Wed06232021

Poslednja izmena:09:52:58 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE

Institucije

Prirodno-matematički fakultet osvojio prvi koordinatorski projekat iz EU Programa za istraživanje i inovacije Horizont 2020

  • PDF

Visok nivo Dunava često zaustavi plovidbu            Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu će u naredne tri godine realizovati značajan naučnoistraživački projekat u vrednosti od oko million eura, a u vezi sa hidro-meteorološkim ekstremima, poplavama i sušama. Projekat kreće od 1. novembra 2020.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Konferencija - On-line B2B sastanci malih i srednjih preduzeća iz metalne industrije

  • PDF

Zoran Pekez, menadžer Vojvodina metal klastera            U okviru projekta ITC Mind - Inovativni  i tehnološki centar za metalsku  industriju,  u utorak, 22. septembra  2020, Vojvodina Metal Klaster sa partnerima SzSzC Deri Miksa iz Segedina i Edukativnim trening centrom iz Novog Sada organizuje On-line B2B sastanke između malih  i srednjih preduzeća iz metalne industrije. Podršku u realizaciji događaja je pružila Evropska mreža predzetništva Srbija, Kancelarija Poslovnog inkubatora Novi Sad.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe: Internacionalizacija kod kuće

  • PDF

Doc. dr Marijana Mladenov            Međunarodna saradnja predstavlja jedan od najvažnijih faktora razvoja Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu. Kao mesto istraživanja i obrazovanja, Fakultet je aktivan i vidljiv na međunarodnom nivou, a rezultati rada prepoznati u međunarodnom kontekstu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Marko Carić povodom ustanovljenja slave Sveti Sava Gornjokarlovački Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu

  • PDF

Detalj sa svečanosti            Vredi li život za ono u šta veruješ? Ono zbog čega ne vredi umreti, nije dostojan ni života, ni vere, ni žrtvovanja. Sveti Sava Gornjokarlovački svojim životom i mučeničkim stradanjem u ustaškoj NDH to svedoči. Sa izuzetnom pravnom svešću, koja je svoj istočnik imala u Hristu, Suncu pravde, bez koje se ne može sačuvati i odbraniti ni porodica, ni poredak, ni imovina, ni vera, ni otadžbina, episkop Sava ne odstupa pred mračnim bezakonjem i nasiljem ustaštva, već za ono što je verovao žrtvuje život.
            Ideja Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu kao obrazovne institucije i civilizacijske vrednosti je bezuslovno traganje za istinom kroz nauku, prenošenje kulturnih normi i ideala i ovladavanje znanjima i veštinama. Da znanje i vera ne isključuju jedno drugo svedoči sveštenomučenik Sava, koji je služeći u Crkvi studirao i diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, i položio sudijski ispit. Znanje i obrazovanje jesu vrednosti po sebi, ali se zna da nauka ne može da odgovori na pitanje ni o svom sopstvenom smislu, niti o smislu života, kao i da naučna znanja mogu biti zloupotrebljavana do neslućenih razmera. Zato vera pravoslavna ima neizmerni potencijal da da svrhu i smisao tom znanju i učenju. Episkom Sava (Trlaić) je govorio: „Vera u Boga, vera u savršenu pravdu Njegovu, vera u neizmenljiv, večni, nepogrešivi, pravilni zakon Božiji, vera u svete Božije zapovesti jedini je nepresušiv i obilan izvor moralnoj snazi čovekovoj“.
            Kao što je pravu potrebna pravda, a zakonima pravednost, tako je i čoveku, a naročito onome koji će polagati na časno znanje intelektualca, društvene elite, potreban viši, duhovni cilj, da ga vodi u njegovim mislima, stremljenjima i delima. Sveti Sava Gornjokarlovački, sin našeg naroda i pravnik po obrazovanju, svojim životom i mučeništvom svedoči da je znanje samo delić one žrtve koju neko mora biti spreman da položi u ostvarenju tog cilja. Ustanovljavanje slave našeg Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu izraz je, ne samo nastavljanja i negovanja duboke tradicije našeg naroda, već prevashodno svest i potreba za duhovnim pokroviteljstvom onih koji poučavaju i onih koji uče u ovoj instituciji. Opredeljenje da se slavi upravo Sveti sveštenomučenik Sava, episkop Gornjokarlovački i da Univerzitet bude pod njegovim okriljem ima brojne razloge, ali je vrlo važno da budemo svesni da nas to i posebno obavezuje.
            U današnjoj bujici „ništavne užurbanosti“ svi na Univerzitetu ćemo u našem zaštitniku Svetom Savi Gornjokarlovačkom imati primer vrlina za podražavanje, koje su pune nepobedive božanske sile, kao što su: trpljenje, milosrđe, pravdoljubivost, dobrota, poštenje, posvećenost, požrtvovanost, dobronamernost, odgovorno služenje i mnoge druge.
            Molimo se Svetom Savi Gornjokarlovačkom za posredovanje, zaštitu i podršku pred Gospodom da blagodat Božija nadomesti naš trud na Univerzitetu kako bi oblikovali autonomne kulture ličnosti i izvrsne stručnjake, sa razvijenim osećanjem predanosti, spremnosti i pozvanosti da na najbolji način ostvaruju ono što je najbolje i budu dobri ljudi.

