Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Sve veći značaj i uloga Mikološko-gljivarskog saveza Srbije

  • PDF

Zoran Jelenković            Zbog njihovih lekovitih svojstava i raznolike upotrebe u ishrani, korišćene su od davnina, a mogućeg trovanja usled neznanja, i otrovne i jestive, ovi darovi prirode dospeli su na crnu listu zabranjenih. Masovnije interesovanje za gljive nekako se poklopilo sa pojavom većeg broja gljivarskih društava, zatim i osnivanjem Mikološko-gljivarskog saveza Srbije (MGSS) 2015. Nema sumnje da je promena javnog mnjenja Srbije nastala zahvaljujući njihovim brojnim akcijama koje među stanovnicima, posebno decom školskog uzrasta, kontinirano sprovode. Uticale su i da se prisustvo gljiva na menijima najprestižnijih restorana danas podrazumeva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mihajlo genije Idvorski Pupin

  • PDF

Sa tribine o Pupinu na FIMEK-u            „Prvi cilj nauke jeste da blagonaklono i bez predrasuda tumači jezik prirode. To vodi razumevanju koje nam pruža uvid u večitu istinu, a istina nas čini slobodnim.“ (Mihajlo Pupin).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Akademski put Nenada Kovačića

  • PDF

Nenad Kovačić            Akademski put Nenada Kovačića, dvadesetjednogodišnjeg studenta Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK), Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, bliži se finalu. Trenutno master studije, smer - softversko inženjerstvo, uskoro privodi kraju i, zahvaljujući uslovima studija, uz podršku i razumevanje profesora, pre svega bivšeg dekana FIMEK-a, prof. dr Dragana Soleše, sada rektora Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, osmišljava planove za doktorske studije, takođe na ovom fakultetu. Jer, najveća sreća za talentovanog čoveka je kada svoj talenat koristi, i kada se pronađe onaj ko će sposobnosti i znanja prepoznati i nagraditi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sarma connects people

  • PDF

Sa nedavne promocije Sarmijade na Stražilovu            Hubu Tölgyesija, svojevremeno vrhunskog studenta Departmana za turizma PMF-a Univerziteta Novi Sad, danas posvećenog porodičnoj firmi koju polako preuzima, ne napuštaju ni ambicija i ljubav prema turizmu. Još kao student učestvovao je u organizaciji brojnih događaja u Novom Sadu, a potom i Međunarodnog “Kampa tolerancije mladih podunavskih regija i gradova” u Bačkoj Topoli, bio referent za pitanja turizma, jedno vreme i direktor TOO Bačka Topola. Jedno vreme radio kao eksponent Vinarije „Brindza“, nakon toga u FK „Topolski Sportski Club" (TSC), nikada bez ideja i sa željom da ih ostvari. Jedna od njih bila je i „Sarmijada“, prvi put organizovana 2014. od strane Udruženja „Origo“, sa gospodinom Tölgyesi kao njegovim predsednikom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Priča u slikama o drevnim srpskim gradovima Svetlane Dingarac

  • PDF

Svetlana Dingarac, Foto: Jovica Kostić            Specifičnim pristupom kojim je Svetlana Dingarac predstavila svoje fotografije na multimedijalnoj izložbi “Tvrđave i stari gradovi na teritoriji Srbije“, nametnula je pitanja na koja treba naći odgovore. Prizori vremena prošlog i sadašnjeg pobuđuju s jedne strane oduševljenje fenomenalnim fotografijama, a sa druge, setu i nevericu zbog brojnosti utvrđenja i njihovog današnjeg stanja. Nekadašnji vladari srpskih zemalja neumorno su gradili i doziđivali gradine, gradišta, kuline, hisare, šančeve i dvorove… u kojima se iščitavaju simboli njihovih uspona i padova, znanja i umeća graditelja, veličina i značaj vlastodržaca. To je za istraživački duh jednog umetničkog fotografa neiscrpna tema. Svetlana Dingarac posvećeno beleži građevine od kasnoantičkog do srednjovekovnog doba na teritoriji cele naše zemlje sklapajući obrazac mitskog, duhovnog i materijalnog života u jedinstven mozaik srpske istorije.
            Niko tako temeljno nije obrađivao ovu temu, lagano slažući “kamen po kamen” istorijske građe. Svetlana je prikazala fotografije u kojima se ogleda profesionalnost, umetnički integritet i emotivni naboj, a njena ljubav prema kulturnom nasleđu, prema arheologiji, graditeljstvu i arhitekturi podstiče svojstven ugao gledanja na značenje tvrđava i gradova i njihovu vezu sa okolinom. Kuroizitet je da svaka građevina ima individualni izraz i karakter i da su propraćene, pored fotografija, znalački uređenim tekstom i izvodima iz istorijskih spisa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kuća Mirne Duše sa korpom dobrodošlice

