Mon06212021

Poslednja izmena:08:49:16 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Svetozar Ruvidić: Zadatak gljivara je očuvanje prirode

  • PDF

Svetozar Ruvidić sa predsednikom MGSS Zoranom Jelenkovićem            Gljivarsko društvo „Ljubomir Vuksanović Barle“ iz Banje Koviljače jedno je od najstarijih društava ovog profila u Srbiji. Ime je dobilo po njegovom osnivaču i velikom ljubitelju prirode Ljubomiru Vuksanoviću. Zaslugom ovog društva u centru mesta podignut je spomenik gljivi. U ovoj, jednoj od osam kraljevskih banja Srbije, GD svake godine sredinom oktobra organizuje dvodnevne gljivarske susrete i izložbu gljiva (ove godine 23. po redu), sa gljivama ubranim na terenima važnim za našu istoriju i kulturu: na Gučevu, Radaljskoj Banji, Iverku, Tršiću, Ceru, Tronoši. Najveća radost za organizatore je kada imaju priliku da ugoste prijatelje, gljivare i ljubitelje prirode iz cele Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

PG Vladisavljević: Za ljubitelje zdravog, ukusnog meda i još po nečega

  • PDF

Vladisavljevići            Jedan od valjanih razloga zbog kojih bi neko došao u Gospođince, mestu nazvanom po ranijem imenu pravoslavnog hrama posvećenom Presvetoj Bogorodici, tipično vojvođansko selo ušorenih kuća i ulica koje se seku pod pravim uglom, smeštenom u srcu Vojvodine, u selo koje leži na Maloj i Velikoj Jegrički koju od milja, njegovi stanovnici, njih 3.500, zovu Velikom i Malom barom, je Poljoprivredno gazdinstvo „Vladisavljević“. Ono je jedno u nizu domaćinstava na „Putu sira i meda“ koje je pre nekoliko godina, na inicijativu Turističke organizacije opštine Žabalj zaživelo animirajući, pre svega brojne proizvođače sira i meda, ali i vinare, pružaoce usluga i dr., razvijajući specifičnu i kvalitetnu turističku ponudu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kućna dostava vrednih Pančevki - BANATSKI ŠPAJZ

  • PDF

Sa promocije na manifestaciji Rogalj 2020.            Jedna briga manje za one koji nemaju rešenje kako da dođu do domaćih proizvoda proverenog kvaliteta na kućnu adresu. Za to se pobrinula mala, ali kompaktna grupa Pančevki, koja je u vreme prolećnog ograničenja kretanja izazvanog pandemijom, a na osnovu dotadašnjeg humanitarnog rada, organizovala dostavu pre svega starijim sugrađanima, proizvoda iz svog domaćinstva, pa patom i domaćinstava specijalizovanih za proizvode za koje se ukazala potreba, pod imenom Dostava voća i povrća Pančevo „Banatski špajz“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Intervju predsednika ZSV Radislava Jovanova i sekretara mr Jelene Nestorov Bizonj

  • PDF

Sa dodele sertifikata polaznicima Letnje škole zadrugarstva ZSV*Šta nam možete reći o vojvođanskim zadrugama koje su predstavljene u reviji TopSrbija-Najbolje iz Srbije br. 26?
            - Zajedničko za sve zadruge je da čine deo grupe uspešnih zadruga u Vojvodini, odnosno da svaka od njih predstavlja primer uspešne poslovne prakse. Jedna od tendencija koja se uočava kod ovih zadruga je da mnoge od njih koje imaju dugu tradiciju postojanja, i koje su se decenijama bavile isključivo ratarskom proizvodnjom i ugovaranjem proizvodnje u ratarstvu, u poslednjim godinama sve više prelaze na intenzivne vrste proizvodnje na delu svog poseda, a naročito u oblastima voćarstva i povrtarstva (kao na primer: ZZ „Paprika“, ZZ „Veljko Lukić - Kurjak“, ZZ „Beška“, ZZ „Zadrugar“, ZZ „Graničar“...).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ZZ Mrkšićevi salaši: Radimo najbolje što umemo i s ljubavlju

