Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE

Institucije

Vesti sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu

  • PDF

Najava tematskog događaja studenata hotelijerstva    Dve humanitarne animacije studenata
    Kao i prethodnih godina i u ovoj školskoj godini biće održani tematski događaji koje realizuju studenti hotelijerstva 3. godine u okviru predmeta Animacija i logistika u turizmu i hotelijerstvu Prirodno-matematičkog fakultata Univerziteta u Novom Sadu, uz pomoć svojih kolega sa Gastronomije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mladen Zec: Društvene vrednosti privrednog i kulturno-obrazovnog razvoja Opštine Temerin

  • PDF

Mladen Zec, predsednik opštine Temerin            Temerin se prvi put pominje u prvoj polovini XIV veka kao naselje sa 30 kuća. Godine 1734. podignuta je prva škola u kojoj se uči čitanje, pisanje, crkveno pojanje i molitve, a krajem XVIII Temerin slovi za bogato mesto na čijem čelu je mesni knez. O tome svedoči velika pravoslavna crkva posvećena Hristovom vaznesenju u raj, građena od cigle, koja se nalazila u današnjoj Bosanskoj ulici od broja 2-10, a među njenim đacima bio i Lukijan Mušicki, rođen u Temerinu 1777., pisac, teolog, poliglota, potonji vladika gornjokarlovački. Fragment iz bogate i zanimljive istorije ovog mesta je „pobuna“ srpskog stanovništva protiv tadašnjeg grofa Šandora Sečenja koja je završena 1800-te preseljenjem  210 porodica, ukupno 1.610 stanovnika Temerina, koji su srušili crkvu i svoje kuće i osnovali Đurđevo, nazvano po mesnoj slavi. Narednih 120 godina u Temerinu nema Srba, a koji danas čine većinsko stanovništvo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi pristupi za pokretanje svrsishodnih klimatskih akcija na novosadskom PMF-u

  • PDF

Zajednički snimak učesnika projekta ClearClimate na prvom sastanku            Projekat „Pristupi za pokretanje svrsishodnih  klimatskih akcija - JASNA KLIMA (ClearClimate)“ ima za cilj da razvija inovativne pristupe i usluge za naučnu komunikaciju o značajnim akcijama za borbu protiv klimatskih promena. Po prvi put, ovaj tip prestižnih Horizont Evropa projekata koordinira Prirodno-matematički fakultet, pod vođstvom dr Biljane Basarin, redovnog profesora Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Značaj ovog projekta leži u činjenici da će istraživači sa Prirodno-matematičkog fakulteta imati priliku da u naredne četiri godine provedu ukupno 50 meseci na usavršavanju kod svojih inostranih partnera, kako iz akademske sfere, tako i iz oblasti privrede. Iste mogućnosti će imati i ostali partneri na projektu, tako da će Prirodno-matematički fakultet istovremeno biti i domaćin za strane istraživače.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Katarina Obradović Jovanović dobitnica nagrade za poseban doprinos razvoju zadrugarstva - Radislav Jovanov

  • PDF

Katarini Obradović Jovanović najviše priznanje ZSV uručila je mr Jelena Nestorov

            Ovogodišnja nagrada Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) - „Radislav Jovanov“ dodeljena je Katarini Obradović Jovanović, pomoćniku ministra privrede iz Sektora za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, za istrajnost i zajednički rad sa Radicom Jovanovim na formiranju novog pravnog okvira za poslovanje zadruga i rešavanju pitanja zadružne imovine, odnosno društvene imovine koja nije bila uknjižena kao zadružna. Nagradu je predela mr Jelena Nestorov, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FIMEK: OŠ Bratstvo jedinstvo, Kucura, najuspešnija na Danima informatike u školama Vojvodine 2023

  • PDF

Zajednički snimak nagrađenih i organizatora projekta    Na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu 20.12.2023. godine održana je završna svečanost projekta „Dani informatike u školama Vojvodine 2023“. Na završnoj svečanosti proglašene su najuspešnije škole i učenici koji su učestvovali na takmičenju. Plaketa "Prof. Stjepan Han" za postignut uspeh u okviru akcije "Dani informatike u školama Vojvodine" dodeljena je OŠ “Bratstvo jedinstvo” u Kucuri.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vesti iz Zadružnog saveza Vojvodine

  • PDF

Mr Jelena Nestorov i prof. dr Radovan Pejanović            Mr Jelena Nestorov slavodobitnik je priznanja "Kapetan Miša Anastasijević" - nagrade ustanovljene 2000. godine u sklopu projekta "Put ka vrhu", pod pokroviteljstvom Privredne komore Vojvodine i u saradnji Novosadskog univerziteta, Javnog servisa RTV Vojvodine i Media Inventa d.o.o. Nagradu predsednici Zadružnog saveza Vojvodine uručio je predsednik Komisije za dodelu priznanja, prof dr Radovan Pejanović, nekadašnji rektor Novosadskog univerziteta, a sada predsednik Nadzornog odbora fonda za nauku Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Marko Carić laureat Povelje Kapetan Miša Anastasijević

  • PDF

Prof. dr Marku Cariću priznanje su uručili prof. dr Radovan Pejanović (levo) i Vlado Markanović            Za dosadašnji uspeh i postignuća prof dr Marko Carić, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK), Univerzitet Privredna akademija Novi Sad, dobitnik je ovogodišnje Povelje „Kapetan Miša Anastasijević“ za razvoj visokoškolskog obrazovanja, čime se našao u grupi među 20 izuzetnih pojedinaca koji su svojim primerom doprineli afirmaciji privrednog i društvenog stvaralaštva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FIMEK domaćin tribine o ženskom preduzetništvu i privrednom razvoju

  • PDF

Zajednički snimak učesnika tribine            Tribina pod nazivom: "Žensko preduzetništvo i privredni razvoj“ održana je u petak, 15. decembra 2023. godine u amfiteatru „Prof. dr Slavko Carić“ na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu. Tribina je deo projekta u organizaciji udruženja „Asistent“, podržanog sredstvima iz budžeta grada Novog Sada - Gradske uprave za privredu i FIMEK-a. Opšti cilj projekta je unapređenje znanja o poreduzetništvu i mogućnostima koje ono pruža ženskom delu radno sposobne populacije Novog Sada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jačanje digitalne komunikacije o održivosti u turizmu i kulturi između SAD-a i Srbije

  • PDF

Profesori i studenti novosadskog univerziteta u poseti Univerzitetu Južna Florida u novembru 2022. godine            Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu sprovodi jednogodišnji projekat "Jačanje digitalne komunikacije o održivosti u turizmu i kulturi između SAD-a i Srbije" finansiran od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, u okviru programa saradnje univerziteta. Ova aktivnost se nadovezuje na prošlogodišnji projekat Ambasade prevođen Univerzitetom Južne Floride koji se fokusirao na upotrebu informacionih tehnologija za razvoj kulturnog turizma između SAD-a i Srbije. Tada je ustanovljeno da se viđenje održivosti i njenog značaja u kontekstu turizma i kulture razlikuje između ove dve države.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Poslovni rezultati PKV na kraju kalendarske 2023. godinu

  • PDF

Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine    - Sva vrata su Vam otvorena, svetla upaljena, kao u vašem domu, jer takvom dobrodošlicom Privredna komora Vojvodine (PKV) dočekuje svoje goste - istakao je na početku pozdravnog govora, Boško Vučurević, predsednik PKV na tradicionalnom skupu organizovanom krajem godine, koji ova značajna privredna institucija priređuje za privrednike, partnere i svoje saradnke, te predstavnike sedme sile.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com