Sat11282020

Poslednja izmena:01:09:00 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE

Institucije

Dobri susedi stvaraju zajedničku budućnost

  • PDF

Sa predstavljanja projekta na FIMEK-u            Projekat „Tradicionalni i standardni kvalitet - TASQ“, u trajanju od 01. jula 2018. do 30. juna 2020. godine, realizuje se u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije. Ovaj program podržava razvoj stabilnog regiona okrenutog saradnji pod sloganom „Dobri susedi stvaraju zajedničku budućnost“. Koordinator projekta je Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS). Partneri sa mađarske strane su: Eurotender asocijacija i Udruženje za region Homokhatsag, i Fakultetet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu (FIMEK) i Zadružni savez Vojvodine (ZSV), iz Srbije. Ukupna vrednost projekta je 414.754,82 EUR, uz 85% učešća EU.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Uspostavljena saradnja sa HGK-Županijskom komorom Otočac

  • PDF

Branislav mamić sa učesnicama konferencije            Privredna komora Vojvodine i HGK-Županijska komora Otočac potpisale su Sporazum o saradnji, koji je predstavljen na 4. Međunarodnoj konferenciji o ženama u preduzetništvu pod nazivom „Žene i tačka“, u petak, 6 decembra 2019. godine u Otočcu u Hrvatskoj, a potpisnici Sporazuma su predsednik PKV Boško Vučurević i predsednik HGK-Županijske komore Otočac Joso Brajković. Konferenciji je, ispred PKV, prisustvovao sekretar Udruženja usluga Branislav Mamić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Bojana Kalenjuk: Za bolje razumevanje nacionalne, potrebno je poznavanje svetskih kuhinja

  • PDF

U Gastronomskoj radionici PMF-a            Dr Bojana Kalenjuk, vanredni profesor na Katedri za gastronomiju, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, svoj naučni rad vezala je za oblast gastronomije, hrane i pića, poslednjih nekoliko godina angažovana je na predmetu: Kuhinje sveta, za studente druge godine master studija iz Gastronomije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Đula Ribar: Novi Sad u osam tematskih celina

  • PDF

Đula Ribar            Svoje izlaganje o aktivnostima Fondacije „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“ na otvaranju 3. Evropske konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima, koja se održava u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu od 28. do 30. novembra 2019. godine, imao je gospodin Đula Ribar (Gyula Ribár), Koordinator tima za fondove EU. Tom prilikom on je prisutne iscrpno obavestio o aktivnostima Fondacije i izrazio zadovoljstvo što je za to imao priliku baš na jednoj ovakvoj konferenciji, jer je učešće predstavnika manjinskih zajednica bilo od izuzetnog značaja. Njegovo izlaganje prenosimo u celosti:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

DAN NAŠEG ZDRAVLJA NA NOVOSADSKOM PMF-u

  • PDF

Zgrada Prirodno-matematičkog fakulteta            Prirodno-matematički fakultet, Medicinski fakultet, Centar za kontinuiranu medicinsku edukaciju, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ i Udruženje javnog zdravlja Srbije, organizuje edukativni seminar: DAN NAŠEG ZDRAVLJA 2019/ ONE HEALTH DAY 2019., u petak, 29. novembra, u 12.00 sati, na Departmanu za biologiju i ekologiju, novosadskog PMF-a.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

DVA ZNAČAJNA DOGAĐAJA NA NOVOSADSKOM PMF-u OVE SUBOTE

  • PDF

Uvek veliko interesovanje mladih za događaje na fakultetu            Dan otvorenih vrata na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu počinje u subotu, 30. novembra od 10 časova u amfiteatru „Mihajlo Pupin“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Srbija i Mađarska zajedno protiv nepogoda

  • PDF

Dve mreže padavinskih stanica predviđaju kišu u realnom vremenu            Koliko puta vam se desilo da se, posle iznenadne „provale oblaka“, nađete u sred poplavljenog grada, da ne možete da uđete u svoju ulicu od vode ili iz nje ne možete da izađete? To nekad traje i satima, jer naš kanalizacioni sistem ne može da reguliše velike količine vode koje padnu u kratkom vremenskom periodu. Svi znaju koliko je to frustrirajuće, pogotovo kada se nalazite u urbanoj sredini gde svakodnevne aktivnosti ne dozvoljavaju izgovore kao što je  - „pala je kiša“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dragica Ristić: Poljoprivredna škola u Futogu, škola zdravog života

  • PDF

Dragica Ristić sa učenicima škole            Poljoprivrdna škola sa domom učenika u Futogu, siturana u dvorcu koji je podigao grof  Andreas Hadik 1777., je srednja stručna škola koja regrutuje mlade stručnjake iz oblasti poljoprivrede. Ova škola nalazila se među organizatorima Futoške kupusijade, 2019. godine održane XX put, manifestacije posvećene posebnoj vrsti brendiranog kupusa sa nazivom Futoški kupus, čija je tradicija proizvodnje na ovom prostoru duga dva i po veka (prema pisanim dokumentima od 1760).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Mirko Kulić: Mladi besednici, jedni od heroja sadašnjice

  • PDF

Prof. dr Mirko Kulić            U amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe  Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, u utorak 19. novembra, održano je deseto, jubilarno takmičenje u „Besedništvu“, na kojem su pored beseda studenata Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu svoje besede govorili maturanti novosadskih gimnazija: „Isidora Sekulić“, „Jovan Jovanović Zmaj“, „Laza Kostić“ , Karlovačke gimnazije i Računarske gimnazije „Smart“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Primena genetike u zaštiti biodiverziteta

  • PDF

Fruške Terme u Vrdniku            U Srbiji će naredna tri dana boraviti naučnici iz 20 evropskih zemalja, ali i genetičari iz Turske, Izraela i Jordana. Članovi tima Laboratorije za genetiku, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, doc. dr Nevena Veličković i asistent Milomir Stefanović, u okviru Evropskog projekta G-BiKE organizuju sastanak eminentnih stručnjaka sa temom: Primena genetike u zaštiti biodiverziteta. Sastanak će se održati 21 - 22. novembra 2019. u novootvorenom kompleksu „Fruške Terme” u Vrdniku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com