Sun04052020

Poslednja izmena:09:36:55 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Stavros Zografos: Gljive povezuju Balkan

  • PDF

Stavros Zografois (sedi desno) sa kolegama uoči polaska na gljivarenje na KOP-u            Stavros Zografos, most saradnje gljivara Grčke i Srbije, čest je gost naše zemlje. Dolazi iz regije Zapadne Makedonije, iz mesta Florina, gde je gljivarstvo izuzetno razvijeno. Prvo gljivarsko društvo Grčke nastalo je 1999. godine okupljanjem gljivara iz Grevene, Kastorie, Florine i Kozana, sa sedištem u Kastorii. Za centar Mikološkog saveza Grčke proglašena je Grevena, koja je jedno vreme nosila titulu - Grad gljiva Grčke, da bi joj potom pridružila laskavu titulu - Evropski grad gljiva. U ovom gradu svuda ima gljiva: trgovi, parkovi, holovi poslovnih zgrada ukrašeni su skulpturama i slikama gljiva, mnoštvo restorana specijalizovano je za jela od gljiva... U gradu se održava najveći festival u Grčkoj nastao povodom osnivanja Mikološkog saveza Grčke, pre 16 godina, i koji okuplja do 20 hiljada znalaca i poštovalaca gljiva iz celog sveta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Hercegovačka kuća /Herczeg House - Najbolje iz Hercegovine

  • PDF

Dragana Čalak u razgovoru sa zainteresovanim kupcima            „Hercegovačka kuća/Herczeg House“, od otvaranja 20. jula 2017. predstavlja jedinstveni kutak u Trebinju koji privlači domaće i strane goste. Zdrava i ekološka hrana, nadaleko poznata hercegovačka vina i organska kozmetika su samo deo široke palete proizvoda koji se mogu naći na 60 m2 prostora, u srcu Trebinja (Jovana Dučića bb).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ulica zanatskog piva, novi brend Velikogospojinskih dana

  • PDF

Dragan Vukotić uručio je priznanje pobednici u brzom ispijanju piva            Dobar osećaj za novine, organizatora Velikogospojinskih dana, Opštine i TOO Novi Bečej, na ovu manifestaciju je pre tri godine doveo prve proizvođače kraft piva u Srbiji. Odlično organizovana manifestacija praćena intenzivnim marketingom, za samo tri godine postavila je visoke standarde organizacije sličnih događaja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prava snaga UG Podunav iz Bačkog Monoštora

  • PDF

Udruženje Podunav za primer         Punih dvanaest godina osnivanja Udruženje građana „Podunav“ okuplja stanovnike Bačkog Monoštora koji se bave starim zanatima, ručnim radom, rukotvorinama i drugim kreativnim aktivnostima koje upotpunjuju ponudu eko-ruralnog turizma, zasnovanog sa ciljem unapređenja lokalne zajednice i kvalitetnije turističke ponude.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Bački Monoštor - turistička poslastica za turističke sladokusce

  • PDF

Zdenka Mitić            Jedno od udruženja, učesnika projekta Informativnog centra za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju Novi Sad - „Jaka žena snažno selo“ je i Udruženje građana „Podunav“ iz Bačkog Monoštora. Udruženje je osnovano 2007. godine u cilju razvoja eko-ruralnog turizma, kao mehanizma unapređenja lokalne zajednice. Startovalo je sa dvadesetak članova, a danas okuplja predstavnike oba pola, različite dobi, profila i volontere, ukratko sve one koji se bave poslovima održivog razvoja i povezani su sa eko-ruralnim turizmom. Oko 70% članova Udruženja čine žene od 16 do 65 godina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vladislav Krsmanović: Puna podrška Velikogospojinskom Poljo-festu

  • PDF

Vladislav Krsmanović i Saša Maksimović u razgovoru sa novinarima            Najznačajnija podmanifestacija jednog od najvećih turističko-privredno-gastronomskih događaja u Srbiji - Velikogospojinskih dana u Novom Bečeju je Poljo-fest, koji je sedam godina od ustanovljenja prerastao u mini poljoprivredni sajam od nemerljivog značaja za lokalnu zajednicu, Banat i Vojvodinu. Čast i zadovoljstvo da ove godine otvori Velikogospojski Poljo-fest pripala je pomoćniku pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, gospodinu Vladislavu Krsmanoviću.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kuća-muzej Đule Pejak iz Bačkog Monoštora

  • PDF

Od rane mladosti traje Đulina strast prema narodnim nošnjama            Bački Monoštor je zahvaljujući specifičnom položaju, u zagrljaju Dunava, njegovih rukavaca i Velikog bačkog kanala, ritskih šuma Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“ i plodnih oranica, uspeo da do dana današnjeg sačuva osobenost ogromnog kulturnog nematerijalnog blaga pretežno šokačkog življa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ergela Karađorđevo doživljava renesansu

  • PDF

Biser ovih prostora            Jedna od najvećih ako ne i najveća turistička atrakcija opštine Bačka Palanka je Ergela „Karađorđevo“, osnovana 80-tih godina XIX veka, kada se i beleži početak uzgoja konja na ovim prostorima, a za potrebe tadašnje austrougarske ergele „Mezchegues“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Festival punog meseca Moon Fest održan na Staroj planini

  • PDF

Festival postaje svojevrsni srpski brend            U noći punog meseca, 17/18. avgusta, četiri stotitine ljudi se popelo na vrh Midžor (2169m) i dočekalo svitanje na Staroj planini.
            Festival punog meseca - "Moon Fest", održava se drugu godinu zaredom na Staroj planini, i kao jedinstveni događaj u svetu, postaje svojevrsni srpski brend.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zoran Jelenković: MGSS gradi most saradnje među gljivarskim savezima regiona

  • PDF

Zoran Jelenković            Stalni učesnici „Dana borovnica“ na Kopaoniku, koje deset godina organizuju MK Mauntain Resort, NP „Kopaonik“, TO Raška i TOO Brus, poslednjeg vikenda jula, su gljivari Srbije. Mikološko-gljivarski savez Srbije, osnovan 2015. godine takođe na Kopaoniku, poslednjeg dana manifestacije „Dani vrganja“ koja se svake godine održava početkom septembra. U konstituisanju je učestvovalo deset društava, da bi danas, četiri godine kasnije MGSS u svom članstvu okupio 18 udruženja sa oko 1300 članova sa plaćenom članarinom. Predsednik Saveza gospodin Zoran Jelenković napominje da je isto toliko članova - gljivara koji ne plaćaju članarinu ali učetvuju u aktivnostima Saveza.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com