Sat09192020

Poslednja izmena:09:09:10 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Prava snaga UG Podunav iz Bačkog Monoštora

  • PDF

Udruženje Podunav za primer         Punih dvanaest godina osnivanja Udruženje građana „Podunav“ okuplja stanovnike Bačkog Monoštora koji se bave starim zanatima, ručnim radom, rukotvorinama i drugim kreativnim aktivnostima koje upotpunjuju ponudu eko-ruralnog turizma, zasnovanog sa ciljem unapređenja lokalne zajednice i kvalitetnije turističke ponude.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Bački Monoštor - turistička poslastica za turističke sladokusce

  • PDF

Zdenka Mitić            Jedno od udruženja, učesnika projekta Informativnog centra za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju Novi Sad - „Jaka žena snažno selo“ je i Udruženje građana „Podunav“ iz Bačkog Monoštora. Udruženje je osnovano 2007. godine u cilju razvoja eko-ruralnog turizma, kao mehanizma unapređenja lokalne zajednice. Startovalo je sa dvadesetak članova, a danas okuplja predstavnike oba pola, različite dobi, profila i volontere, ukratko sve one koji se bave poslovima održivog razvoja i povezani su sa eko-ruralnim turizmom. Oko 70% članova Udruženja čine žene od 16 do 65 godina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vladislav Krsmanović: Puna podrška Velikogospojinskom Poljo-festu

  • PDF

Vladislav Krsmanović i Saša Maksimović u razgovoru sa novinarima            Najznačajnija podmanifestacija jednog od najvećih turističko-privredno-gastronomskih događaja u Srbiji - Velikogospojinskih dana u Novom Bečeju je Poljo-fest, koji je sedam godina od ustanovljenja prerastao u mini poljoprivredni sajam od nemerljivog značaja za lokalnu zajednicu, Banat i Vojvodinu. Čast i zadovoljstvo da ove godine otvori Velikogospojski Poljo-fest pripala je pomoćniku pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, gospodinu Vladislavu Krsmanoviću.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kuća-muzej Đule Pejak iz Bačkog Monoštora

  • PDF

Od rane mladosti traje Đulina strast prema narodnim nošnjama            Bački Monoštor je zahvaljujući specifičnom položaju, u zagrljaju Dunava, njegovih rukavaca i Velikog bačkog kanala, ritskih šuma Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“ i plodnih oranica, uspeo da do dana današnjeg sačuva osobenost ogromnog kulturnog nematerijalnog blaga pretežno šokačkog življa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ergela Karađorđevo doživljava renesansu

  • PDF

Biser ovih prostora            Jedna od najvećih ako ne i najveća turistička atrakcija opštine Bačka Palanka je Ergela „Karađorđevo“, osnovana 80-tih godina XIX veka, kada se i beleži početak uzgoja konja na ovim prostorima, a za potrebe tadašnje austrougarske ergele „Mezchegues“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Festival punog meseca Moon Fest održan na Staroj planini

  • PDF

Festival postaje svojevrsni srpski brend            U noći punog meseca, 17/18. avgusta, četiri stotitine ljudi se popelo na vrh Midžor (2169m) i dočekalo svitanje na Staroj planini.
            Festival punog meseca - "Moon Fest", održava se drugu godinu zaredom na Staroj planini, i kao jedinstveni događaj u svetu, postaje svojevrsni srpski brend.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zoran Jelenković: MGSS gradi most saradnje među gljivarskim savezima regiona

  • PDF

Zoran Jelenković            Stalni učesnici „Dana borovnica“ na Kopaoniku, koje deset godina organizuju MK Mauntain Resort, NP „Kopaonik“, TO Raška i TOO Brus, poslednjeg vikenda jula, su gljivari Srbije. Mikološko-gljivarski savez Srbije, osnovan 2015. godine takođe na Kopaoniku, poslednjeg dana manifestacije „Dani vrganja“ koja se svake godine održava početkom septembra. U konstituisanju je učestvovalo deset društava, da bi danas, četiri godine kasnije MGSS u svom članstvu okupio 18 udruženja sa oko 1300 članova sa plaćenom članarinom. Predsednik Saveza gospodin Zoran Jelenković napominje da je isto toliko članova - gljivara koji ne plaćaju članarinu ali učetvuju u aktivnostima Saveza.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Scarybird - efikasna zaštita njiva, vinograda i voćnjaka od ptica

  • PDF

Aleksandar Čerevicki            U želji da doskoče pticama koje nemilice uništavaju pre svega useve i druge biljne kulture, konstruktori francuske kompanije Scarybird, iz okoline Lyona, na tržište su izbacili uređaj u obliku zmaja - predatora. Uvoznik i distributer u našu zemlju je firma Ecker DOO u vlasništvu Aleksandra Čerevickog, predstavnika Scarbybirda za Evropu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Turistička organizacija Novi Bečej pobednik Sajma seoskog turizma

  • PDF

Saši Dujin sa prestižnim priznanjem            Turistička organizacija opštine Novi Bečej osvojila je laskavu titulu najbolje ukupne prezentacije seoskog turizma opštine pod nazivom „Banatski fruštuk na slami“, na upravo održanom Sajmu seoskog turizma. Domaćin trećeg po redu Seoskog sajma bilo je selo Rudno na planini Goliji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dođi, vidi u upoznaj grad Zrenjanin i njegovu okolinu

  • PDF

Gradska kuća Zrenjanina

            Manifestacije poput etno „Banatske priče“ u sklopu afirmacije folklorne tradicije Banata, u maju, u naselju Bagljaš, „Dana Uroša Predića“ u Orlovatu, rodnom mestu umetnika, u junu i apostrofiranjem kulturno-umetničkih sadržaja, kao i festivala muzičkih talenata „Franc List“, na kojem se izvode dela velikog kompozitora, kao sećanje na njegov prvi javni nastup 1820-te godine u Kaštelu „Ečka“, u istoimenom mestu, te književno, izložbena, koncertna, pozorišna manifestacija „Sremčevi dani u Elemiru“, u čast u velikana srpske književnosti koji je u Elemiru, čekajući na prijem u dvorac porodice Kiš, napisao epos u deset pesama po istinitom događaju pod nazivom „Čovekova tragedija ili Bal u Elemiru”, „Dana taraških roda“, takođe u junu, svojevrsne promocije seoskog turizma i prednosti života na selu, zatim „Banatske bajke“ u Gradskoj bašti tokom letnjih meseci, „Bantskih vrednih ruku“ u julu, manifestacija u kojoj učestvuju udruženja, klubovi, aktivi, mesne zajednice, organizacije, društva koja se predstavljaju u raznim vidovima narodnog stvalaštva, manifestacija kulturno-zabavnog karaktera „Korzo fest“ i ona najveća, „Dani piva“ krajem avgusta, sa brojnim koncertima, dramskim, dečjim, sportskim i kulturno-umetničkim programom, koja mapira Zrenjanin kao grad piva, su samo povodi da se u ovaj grad dođe i da se obiđe neko od 22 naselja, koju opština Zrenjanin i Turistička organizacija grada Zrenjanin, podržava i uporedo sa manifestacionim turizmom razvija turističku infrastrukturu i brojne sadržaje kako bi učinila boravak gostiju u gradu i okolini ugodnijim i bogatijim.    

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com