  • PDF

Ružica Jokić Žujević             Ponuditi nešto novo je teško, nešto drugačije realno je i moguće. Za unikatni turističkii proizvod ruralnog turizma, namenjen turistima koji maštaju o odmor u svom ritmu, Srbija je pravi izbor, jer pripada zemljama s najmanjim stepenom urbanizacije u Evropi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Turistički vodič - zanimanje iz čiste ljubavi

  • PDF

Đina Dostanić (levo) i Tanja Dragojević             Udruženje turističkih vodiča Srbije (UTVS) predstavlja važnu sponu između turista i Srbije, koju predstavljaju. Od 1966. okuplja licencirane turističke vodiče koji su pod motom „KVALITET PRE SVEGA“ osposobljeni da rade u svim zemljama sveta, specijalizovani za prostor naše zemlje i regiona. Skup stručnih kadrova najrazličitijih profila, uz znanje 21 stranog jezika (engleski, ruski, španski, francuski, italijanski, nemački, kineski, japanski, arpaski, grčki, mađarski, poljski, portugalski, rumunski, bugarski, slovenački, makedonski, hebrejski, švedski, danski, norveški, čak i esperanto) kvalifikuje ih za ambasadore naše zemlje, one koji će u skladu sa profesijom koju reprezentuju, na najbolji način predstaviti njene turističke izvrsnosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gorica Marinković: Na tragu zaboravljenih slika

  • PDF

Gorica Marinković            Da li smo izgubili sposobnost prepoznavanja lepote seoskog ambijenta, njegovih specifičnih ritmova i ako jesmo, da li ćemo uspeti povratiti izmešten fokus interesovanja i osloboditi se nametnutog uticaja urbanog mnjenja. Proveru za to treba potražiti na pravom mestu, a to može da bude selo Bistrica, Petrovac na Mlavi, gde je ruralni turizam živ u idealnom odnosu, zadovoljstva obe strane.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Piznanje prvoj dami vojvođanskog zadrugarstva

  • PDF

Mr Jelena Nestorov    Mr Jelena Nestorov slavodobitnik je priznanja "Kapetan Miša Anastasijević" - nagrade ustanovljene 2000. godine u sklopu projekta "Put ka vrhu", pod pokroviteljstvom Privredne komore Vojvodine i u saradnji Novosadskog univerziteta, Javnog servisa RTV Vojvodine i Media Inventa d.o.o. Nagradu predsednici Zadružnog saveza Vojvodine uručio je predsednik Komisije za dodelu priznanja, prof dr Radovan Pejanović, nekadašnji rektor Novosadskog univerziteta, a sada predsednik Nadzornog odbora fonda za nauku Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Znak Najbolje iz Vojvodine za MEDLAB

  • PDF

Prof. dr Milan Ubavić sa prestižnim priznanjem            Blagoslov je biti zdrav. Zato je održavanje zdravlja obaveza a ne usputna manifestacija volje svakog od nas. O zdravlju i prevenciji, bezmalo tri decenije MEDLAB - laboratorija za medicinsku dijagnostiku vodeća je akreditovana privatna medicinska laboratorija u Vojvodini, koja se bavi kontrolom zdravlja građana. Na osnovu postignutih rezultata, 29. novembra 2023. godine, po odluci Pokrajinske vlade, prof. dr Milanu Ubaviću uručen je sertifikat o korišćenju Znaka Najbolje iz Vojvodine, za kvalitet usluge i razvoj laboratorijske dijagnostike u zdravstvenom sektoru.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com