Mon03082021

Poslednja izmena:01:16:09 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Zdenka Mitić: Bački Monoštor - selo kakvog nigde nema

  • PDF

Zdenka Mitić i Jelisaveta Eržika Bešenji            Posete Pčelarskoj učionici i upoznavanje sa tradicijom pčelarstva u Pčelarskom domaćinstvu „Periškić“, vek i po staroj Etno-kući „Mali Bodrog“ u kojoj goste u originalnoj šokačkoj nošnji dočekuje Jelisaveta Eržika Bešenji, šarmantno im dočaravajući ondašnji način života i običaje koje zahvaljujući ljudima poput nje traju i danas, potom jednoj od poslednjih radionica za izradu čamaca ZR „Čamci Rang“, Đure Ranga, koji deceniju i po pravi čamce - drvenjake u radionici smeštenoj u dvorištu porodične kuće, kao i rimokatoličkoj crkvi Sv. Petra i Pavla čiji delovi imaju status spomenika kulture, uz obaveznu vožnju Francovim - danas Velikim bačkim kanalom, jednim od najstarijih u Evropi, koji je prvog maja 2019. napunio je 217 godina, kako bi se koliko toliko sagledala prirodna raskoš prostora u kojem je smešten Bački Monoštor, bile su deo studijskog putovanje upriličenog za grupu novinara u Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“. Slika ovog područja ne bi bila potpuna bez tradicionalnih domaćih jela i čuvenih sokova od zove i višanja posluženih u Etno kući Bodrog i jednog najboljeg ribljeg paprikaša ikad, u domaćinstvu Pejak, začinjenog tradicionalnom pesmom ŽPS „Kraljice Bodroga“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Petrolend u Bačkom Petrovcu - nezaboravna vodena zabava

  • PDF

Akvapark Petrolend u Bačkom Petrovcu            Fantastično, dolazimo opet, nezaboravno, odličan provod - ovo su na društvenim mrežama najčešće reči pohvale posetilaca upućene akvaparku Petrolend, u blizini Bačkog Petrovca, svega 20 km od Novog Sada. U čemu je tajna Petrolenda?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Osveženje i rekreacija na lepim jezerima u Vojvodini

  • PDF

Palićko jezero broj 1 po popularnosti u Vojvodini            Bez obzira kakvog su porekla, prirodna ili veštačka, mala ili velika, mnoga jezera Vojvodine, u gotovo svim njenim krajevima, predstavljaju omiljene lokalitete za kupanje, sport ili odmor pored vode. Ove mirne panonske vode pravi su izbor  za odmor i rekreaciju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Veliki Bački kanal za nova otkrića

  • PDF

Raj zvani Veliki Bački kanal            Somborci svoje slobodno vreme u letnjim danima rado provode na Velikom Bačkom kanalu. Gradsko kupalište Štrand nalazi se na obali ovog kanala, koju prati gust drvored, neobično lep. Voda je u ovom sektoru čista, pogodna za kupanja i nema razloga da letnji užitak ne podelite sa ostalim posetiocima ovog tradicionalnog kupališta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Užurbani ritam plaža na Savi

  • PDF

Sremska Mitrovica            Deo sremskog toka reke Save turistički je višestruko prepoznatljiv i zanimljiv, zahvaljujući, pre svega, rezervatima Obedska bara i Zasavica. Biodiverzitet, predeo prostranih ritskih šuma, folklorna kultura naseljenih mesta u okruženju, sve to decenijama unazad privlači turiste. Takođe, na ovom delu toka nalaze se i dve pla- že koje izletnici rado posećuju u toku letnje sezone.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kupališta na mirnoj i tihoj Tisi

  • PDF

Kupalište na Tisi u Novom Bečeju            Na obali Tise kako u Bačkoj, tako i u Banatu, nalazi se veći broj naseljenih mesta od kojih su mnoga gradskog karaktera i centri opština. Viševekovni život pored reke, uticao je na ljubav ovih ljudi prema Tisi, koja se ispoljila i kroz uređivanje brojnih plažama je ostavljena mogućnost korišćenja terena za sportove na  pesku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novosadski Štrand - identitet i simbol

  • PDF

Novosadski Štrand            Svakom posetiocu Novog Sada, pre nego što odluči da poseti gradsku plažu, treba preporučiti da pita Novosađane šta misle o Štrandu. Štrand je deo identiteta i dobro prepoznatljivi simbol grada. Zbog toga, brojni domaći i strani turisti, pored tvrđave, gradskog jezgra ili nekog festivala, neće zaobići ni plažu na Dunavu. Makar da se ovde zadržite i na kratko, tek da potražite osveženje u limunadi, na pravi način ćete osetiti atmosferu jednog tipičnog novosadskog leta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Plaže lepog i jedinstvenog Dunava

  • PDF

Bačkopalanačka Tikvara            Apatin je lepa i vremešna varošica koja mirno živi pored Dunava. Reka je ovde mnogima inspiracija, a posebno turističkim radnicima, pa se najveći deo ponude grada vezuje baš za Dunav.  Od strogog centra, prema severozapadu, asfaltnim putem se lako dolazi do jednog rečnog rukavca. Važna turistička infrastruktura i ugostiteljski sadržaji Apatina nalaze se baš ovde.  Na južnoj strani rukavca smešteni su pristan i marina, dok je na krajnjem severu uređena gradska plaža. Ovo je veća i prostrana peščana površina blago zaronjena u dunavsku vodu i u potpunom okruženju gustih ritskih šuma. U blizini se nalazi veći broj poznatih dunavskih čardi, putanja biciklističke staze EuroVelo 6, kamp Budžak i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

PP Tikvara - dragulj prirode vredan poštovanja

  • PDF

Jedinstvena po mnogo čemu - bačkopalanačka Tikvara            Na levoj, srpskoj, nasuprot hrvatskoj, desnoj strani Dunava, od 1.297-og do 1.305-tog kilometra njegovog toka, nalazi se zaliv „Tikvara“, a u njegovom zaleđu Bačka Palanka. Do Parka prirode „Tikvara“, može se doći i iz pravca grada, Ulicom Milana Kurepe. Samo par stotina metara od poslednjih palanačkih šorova, pored jedinstvenog drvoreda barskih čempresa - Spomenika prirode „Veštačke sastojine močvarnog čempresa“ (III kategorije) nalazi se ovo jedinstveno područje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Etno restoran Salaš kod stare dunje sa šmekom banatskih kuća

  • PDF

Nenad Čavić napravio Salaš koji se svima sviđa            „Salaš kod stare dunje“ nalazi se 15 km od Zrenjanina i 45 km od Beograda. na magistralnom putu između ova dva grada, nedaleko od kanalisanog toka reke Begej, preko kojeg se pruža SRP Carska bara. Kuriozitet ovog mesta je praistorijska humka na kojoj je restoran podignut.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com