  • PDF

Pogled na deo ZZ Mrškšićevi salaši u Srpskom Itebeju  ZZ „Mrkšićevi salaši“ uspešno nastavlja tradiciju zadružnog organizovanja u Srpskom Itebeju. Gospodin Vojislav Mrkšić, smatra se nastavljačem statusa i imena koje su njegovi preci domaćinski i časno gradili duže od sto godina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ZZ Plast, Srpska Crnja: Kakav domaćin, takvo i domaćinstvo

  • PDF

Jelena Bjelica            Reč je o zadruzi koja se za nepunih 20 godina poslovanja može svrstati u grupu uspešnih zadruga, sa perspektivnom daljeg razvoja. ZZ „Plast“ je osnovana 2001. godine od strane pet osnivača - članova porodice Zečević. Primarna delatnost je ratarska proizvodnja, uzgoj pšenice, kukuruza i suncokreta, ali u poslednje vreme prepoznatljivija je po savremenim zasadima dunje i kruške.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ZZ Sloga, Krajišnik: Zadruga sa vizijom i misijom

  • PDF

Novo podno skladište ZZ Sloga u Krajišniku         - ZZ „Sloga“ Krajišnik je mala zadruga po zadružnoj imovini i zemljištnim resursima, ali velika po viziji i ideji kako i kojim putem bi mogli dalje - kaže gospodin Zoran Jerković, jedan od trojice osnivača ZZ „Sloga“ (1991).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ZZ Graničar, Šid: Zadrugarstvo je proces koji zahteva permanentni razvoj

  • PDF

Silos u Adaševcima            ZZ „Graničar“ Šid, na osnovu Zakona o zadrugama, registrovana je 12. XII 1990., iz PP „Morović“, dela PIK „Šida“ koji je imao ekonomije u Jameni, Moroviću i Adaševcima sa oko 3.800 ha zemlje. Zadruga  je u procesu razgraničenja porekla zemlje, restitucije i povrata državne zemlje ostala bez 1.500 ha, tako da danas u svom posedu ima oko 2.300 ha zemlje u k.o. Jamena, k.o. Adaševci, k.o. Morović, k.o. Šid, k.o. Ilinci i k.o. Batrovci.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ZZ Agro-Klek, Klek: Nema sela bez zadruge

  • PDF

Radovan Bokić            ZZ „Agro-Klek“ iz Kleka nalazi se na 6 km od Zrenjanina. Nastala je od seljačkih radnih zadruga formiranih neposredno posle Drugog svetskog rata. Trenutno raspolaže sa oko 1.200 hektara obradive zemlje srednje klase. Osnovna delatnost je ratarska proizvodnja i sve značajnija, stočarska proizvodnja, odnosno proizvodnja mleka. ZZ „Agro-Klek“ raspolaže sa 1.100 grla krupne stoke, od čega je oko 580 muznih krava rase crveno-beli Holštajn, dok je ostalo priplodni podmladak junadi i teladi. Proizvodnja na godišnjem nivou trenutno iznosi oko 5 miliona litara mleka, dnevno oko 13.500 litara, odnosno oko 9.5 hiljada litara po kravi, količina znatno više iznad proseka EU, što je rezultat za ponos. Zadruga više od 30 godina sve količine mleka dnevno isporučuje zrenjaninskom „Mlekoproduktu“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ZZ „Paprika“, Martonoš: Crveno zlato severne Bačke

  • PDF

Toša Matić u ombijentu mašinskog parka zadruge            Od osnivanja 1948. godine, do ponovne registracije 1990-te, ZZ „Paprika“ je uvećavala posed i paralelno „vukla“ razvoj sela. Vremenom je dostigla 700 - 800 hektara, kasnije restitucijom bila uskraćena za 250 hektara, uspela da pronađe svoj pravac poslovanja i odoli oštroj konkurenciji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com