Tue08162022

Poslednja izmena:07:35:00 AM

Rakije

Sto fela rakije Jugoslavije

  • PDF

Plakat kao pozivnicaI ove godine, povodom 29-og novembra, čuvenog „Dana republike“, Udruženje građana za razvoje eko-ruralnog turizma „Podunav“ i Mesna zajednica Bački Monoštor, organizuju Rakijadu - „Sto Fela Rakije Jugoslavije“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Ninoslav Nikićević: Kup Vrnjačke Banje zadovoljio kvalitetom rakija

  • PDF

Prof. dr Ninoslav NikićevićProf. dr Ninoslav Nikićević, redovni profesor na Katedri za tehnologiju konzervisanja i vrenja Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa doktorskom disertacijom pod nazivom: "Izučavanje važnijih aromatičnih sastojaka šljive požegače i rakije šljivovice", i napisanom jedinstvenom „Alkaholnom biblijom“ na 1.460 stranica, bez sumnje je najveći ekspert u domenu jakih alkoholnih pića kod nas. Ovoga puta, sreli smo ga u Vrnjačkoj Banji, gde je predsedavao ocenjivačkoj komisiji na trećem Kupu Vrnjačke Banje, održanom krajem juna u okviru Business Samit-a „Uposlimo Srbiju“ uz Gegula sajam rakije i vina. Svako druženje sa prof. dr Nikićevićem je „zlata vredno“ jer obrazlažući dodeljene ocene, uvek održi i malo predavanje o jakim alkoholnim pićima, u kojima i oni najiskusniji, mogu da čuju nešto korisno i novo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Najbolja rakija iz Minićeve kuće rakije posvećena najboljima

  • PDF

Gordana i Stanimir Minić u društvu prof. dr Ninoslava Nikićevića i Milana JovičićaJedna od najvećih ličnosti engleske književnosti XVIII veka, Samuel Johnson, je rekao: “Claret (slabije belo vino od crnog grožđa iz Bordoa) je piće za dečake, porto je za muškarce, ali onaj ko želi postati junak, mora piti rakije.”

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sedam Ajkula na Business Samitu 2016 u Vrnjačkoj Banji

  • PDF

Sa svečane dodele nagrada najboljimaU okviru 5. Business samita-UPOSLIMO SRBIJU i Gegula sajma turizma, rakije i vina, od 24.-26.06.2016. godine u Vrnjačkoj Banji, održano je takmičenje u izboru najboljih rakija i vina - Kup Vrnjačke Banje 2016. godine. Predsednik komisije za ocenjivanje je bio prof. dr Ninoslav Nikićević. Ocenjeno je ukupno 44 uzorka, od čega su bila dva vina (jedno belo, jedno crveno), 20 šljivovica, jedna divlja trešnja, 2 kajsijevače, 4 jabukovače, 4 kruškovače, 2 vilijamovke, 5 dunjevača , 1 voćna rakija,1 lozovača i 2 likera.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jovana Novaković, nova snaga Minićeve kuće rakije

  • PDF

Jovana Novaković i Stanimir Cane Minić

- Kao najmlađa iz generacije „Minićeve kuće rakije“ tu sam da podsetim da smo šampioni kvaliteta ne međunarodnim takmičenjima od 2005. godine pa sve do danas. U našem asortimanu se nalazi više od 25 vrsta rakija, počevši od dunjevače, kajsijevače, šljivovice, koje su najviše nagrađivane, pa sve do nekih specifičnih vrsta, kao što su rakije od banana, šumskih jagoda, brusnica, ribizle, kupusa, itd. Decenijskim trudom i radom uspeli smo da „Minićeva kuća rakije“ postane jedan od prvih Muzeja rakije kako u Srbiji tako i svetu. Kolekcija rakija od 1941. do 2016. godine kao i brojne nagrade koje smo osvojili razlog su da posetite naš Muzej koji se nalazi u Trepči (kod Čačka), i probate neku od naših rakija - rekla je dvadesetdvogovišnja Jovana Novaković, unuka čuvenog proizvođača rakija Stanimira Caneta Minića, obraćajući se posetiocima na štandu Turističke organizacije Čačak na 38. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sto Fela Rakija Jugoslavije

  • PDF

Uspomene uz rakiju u Bačkom MonoštoruTuristička organizacija grada Sombora, za nedelju, 29. novembar, na nekadašnji najveći državni praznik - „Dan Republike“, najavljuje Rakijadu u Bačkom Monoštoru, čiji naziv „Sto Fela Rakija Jugoslavije“ podseća na neka prošla vremena.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Održan Međunarodni festival šljive i voćnih rakija u Ugljeviku

  • PDF

Milan Jovičić sa vicešampionskim peharom za Gegula šljivovicu iz 2014.Četvrti međunarodni festival šljive i voćnih rakija, na kojem se ove godine predstavilo 38 izlagača iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, održan je u Ugljeviku 24. i 25. avgusta 2015. godine, u organizaciji Agencije za mala i srednja preduzeća opštine i suorganizaciju Etno Centra Gegula iz Kraljeva. Generalni pokrovitelj bila je opština Ugljevik!!!.
Načelnik opštine Ugljevik, Vasilije Perić, izjavio je, otvarajući festival, da je ugljevička opština prepoznatljiva po mrkom uglju i proizvodnji električne energije, ali je poznata i kao najveći proizvođač šljive u Srpskoj.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Specijalna Gegula rakija - Teslinim putevima na Danima borovnice

  • PDF

Marija i Milan Jovičić

Prva u nizu letnjih manifestacija koja se održava na Kopaoniku, su Dani borovnice. Ovaj već tradicionalni događaj, u organizaciji Turističko sportske organizacije Raška, Opštine Raška, Turističke organizacije opštine Brus, Nacionalnog parka Kopaonik i MK Mountain Resort, održan je na centralnom trgu Apartmanskog naselja Konaci od 30. jula do 2. avgusta. Dani borovnica, osim predstavljanja prirodnog bogatstva kopaoničkih šuma, ima za cilj da okupi sve ljubitelje prirodnih lepota, čistog vazduha i šumskih proizvoda.
Organizatori su osim izlagačkog, upriličili i takmičarski program, kao i predstavljenje kulturno-umetničkih društava tog kraja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novim Zаkonom do povećаnjа konkurentnosti, proizvodnje, kvаlitetа i izvozа jаkih аlkoholnih pićа

  • PDF

 Sa predstavljanja Nacrta Zakona u Privrednoj komori BeogradaPredstаvnici Ministаrstvа poljoprivrede i zаštite životne sredine predstаvili su u ponedeljak, 13. julа 2015. godine, Nacrt zakona o jakim alkoholnim pićima nа Jаvnoj rаsprаvi održаnoj u Privrednoj komori Beogrаdа.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Travarica (ajkula) iz kompanije BMB Delta iz Gradiške apsolutni šampion kvaliteta na Gegula sajmu vina i rakija

  • PDF

Branko MijatovićNa tek završenom Gegula sajmu vina i rakije održanom u okviru četvrtog BUSSINESS SUMMIT 2015. - Uposlimo Srbiju, od 26.-28.juna u hotelu "Breza" u Vrnjačkoj Banji, Šampionski pehar za rakiju pripao je kompaniji "BMB DELTA" iz Jablanice kod Gradiške (Republika Srpska). Od sedam poslatih uzoraka, ova kompanija je osvojila čak pet "ajkula" - Velikih zlatnih medalja sa ocenom iznad 19,00 i dve Velike zlatne medalje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com