Prof. dr Marko Carić,
rektor Univerziteta Privredna akademija
U Novom Sadu  17.07.2020.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kapija uspeha PKV kao podstrek i podsticaj za još veće domete u turizmu i ugostiteljstvu Vojvodine

  • PDF

Igor Mirović uručio je prestižno priznannje Julkici Mitrašinović iz hotela Villa Breg u Vršcu            Na svečanoj dodeli priznanja, sekretar Udruženja usluga PKV Branislav Mamić je čestitao dobitnicima i istakao da PKV „Kapiju uspeha“ dodeljuje u kontinuitetu 28 godina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Privredna komora Vojvodine nagradila najbolje u ugostiteljskoj i turističkoj delatnosti

  • PDF

Zajednički snimak laureta za 2019.            Privredna komora Vojvodine (PKV), je u četvrak, 25.06.2020., u Galeriji „Matice srpske“ u Novom Sadu, po 28. put dodelila tradicionalna priznanja za kvalitet usluga u ugostiteljskoj i turističkoj delatnosti - „Kapija uspeha“ i Plaketa za kvalitet usluga u 2019. godini. Po prvi put ove godine, Privredna komora Vojvodine dodelila je priznanje „Zlatno pero privrede“ za lični doprinos afirmaciji turizma u Vojvodini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kiša odlažila početak žetve za nedelju dana

  • PDF

U očekivanju žetve 2020            Redovna sednica Upravnog odbora Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) održana je u ponedeljak, 22. juna, na kojoj su razmatrane kalkulacije cene pšenice. Svake godine pred početak žetve UO ZSV pred javnost iznosi informaciju o proizvodnoj ceni i koliko odstupa od potencijalne tržišne cene u žetvi, kao što je sada slučaj.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mr Jelena Nestorov Bizonj: Udruživanje je zakon opstanka

  • PDF

Mr Jelena Nestorov Bizonj            Mr Jelena Nestorov Bizonj, generalna sekretarka Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), pored predsednika Radislava Jovanova, alfa i omega je svih aktivnosti Saveza, pa tako i upravo završenog projekta 1. Letnje škole zadrugarstva, održane 16 - 18 juna za 54 polaznika u ZZ „Mrkšićevi salaši“, Srpski Itebej, kao domaćinom. Osim uloge organizatora (ZSV), polaznicima je održala predavanje o primerima dobre prakse u svetu, koje je sa velikom pažnjom ispraćeno.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nandor Vereš: Sjajni utisci o prvoj školi zadrugarstva

  • PDF

Nandor Verš            Nandor Vereš, direktor ZZ „Agrosoj“ iz Neuzine, bio je jedan od polaznika 1. Letnje škole zadrugarstva koju je od 16 - 18. juna organizovao Zadružni savez Vojvodine (ZSV) na „Mrkšićevim salašima“ u Srpskom Itebeju. Na kraju projekta, u prostorijama Privredne komore Vojvodine (PKV), umesto svedočarstva, polaznicima su dodeljeni sertifikati o uspešno završenoj Letnjoj školi zadrugarstva - Srpski Itebej 2020. Gospodinu Verešu je pripala čast da se u svoje lično ime i ime svojih kolega, 54 mladih zadrugara polaznika škole, obrati prisutnima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Boško Vučurević: Podrška PKV mladim zadrugarima

  • PDF

Boško Vučurević            Konstantno negujući unapređenje privrednog ambijenta, Privredna komora Vojvodine (PKV), predstavlja sponu između privrednika i relevantnih institucija. Predsednik PKV Boško Vučurević je, prepoznajući Letnju školu zadrugarstva - Srpski Itebej 2020, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), kao bitnu kariku razvoja poljoprivrede, označio ovu inicijativu kao pravi način za unapređenje privrede AP Vojvodine, a edukaciju mladih ljudi koji predstavljaju budućnost zadrugarstva Republike Srbije, neprocenjivom za održivi razvoj naše poljoprivredne proizvodnje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com