Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE

Manifestacije

Najavljena XIV Futoška Kupusijada

  • PDF

Goran PuačaČetiri dana pre zvaničnog početka XIV Kupusijade u Futogu, 22. oktobra, predstavnici organizatora događaja, Udruženje „Futoški kupus“, Kulturno-informativni centar „Mladost“, MZ Futog i Poljoprivredna škola sa domom učenika Futog, u novim prostorijama Turističke organizacije Novog Sada, održali su konferenciju za medije, najavljujući i ujedno pozivajući na ovaj značajan događaj.
Ove godine, u petak 25. i u subotu 26. oktobra održaće se manifestacija za koju su domaćini pripremili bogatiji i kvalitetniji program, koji će za razliku od ranijih godina trajati dva dana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Berbanski dani na Paliću po XXIV put

  • PDF

Detalj sa svečanog otvaranjaJedna od krunskih palićkih manifestacija su upravo završeni Berbanski dani Palić 2013. koji su 14. i 15. septembra održani u i ispred Velike terase, pored palićkog jezera. Da ova manifestacija bude apostrofirana i da joj se ukaže poseban značaj, daje joj za pravo tradicija vinogradarstva na Paliću duga tri veka. Tristo godina uspona i padova vinogradarstva zapisani su brojkama: od 1702. kada je bilo 20 ha pod vinogradom, do 1906. kada je pod vinogradima bilo 5.172 hektara, što je najviše u vreme pre Prvog svetskog rata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jovan Adamov: Utisci sa Tamburaškog sabora u Deronjama

  • PDF

Jovan AdamovJovan Adamov kontrabasist, kompozitor i dirigent Plesnog orkestra Radio-Novog Sada, danas umetnički direktor Tamburaškog sabora ne krije svoje zadovoljstvo, tek završenom manifestacijom u Deronjama. Dapače, nije bilo niti zamerki niti lošeg komentara za jedinstven projekat jedne zahtevne organizacije sa toliko velikom posećenošću, kakva je Tamburački sabor, u jednom malom selu, na ledini, preko godine zaraslom korovom, bez ikakve infrastrukture. A bilo je sve bez greške. O svojim i utiscima sa strane, Jovan Adamov kaže:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Najveći svadbarski kupus na Štrandu, kupus sa predznakom tradicije

  • PDF

Ekipa koja je skuvala kupus za GinisaU organizaciji JKP “Gradsko zelenilo”, za vikend, 7 i 8. septembra 2013. godina održan je “Vojvodina fest”, manifestacija koja promoviše multikulturalnost i bogatstvo različitosti. Zamišljena kao mesto okupljanja predstavnika turističkih organizacija vojvođanskih opština, vinara, majstora kulinarskih veština i gurmana, zanatlija i kreativca koji “dolaze” potrošačima, a ne obrnuto, ove godine naišla je na vidno slabiji odziv i izlagača i posetilaca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tamburica se vratila kući, u Deronje

  • PDF

Biće skoro propast sveta, pobednička ekipa ovogodišnjeg Tamburica festaNajtamburašnije selo u Srbiji, Deronje, izgledalo je dan uoči povratka “njihove” manifestacije, Tamburica festa, iz Novog Sada, lepše nego ikada. U brojnim akcijama što opštine Odžaci, što Mesne zajednice, udruženja, samih meštana, pojedinaca, sve je očišćeno, okrečeno i uređeno, kako bi se u najlepšem svetlu dočekali brojni gosti, a selo bilo spremno za događaj godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Održan prvi Origo open fest u Bačkoj Topoli

  • PDF

Mladi i oni koji se tako osećaju, uživali na festivaluPrvi ORIGO OPEN FEST je održan od 09-11.08.2013. u Bačkoj Topoli, koji je rezultat rada entuzijasta udruženja ORIGO i Pozorišnog Kluba Izlog Ideja. U toku ovog festivala, posetioci su mogli pogledati filmove u letnjem bioskopu na otvorenom, svi prikazani filmovi su imali srpski ili mađarski titl, s obzirom da je Bačka Topola multinacionalna sredina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Rumfest broj tri najvreliji do sada

  • PDF

Gradski trg u RumiSubota, 3. avgust bio je po svemu „vreo“ dan u Rumi. Počeo je javnim snimanjem emisije RTS-a, „Žikine šarenice“, na kojoj se opština Ruma predstavila sojim prirodnim, kulturnim i istorijskim potencijalima, a posebno vrednim, talentovanim građanima, zaslužnim da današnja Ruma bude jedno perspektivno i posete vredno mesto.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Melinda Kokai-Mernjak: Bačka Topola je pravi milje za Kamp tolerancije

  • PDF

Melinda Kokai-MernjakKamp tolerancije, koji se po sedmi put održava u Bačkoj Topoli, u organizaciji Fondacije “Plavi Dunav”, počela je u nedelju 21. i trajaće do subote, 27. jula.
Cilj ovog okupljanja mladih ljudi je jačanje prijateljskih i partnerskih veza žitelja podunavske regije, preko mladih, jačanje poverenja među različitim nacionalnim zajednicama, kao pravog primera zajedničkog života. Kao što u životu ništa nije slučajno, tako nije slučajno ni što se ovaj Kamp održava upravo u Bačkoj Topoli, gradu i istoimenoj opštini sa 23 naselja, u kojima živi manje od 40.000 stanovnika i preko 20 nacija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Završen 40. Sabor trubača zapadne Srbije, predtakmičenje za Guču

  • PDF

Trubački orkestar Dejana JevđićaProteklog vikenda završen je jubilarni 40. Sabor trubača zapadne Srbije predtakmičenje za Guču, čiji je organizator Kulturno sportski centar iz Čajetine, a pokrovitelj opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor.
Ove godine učešće u takmičarskom delu Sabora uzela su dva orkestra, orkestar Dejana Jevđića iz Požege i orkestar „Zao taro lajt“ Milojka Đurića i Ljubivoja Dikovića, takođe iz Požege.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Čobanski dani u Kosjeriću: Ovako je bilo

  • PDF

Snežana Joksimović u društvu predsednika opštine Kosjerić Milijana StojanićaČobanski dani, 33. po redu, svečano su otvoreni u petak na Petrovdan u Narodnoj biblioteci ,,Sreten Marić'' uz prigodni program i Izložbu rukotvorina - Vredne ruke. Takođe su otvorene i dve mini izložbe u okviru pratećeg programa manifestacije: Retrospektiva Čobanskih dana kroz fotografiju i Izložba đačkih radova po konkursu ,,Mala Liza''. Liza Marić-Križanić (1905 – 1981.) je slikarka iz Subjela, znamenita žena dvadesetog veka, supruga Pjera Križanića – čuvenog karikaturiste i sestra, takođe znamenitog, Sretena Marića, esejiste, prevodioca i profesora svetske književnosti koji je veći deo života proveo u Parizu. U okviru Narodne biblioteke nalazi se i Legat Lize Marić - Križanić).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com