Sun03072021

Poslednja izmena:01:16:09 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Nagrade za urbanistrička rešenja Hrama vina i Vinarije Probus

  • PDF

Mirjana Vašut            Na rubu NP „Fruška gora“, u selu Šuljam, dvadesetak kilometara od Sremske Mitrovice, iznad koje se diže Šuljamača glavica, nikao je Hram vina (1.200m²), velelepan objekat za degustaciju, prezentaciju i čuvanje vina, koji nosi ime rimskog cara M.A. Probusa, koji je pre više od XVII vekova pregazio zabranu proizvodnje vina van apeninskog poluostrstva, koju je 92. godine uveo car Domicijan. Želeći da ovaj hrabar istorijski čin jednog od rimskih careva rođenih u obližnjem selu Grgurevci, ostane upamćen, gospodin Milorad Milošević, je sa kapitalom stečenim 40-togodišnjim radom u Sloveniji i drugim zemljama zapadne Evrope, osim Vinskog hrama ustanovio i Vinariju (2.000m²)  u svojim rodnim Velikim Radincima. U njoj će se uz brendirana vina proizvoditi i različite vrste rakija, kao i ulje od semenki bundeve, a planirana je i izgradnja hladnjače za čuvanje voća i povrća, čime će razvoj poljoprivrede ovog kraja biti dodatno podržan. Ova prelomna tačka, iz koje je vinova loza nastavila da se širi na Balkan i kontinentalnu Evropu, podizanjem ovog zdanja treba da bude mesto hodočašća vinskih turista iz celog sveta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Hajduci ponovo „haraju“ istočnom Srbijom

  • PDF

Dragoslav Milić sa mladim snagama prikazuje običaje svoga kraja            U strahu od hajduka predvođenih najpoznatijim, Ivanom Babejićem, koji je nosio nadimke „Robin Hud sa Homolja", „Gorski car", „Hajdučki poglavica", nekada se govorilo:  „Bez nevolje ne idi u Homolje!“

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mina Ranković: Život i rad na selu za sigurnu budućnost

  • PDF

Mina Ranković            Razvoj sela i poljoprivrede se godinama unazad deklariše kao jedan od prioriteta u razvoju države. Statistički pokazatelji podsećaju na sve teže stanje u ovoj privrednoj delatnosti i sve veći broj onih koji život na selu zamenjuju životom u gradu. Ipak, beleže se i ona drugačija iskustva. Mladi ljudi, od 18 do 40 godina, koji se iz raznoraznih razloga odlučuju da započnu život na selu, ili se u njega vraćaju. Posebno su zanimljive storije onih sa završenom visokom školom, odlučnih da započinjanjem sopstvenog biznisa reše svoj egzistencijalni status. Oni sa sobom donose ne samo entuzijazam, sveže ideje, inovacije već ono što je najvažnije - znanje da sve ono što su zamislili sprovedu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jedno selo, a mnogo nošnji

  • PDF

Mladost Belog Blata            Sara Kovač, učenica sedmog razreda OŠ „Bratstvo jedinstvo“ u Balem Blatu, slovakinja je obučena u slovačku naošnju. U njenoj kući tradicija se neguje tako što se priča slovački jezik. Ali, život u izmešanom selu nametnula je da van kuće svi pričaju i srpski, i slovački i mađarski jezik. Starije generacije Beloblaćana govore interesantnom mešavinom više jezika, koju nazivaju „beloblatiskim“. Sara voli da dolazi u „Klub žena“ zato što svašta može da nauči od iskusnih članica ovog društva. Posebno je privlači tradicija negovanja kultura svih nacija koje složno žive u jednom mestu sa manje od 1.500 stanovnika.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Drašković u Vršcu gradi jedinstveni vinski objekat

  • PDF

Izgled Vinarije Helvecija            Kompanija „Swisslion“ čiji je vlasnik Rodoljub Drašković, nedavno je otpočela radove na rekonstrukciji objekta „Helvecija“ u Vršcu, koji je „Swisslion“ kupio zajedno sa „Vršačkim vinogradima“. U pitanju je stari vinski podrum koga je 1880. godine podigao švajcarski trgovac vinom Štaub u periodu kada je Vršačko vinogorje bilo najveće u Ugarskoj, a po nekim podacima i u Evropi. Kako najavljuju iz „Swisslion“-a, objekat će predstavljati turističko-vinski objekat jedinstven u zemlji i regionu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vredne ruke žena Srpskog Itebeja jačaju selo

