Sat10242020

Poslednja izmena:10:58:48 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE

Institucije

Razvijeno zadrugarstvo je spas za selo i poljoprivredu

  • PDF

Uvodno izlaganje podneo je akademik prof. dr Dragan ŠkorićRešenje za opstanak malih gazdinstava u Srbiji, kojih je i najveći broj, nalazi se u udruživanju u zadruge. Samo udruženi seljaci mogu imati racionalno poslovanje, koje podrazumeva smanjenje troškova uz povećanje prinosa i poboljšanje konkurentnosti
Godinama se u Srbiji smanjuje proizvodnja žitarica, prazne se obori, zemljoradnici nemaju kome da ponude i ono malo viškova robe, nemaju novca da kupe đubrivo, seme.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zemljoradnička zadruga u Azanji, najstarija u Srbiji, očekuje bolje dane

  • PDF

Rodoljub StanimirovićO potrebi i neophodnosti udruživanja, zadrugarstvu, u poslednje vreme se sve više govori, a Okrugli stolo na temu "Zadruga – faktor održivog razvoja poljoprivrede i sela u Srbiji", održan nedavno u Kragujevcu u organizaciji Odbora za selo Srpske akademije nauka,  uz podršku Privredne komore Srbije i grada Kragujevca, privukao je ne 40 koliko se očekivalo, već više od 120 zainteresovanih učesnika, pa je konferencijska sala Šumadija sajma bila tesna da primi sve posetioce, što je još jedan dokaz da je porasla svest o neophodnosti međusobne saradnje među malim poljoprivrednim proizvođačima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Snežana Živanović-Katić: Agrarni budžet Kragujevca oko milion evra

  • PDF

Dr Snežana Živanović-KatićSa dolaskom italijanskog (srpskog) Fiata, pratećih automobilskih, ali i drugih firmi, Kragujevac je ponovo vratio epitet industrijskog grada. Malo se zna da su Kragujevcu izuzetno mnogo vodi računa o poljoprivredi i selima, kojih u ovoj opštini ima 56. O tome šta se, kako i koliko radi u sektoru poljoprivrede, razgovarali smo sa dr Snežanom Živanović-Katić, pomoćnikom gradonačelnika grada Kragujevca za oblast poljoprivrede.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Branislav Gulan: Sela odumiru sa nestajenjem zadruga

  • PDF

Branislav GulanBranislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauke i umetnosti, dugodišnji novinar, čovek koji je sprema da objavi knjigu na temu o sudbini oduzete imovine i zadrugarstvu, je idealan sagovornik za razgovor na ovu temu. Na skupu o zadrugarstvu u Kragujevcu, zamolili smo ga da da intervju za TOPSRBIJU.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Otvoren renovirani podrum Departmana za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima

  • PDF

Brojne zvanice uveličale su otvaranje renoviranog podruma Departmana u Sremskim KarlovcimaDrugog novembra 2012. godine upriličena je prigodna svečanost otvoranja renoviranog vinskog podruma Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo i pejzažnu arhitekturu u Sremskim Karlovcima i otkrivena postavljena spomen ploča osnivaču i prvom direktoru dr Dragoslavu Milisavljeviću. Ovu ustanovu rešenjem predsedništva i glavnog odbora Narodne skupštine AP Vojvodine 1947. godine osnovao je Pokrajinski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo sa sedištem u Sremskim Karlovcima. Posle nekoliko decenija, tokom kojih je Institut manjao naziv i delatnost 10. jula 1971. godine je pripojen Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. On je 18. oktobra 2006. godine preimenovan u Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitetkturu, a na njegovom čelu je prof. dr Zoran Keserović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Imelda Monarov Čuljak: Sajam turizma motor razvoja turističke privrede

  • PDF

Imelda Monarov ČiljakKada se završi jedan od sajmova iz bogatog repertoara Novosadskog sajma, obično se kaže da već od sutra počinju pripreme za sledeći. Oni koji nisu mnogo upućeni u aktivnosti timova ljudi na pripremi sajamskih manifestacija, možda misle da je to samo izreka, međutim, novinari koji iole prate aktivnosti oko organizacije sajmova, znaju da je zaista započinje jedan višemesečni, kontinuiran timski rad na animiranju manifestacija i održavanja kontakata sa potencijalnim učesnicima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Miroslav Vasin: Seoske žene su srce svih manifestacija

  • PDF

Miroslav VasinPokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslav Vasin, uzeo je aktivno učešće u obeležavanju značajnih nagrada, a time i priznanja, koje je opština Ruma dobila tokom ove, 2012. godine. Jedna nagrada dodeljena je Turističkoj organizaciji Ruma na Sajmu turizma 2012. na Novosadskom sajmu za organizaciju Rum festa, a druga na Roglju, koji je sredinom oktobra po četvrti put održan na novosadskom SPENS-u, gde je Zlatnom plaketom za negovanje ženskog stvaralaštva nagrađena Turistička agencija “Panonija turs” iz Rume.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Živorad Smiljanić: Apatin, opština budućnosti

  • PDF

Dr Živorad SmiljanićApatin, Banja Junaković, naseljena mesta ove opštine, u nekom minulom periodu, danas, sutra. Na ovu temu razgovarali smo sa predsednikom opštine Apatin, doktorom Živoradom Žikom Smiljanićem. Razloga za ovaj intervju je više, ali „najjači“, nedavno zvanično potvrđeni na Sajmu InvestExpo u Novom Sadu, je priznanje “Zlatni ključ” uručeno dr Živoradu Smiljaniću, predsedniku opštine Apatin, za razvoj lokalne samopurave. U obrazloženju je rečeno da je predsednik  opštine Apatin dr Živorad Smiljanić od ovog grada na Dunavu napravio jednu od najperspektivnijih lokalnih samouprava u Srbiji koja sa pravom nosi titulu „opština budućnosti“. Uz to, gospodin Smiljanić je istaknuti javni i politički radnik u našoj zemlji i regionu, čovek koji je iz ničega napravio srpski brend Banju Junaković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Maja Turković: Šansa srpske privrede u obnovljivim izvorima energije

  • PDF

Maja TurkovićSa Majom Turković iz kompanije „Energowind“ i predstavnicom Udruženja za energiju vetra-SEWEA (Srpsko udruženje za energiju vetra), sreli smo se u Vrbasu, prilikom otvaranja bioenergane Kompanije “Mirotin” i tu priliku iskoristili za razgovor na sve aktuelniju temu – obnovljivi izvori energije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milan Janković: Nedostatak kvalitetne radne snage najveći problem Srbije

  • PDF

Milan JankovićIzuzetno zapaženo izlaganje na Dunavskom biznis forumu u Novom Sadu, imao je predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković. On se u diskusiji opredelio za komentar nekoliko segmenata, da se ne bi ponavljao, jer se dobro zna gde smo u regionalnoj saradnji. i znamo gde se nalazimo u regionalanoj saradnji.

-Oslanjajući se na regionalne politike, stvaranje zona slobodne trgovine, i na saradnju u regionu, svi delimo isti cilj: a to je da stvorimo bolje uslove za investitore, nova radna mesta i rast, da doprinesemo poboljšanju kvaliteta života i standarda svih građana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com