Sun04052020

Poslednja izmena:09:36:55 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Veliki Bački kanal za nova otkrića

  • PDF

Raj zvani Veliki Bački kanal            Somborci svoje slobodno vreme u letnjim danima rado provode na Velikom Bačkom kanalu. Gradsko kupalište Štrand nalazi se na obali ovog kanala, koju prati gust drvored, neobično lep. Voda je u ovom sektoru čista, pogodna za kupanja i nema razloga da letnji užitak ne podelite sa ostalim posetiocima ovog tradicionalnog kupališta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Užurbani ritam plaža na Savi

  • PDF

Sremska Mitrovica            Deo sremskog toka reke Save turistički je višestruko prepoznatljiv i zanimljiv, zahvaljujući, pre svega, rezervatima Obedska bara i Zasavica. Biodiverzitet, predeo prostranih ritskih šuma, folklorna kultura naseljenih mesta u okruženju, sve to decenijama unazad privlači turiste. Takođe, na ovom delu toka nalaze se i dve pla- že koje izletnici rado posećuju u toku letnje sezone.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kupališta na mirnoj i tihoj Tisi

  • PDF

Kupalište na Tisi u Novom Bečeju            Na obali Tise kako u Bačkoj, tako i u Banatu, nalazi se veći broj naseljenih mesta od kojih su mnoga gradskog karaktera i centri opština. Viševekovni život pored reke, uticao je na ljubav ovih ljudi prema Tisi, koja se ispoljila i kroz uređivanje brojnih plažama je ostavljena mogućnost korišćenja terena za sportove na  pesku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novosadski Štrand - identitet i simbol

  • PDF

Novosadski Štrand            Svakom posetiocu Novog Sada, pre nego što odluči da poseti gradsku plažu, treba preporučiti da pita Novosađane šta misle o Štrandu. Štrand je deo identiteta i dobro prepoznatljivi simbol grada. Zbog toga, brojni domaći i strani turisti, pored tvrđave, gradskog jezgra ili nekog festivala, neće zaobići ni plažu na Dunavu. Makar da se ovde zadržite i na kratko, tek da potražite osveženje u limunadi, na pravi način ćete osetiti atmosferu jednog tipičnog novosadskog leta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Plaže lepog i jedinstvenog Dunava

  • PDF

Bačkopalanačka Tikvara            Apatin je lepa i vremešna varošica koja mirno živi pored Dunava. Reka je ovde mnogima inspiracija, a posebno turističkim radnicima, pa se najveći deo ponude grada vezuje baš za Dunav.  Od strogog centra, prema severozapadu, asfaltnim putem se lako dolazi do jednog rečnog rukavca. Važna turistička infrastruktura i ugostiteljski sadržaji Apatina nalaze se baš ovde.  Na južnoj strani rukavca smešteni su pristan i marina, dok je na krajnjem severu uređena gradska plaža. Ovo je veća i prostrana peščana površina blago zaronjena u dunavsku vodu i u potpunom okruženju gustih ritskih šuma. U blizini se nalazi veći broj poznatih dunavskih čardi, putanja biciklističke staze EuroVelo 6, kamp Budžak i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

PP Tikvara - dragulj prirode vredan poštovanja

  • PDF

Jedinstvena po mnogo čemu - bačkopalanačka Tikvara            Na levoj, srpskoj, nasuprot hrvatskoj, desnoj strani Dunava, od 1.297-og do 1.305-tog kilometra njegovog toka, nalazi se zaliv „Tikvara“, a u njegovom zaleđu Bačka Palanka. Do Parka prirode „Tikvara“, može se doći i iz pravca grada, Ulicom Milana Kurepe. Samo par stotina metara od poslednjih palanačkih šorova, pored jedinstvenog drvoreda barskih čempresa - Spomenika prirode „Veštačke sastojine močvarnog čempresa“ (III kategorije) nalazi se ovo jedinstveno područje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Etno restoran Salaš kod stare dunje sa šmekom banatskih kuća

  • PDF

Nenad Čavić napravio Salaš koji se svima sviđa            „Salaš kod stare dunje“ nalazi se 15 km od Zrenjanina i 45 km od Beograda. na magistralnom putu između ova dva grada, nedaleko od kanalisanog toka reke Begej, preko kojeg se pruža SRP Carska bara. Kuriozitet ovog mesta je praistorijska humka na kojoj je restoran podignut.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nagrade za urbanistrička rešenja Hrama vina i Vinarije Probus

  • PDF

Mirjana Vašut            Na rubu NP „Fruška gora“, u selu Šuljam, dvadesetak kilometara od Sremske Mitrovice, iznad koje se diže Šuljamača glavica, nikao je Hram vina (1.200m²), velelepan objekat za degustaciju, prezentaciju i čuvanje vina, koji nosi ime rimskog cara M.A. Probusa, koji je pre više od XVII vekova pregazio zabranu proizvodnje vina van apeninskog poluostrstva, koju je 92. godine uveo car Domicijan. Želeći da ovaj hrabar istorijski čin jednog od rimskih careva rođenih u obližnjem selu Grgurevci, ostane upamćen, gospodin Milorad Milošević, je sa kapitalom stečenim 40-togodišnjim radom u Sloveniji i drugim zemljama zapadne Evrope, osim Vinskog hrama ustanovio i Vinariju (2.000m²)  u svojim rodnim Velikim Radincima. U njoj će se uz brendirana vina proizvoditi i različite vrste rakija, kao i ulje od semenki bundeve, a planirana je i izgradnja hladnjače za čuvanje voća i povrća, čime će razvoj poljoprivrede ovog kraja biti dodatno podržan. Ova prelomna tačka, iz koje je vinova loza nastavila da se širi na Balkan i kontinentalnu Evropu, podizanjem ovog zdanja treba da bude mesto hodočašća vinskih turista iz celog sveta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Hajduci ponovo „haraju“ istočnom Srbijom

  • PDF

Dragoslav Milić sa mladim snagama prikazuje običaje svoga kraja            U strahu od hajduka predvođenih najpoznatijim, Ivanom Babejićem, koji je nosio nadimke „Robin Hud sa Homolja", „Gorski car", „Hajdučki poglavica", nekada se govorilo:  „Bez nevolje ne idi u Homolje!“

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mina Ranković: Život i rad na selu za sigurnu budućnost

  • PDF

Mina Ranković            Razvoj sela i poljoprivrede se godinama unazad deklariše kao jedan od prioriteta u razvoju države. Statistički pokazatelji podsećaju na sve teže stanje u ovoj privrednoj delatnosti i sve veći broj onih koji život na selu zamenjuju životom u gradu. Ipak, beleže se i ona drugačija iskustva. Mladi ljudi, od 18 do 40 godina, koji se iz raznoraznih razloga odlučuju da započnu život na selu, ili se u njega vraćaju. Posebno su zanimljive storije onih sa završenom visokom školom, odlučnih da započinjanjem sopstvenog biznisa reše svoj egzistencijalni status. Oni sa sobom donose ne samo entuzijazam, sveže ideje, inovacije već ono što je najvažnije - znanje da sve ono što su zamislili sprovedu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com