević“ iz Iriga, svoju tri generacije dugu tradiciju proizvodnje grožđa i vina, rešila je da podigne na jedan viši nivo. Odlučan da na tom putu istraje, Miroslav Kovačević, danas, alfa i omega ove vinske kuće, napravio je robnu marku i započeo ozbiljnu kampanju plasiranja svojih vina. I dok je količina proizvodnje na početku bila 10.000 litara, od 2003. godine, svake godine proizvodnja je rasla za 50%, te danas dostigla proizvodnju od 500.000 boca vina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Slobodan Jović: Imamo pravo da branimo i štitimo svoju autentičnost

  • PDF

Prof. dr Slobodan JovićVino traži lepu reč, da se kaže nešto lepo o njemu. Tako je jedan od najvećih autoriteta u oblasti vina i vinske kulture u Srbiji, boem i pesnik prof. dr Slobodan Jović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, započeo druženje u „časnoj kući“ Vinarije „Miljević“ u Starim Ledincima. U domaćinstvu porodice „Miljević“ okupili su se prijatelji, vinoljupci i proizvođači vina, a među njima se našao i prof. Slobodan Jović, enolog, koji je, za dezert, doneo i neka „svoja“ vina. Prof. dr Slobodan Jović iza sebe ima 39 godina staža u vinarstvu, i sve te godine se radom, delom i pesmom trudio da vinska kultura oživi i zaživi na našim prostorima. Nešto se uradilo, a mnogo toga i nije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Miroslav Kovačević: Irigu ću vratiti vinski sjaj

  • PDF

Miroslav KovačevićIrig je bio jedan od najvećih srednjovekovnih gradova u Sremu oko koga su podignuti manastiri: Staro i Novo Hopovo, Krušedol, Grgeteg, Vrdnička Ravanica, Velika i Mala Remeta, Beočin i Rakovac. Irižani su 1828. godine osnovali prvu biblioteku, među najstarijom u srpskom narodu, a 1. januara 1842. godine i Srpsku čitaonicu, stariju i od novosadkse i od beogradske. To je grad “slepačke akademije”, ali i Borislava Mihajlovića Mihiza. S kraja VIII i početkom XIX veka Irižani su uglavnom zanatlije i trgovci, i od 35 trgovaca, čak 33. trguje ribom, uprkos činjenici da Irig nema reku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Darko Jakšić: Beogradski sajam vina u znaku rekorda i kvalitetnih srpskih vina

  • PDF

Darko JakšićČetvrti Međunarodni sajam vina Beovajn (BEOWINE FAIR), održan od 21-24. februara 2013. Godine na Beogradskom sajmu, sa 140 izlagača iz 13 zemalja bio je do sada najmasivniji ikada održan festival vinarstva i vina u Srbiji. Tim povodom smo razgovarali sa Darkom Jakšićem, samostalnim savetnikom za vinogradarstvo i vinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, koji nam je u ekskluzivnom intevrjuu za TOPSRBIJU izneo utiske sa Sajma.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com