Sun01292023

Poslednja izmena:11:33:43 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE

Institucije

Konferencija Preko IPARD-a do novog traktora održana u PKV

  • PDF

Sa konferencije u Privrednoj komori Vojvodine            U velikoj konferencijskoj sali Privredne komore Vojvodine (PKV), u petak, 25. februara održana je Instruktivna konferencija za poljoprivrednike „Preko IPARD-a do novog traktora“. Povod je bio javni poziv Uprave za agrarna plaćanja i podnošenje zahteva za odobravanje IPARD podsticaje za investicije u poljoprivredi za nabavku novog traktora i intervalu od 17. februara do 22. aprila.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Podrška buđenju turizma u opštini Kula

  • PDF

Konstatovano da su u Kuli veoma zastupljeni verski i kulturološki turizam i veliki potencijal škole Petro Kuzmjak u Ruskom Krsturu            Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, i direktorica Turističke organizacije Srbije, Marija Labović, posetili su u ponedeljak, 21. februara, opštinu Kula gde su se najpre sastali i razgovarali sa predsednikom opštine, Damjanom Miljanićem, u Opštinskoj upravi, a potom posetiti srednju školu ,,Petro Kuzmjak" u Ruskom Krsturu koja ima poseban, turistički smer.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Održan okrugli sto na temu Zemljoradničko zadrugarstvo - stanje, potrebe i mogućnosti razvoja

  • PDF

Obraćanje mr Jelene Nestorov Bizonj            Dana 1.2.2022. godine u okviru 48. Simpozijuma Poljoprivredna tehnika i Zimski susreti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koji se održavao 31.1-3.2.2022. godine na Zlatiboru, u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, održan je okrugli sto na temu  „Zemljoradničko zadrugarstvo - stanje, potrebe i mogućnosti razvoja”. Na skupu čiji je organizator bio Zadružni savez Vojvodine učestvovali su ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov Bizonj, profesori sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Zoran Keserović i dr Aleksandar Sedlar kao i predstavnici zemljoradničkih zadruga.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kako do oznake kvaliteta Najbolje iz Vojvodine

  • PDF

Sa dodele oznaka kvaliteta Najbolje iz Vojvodine 2021. u Pokrajinskoj vladi            Oznaku kvaliteta „Najbolje iz Vojvodine“ na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, uz podršku Pokrajinske vlade, Turističke organizacije Vojvodine i „Jugoinspekta - Novi Sad” krajem prošle godine dobilo je 18 korisnika, kao potvrdu kvaliteta u kategorijama proizvoda, programa, manifestacija i usluga. Naravno da ima još jako puno firmi kokje zaslužuju da ponesu ovu oznaku i svojevrsno priznanje kvaliteta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Privredna komora Vojodine obeležila 103. godišnjicu

  • PDF

Zajednički snimak laureata i domaćina svečanosti            Prvog dana februara Privredna komora Vojvodine (PKV) obeležila je 103. godišnjicu od osnivanja i tom prilikom po 59. put dodeljene su nagrade najuspešnijim privrednim društvima i pojedincima za postignute rezultate u 2021. godini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Produktna berza: Trgovanje ječmom, suncokretom i đubrivima u 2021. godini

  • PDF

Najviša cena suncokreta postignuta u oktobru            Ječmom se na Produktnoj berzi u Novom Sadu trgovalo tokom 2021. godine, 2,5 puta više nego u 2020. godini. Prometovano je ukupno 4.621 tona ječma, što je, a čini 2,35% ukupnog prometa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Produktna berza: Duplo veći obim trgovanja sojom u minuloj godini

  • PDF

Soja sve traženija            Iz godine u godinu, obim trgovanja sojom na Produktnoj berzi se povećava, te je u odnosu na prethodnu godinu prometovano za 49,9% više robe. Od početka godine, soja je imala uzlazni cenovni trend, da bi u maju dostigla istorijski cenovni maksimum od 85,50 din/kg. Interesantno je napomenuti da nije bilo terminskih ugovara za rod 2021. godine. Usled vremenskih prilika, koje nisu bile najpovoljnije za ovu uljaricu, prinosi novog roda su bili slabiji, pogotovo u Sremu i Južnoj Bačkoj. Pored vremenskih prilika u našoj zemlji, na cenovna kretanja imala su veliki uticaj i dešavanja na međunarodnom tržištu. Tokom godine, bila je izražena velika tražnja Kine za sojom, a kupljene su velike količine američke soje. S druge strane, kretanje cene na globalnom nivou određivale su i vremenske prilike na američkom kontinentu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Produktna berza: Pšenica imala najvišu cenu od 33 dinara

  • PDF

Žetveni dan u selu Neuzina            Tokom 2021. godine, ukupno je prometovano 60.375 tona pšenice. Pšenicom se najviše trgovalo u četvrtom kvartalu, kada je prometovano preko 24.500 tona robe, i to najviše u novembru, sa ukupnih 14.500 tona. U ovom periodu dostignuta je i najviša cena ove žitarice roda 2021. od 33,00 din/kg, dok je najniža zabeležena u julu, kada je trgovana po 20,00 din/kg. Statistički, cena je tokom godine porasla za 40,9%.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Produktna berza: Sumiranje trgovanja tokom 2021. godine

  • PDF

Kukuruz - žuto zlato Srbije            Tokom 2021. godine, ostvareni su značajni rezultati u radu Produktne berze, a u trgovanju su dostignuti rekordni nivoi. U proteklih 20 godina, ostvaren je najveći promet od ukupno 196.240 tona robe, ukupne finansijske vrednosti 7.112.766.446,60 dinara. Najviše se trgovalo u aprilu kada je prometovano oko 25.600 tona robe. U odnosu na prethodnu godinu količinski promet je uvećan za 75,1%, a finansijski za 161,1%. U trgovanju najviše su bili zastupljeni kukuruz (47,4%), pšenica (30,8%) i soja (11,7%). Cene ovih kultura, dostigle su rekordno visoke nivoe u robno-berzanskom trgovanju tokom 2021. godine. Ukupno je zaključeno 1.060 ugovora, što je najveći broj ugovora u proteklih 10 godina, a za 80,9% više nego prethodne godine. U odnosu na 2020. godinu, Produktnoj berzi se pridružilo još 107 novih članova, te je broj članova povećan za 52,7%. Tokom godine, rastao je i broj izdatih potvrda o ceni do 191. izdate potvrde, što je 14,4% više u odnosu na raniju godinu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Za žene u nauci i hemičarku dr Snežana Papović sa PMF-a vredne stipendije

  • PDF

Snežana Popović            Kako da prirodni proizvodi postanu alternativa za dostupne lekove, kako će izgledati baterije buduće generacije i na koji način veštačka inteligencija može da pomogne lekarima u medicinskoj dijagnostici?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com