  • PDF

Ponos Srpskog Itebeja - članice Udruženja žena Vredne ruke            Udruženje žena „Vredne ruke“ iz Srpskog Itebeja, registrovano je 2005. godine, a već sledeće 2006. u Jošaničkoj Banji, na prvom nastupu van svoje opštine, predstavljajući raskošnu banatsku trpezu, njegove članice osvajaju prvu nagradu. Na svakom narednom nastupu su nastojale da ponove ovaj rezultat, svesno podižući nivo i kvalitet svojih proizvoda. Kada su i druga udruženja žena počela da reprezentuju tradicionalnu kuhinju svoga kraja, žene Itebeja su smislile da svoju ponudu obogate pekmezom od autohtoniih šljiva „Itebejki“i tako opet odu korak ispred konkurencije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Olgica Šikić u Srpskom Itebeju ispunjava životni san

  • PDF

Olgica Šikić            Životna priča gospođe Olgice Šikić je, moglo bi se reći, neuobičajena. Ali i mnogo više od toga. Darovita Zemunka, pohađala je Centar za likovno obrazovanje, jednu od najstarijih i najeminentnijih beogradskih ustanova kulture, u Šumatovačkoj ulici na Vračaru, gde su joj predavači bili akademski profesori, priznati slikari, a sve u želji da upiše Likovnu akademiju i postane jedna od njih.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Radmilo Bumber: Gastronaut na zadatku

  • PDF

Radmilo Bumber            Turistička zajednica otoka Krka i osam lokalnih turističkih zajednica, u saradnji sa Gastronautima, organizovala je od 16. do 18. aprila Gastronautsku šetnju „Od okusa do okusa" kao najavu manifestacije „Krk Food Fest - Okusi proljeća" traje od 19. aprila do 31. maja. Sa željom da predstave turističku i gastronimsku ponudu svog otoka, domaćini su na ovu manifestaciju pozvali 50 novinara iz osam zemalja, mahom jugoistočne i srednje Evrope. Turistički novinar, direktor Agencije za turizam, produkciju TV, radio i filmskih emisija, poznati kuvar - amater i autor serijala pod nazivom „Srbija koju volim“, gospodin Radmilo Bumber, bio je jedan od predstavnika Srbije i prijatno iznenađen modernim i novim načinom na koji je ova ponuda reprezentovana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ljiljana Dudaković-Jovanović: Kako jedna porodična priča može da preoblikuje jedno selo

  • PDF

Porodična priča u pionirskom poslu duga jednu deceniju            Nedavno je velikom feštom obeleženo 10 godina rada „Lugarnice“ na Iriškom vencu, početne ideje iz koje će se razviti još jedna slična, ovoga puta nešto toplija, porodična priča nazvana „Fruškogorska lugarnica“ u Maloj Remeti. Upravo u prostoru „Fruškogorske lugarnice“ obeležen je i ovaj jubilej, uz oko 300 zvanica, prijatelja, redovnih gostiju i partnera. Posebno slavlje priređeno je za 60 zaposlenih i njihove porodice. Nekima od njih, sa stažom dugim kao i jubilej, dodeljene su zahvalnice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dijana Gagić: Pesme koje daju nadu u bolje sutra

  • PDF

Sestre Dijana (desno) i Dajana Gagić            Talentovana Dijana D. Gagić je na pesničku scenu Srbije izašla sa svojom prvom zbirkom pesama „Iznad svemira“ (Bajina Bašta 2018), uz blagoslov oca Luke Babića, igumana srebreničkog manastira Karno, posvećenog Pokrovu Presvete Bogrodice. Ona je čitaoce povela na transcedentalno putovanje između zemaljskog i beskonačnog, duhovnog i pojavnog, esencijalnog i nebitnog, nepotrebnog. Po putu koji vodi od nesavršenog ka savršenom, od zla prema dobru.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com