Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Zoran Dragojević: Izgled jednog proizvoda važan je koliko i njegov kvalitet

  • PDF

Zoran DragojevićZavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije, 16. novembra 2015. godine, svečanom akademijom u SANU, obeležio je 95 godina postojanja, što je potvrda značaja koji inovativne i kreativne industrije imaju za razvoj konkurentnosti privrede u Srbiji. To je bio povod za razgovor sa gospodinom Zoranom Dragojevićem, koji je poslednjih 13-14 godine na čelu Grupe za industrijski dizajn i oznaku geografskog porekla u Zavodu, nadležnom za registraciju industrijskog dizajna.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jelena Aleksić sa PMF-a dobitnica nacionalne stipendije

  • PDF

Prof. dr Nataša Krejić, prodekan za finansije i organizaciju PMF-a sa Jelenom Aleksić (desno).Jelena Aleksić, vanredna profesorka sa Departmana za matematiku i informatiku, novosadskog PMF-a, jedna je od dobitnica nacionalne stipendije "Za žene u nauci" za izuzetan naučnoistraživački rad u oblasti matematičke analize, teorije struna i kvantne teorije i imunologije, koje su dodeljene pre nekoliko dana u Vladi Srbije. Osim Jelene, nagrađene su i naučna saradnica Instituta za fiziku u Beogradu, Ljubica Davidović, kao i naučnica sa Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", Tamara Saksida.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Elit Inox predstavio proizvodni program na Međunarodnim danima energetike i investicija

  • PDF

Branko ĐumićU Kongresnom centru Novosadskog sajma tokom 28. i 29. oktobra, u organizaciji Novosadskog sajma, Centralno-srpskog foruma za razvoj (CEDEF) i Sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine AP Vojvodine, održavaju se Međunarodni dani energetike i investicija sa ciljem podsticanja poslovnog kontakta i saradnje između svih relevantnih stejkholdera u oblasti energetike i sektora loklanog razvoja u Srbiji i regionu, mogućnosti upoznavanja potenicjalnih incestitora, predstavljanja napredne tehnologije i oblika finansiranja energetskih projekata i dr. Tokom manifestacije biće održano više od 30 konferencija, sastanaka predstavnika kompanija, radionica i seminara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pavel Marčok o pravcima razvoja opštine Bački Petrovac

  • PDF

Prof. Pavel MarčokPermanentna aktivnost i angažovan rad nekih opština doveo je do njihovog napretka. Jedna od takvih je Bački Petrovac, sa četiri naselja i nešto više od 14.000 stanovnika. Bački Petrovac uglavnom vezuju za čuveni Petrovački kulen, poslednjih godina i za Aqua park„Petroland“, koji je na 48. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu dobio veliku zlatnu medalju za kvalitet rekreativno zabavnih sadržaja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Srđan Vezmar: Projekti RRA Bačka na opštu dobrobit

  • PDF

Srđan VezmarHotel „CEPTOR“ na Andrevlju je 18. septembra bio domaćin konferencije „Kanal Dunav-Tisa-Dunav, šansa za sveobuhvatni razvoj turizma, saobraćajne infrastrukture i ruralniih oblasti bačkog regiona“, koju je u okviru manifestacije Open Days 2015 – Locak Event, pod pokroviteljstvom Komiteta evropskih regiona i Evropske komisije, organizovala Regionalna razvojna agencija Bačka. Tema konferencije obuhvatala je mogućnost korišćenja Kanala DTD kao važnog resursa za održivi razvoj turizma, saobraćajne infrastrukture i ruralnih oblasti bačkog regiona.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

CAPRIOLO bicikli, za samo dvadeset godina postali vodeći brend u Srbiji

  • PDF

Brindza LajošU subotu, 12. septembra, na Salašu Capriolo, obeležena je 20-togodišnjica rada Fabrike bicikala Capriolo, vodećeg brenda u proizvodnji ovog prevoznog sredstva u Srbiji.
Godine 1996. Brindza Lajoš, tada dvadesetogodišnjak, sa troje zaposlenih i priručnim alatom započeo je proizvodnju bicikala sa jednim jedinim ciljem – da budu što kvalitetniji. Danas, dvadeset godina posle, u proizvodnom pogonu za sklapanje bicikala, postrojenju za plastificiranje i pogonu za izradu točkova, zaposleno je 154 radnika.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Matija Kovač: Gospojinski poljofest je doprinos razvoju poljoprivede i edukaciji poljoprivrednika

  • PDF

Matija KovačNovi Bečej je od 28. do 30. avgusta, u okviru Gospojine 2015., bio centar poljoprivrede u Vojvodini i Srbiji. Opština Novi Bečej, u ulozi organizatora trećeg Gospojinskog poljofesta, otpočela je sa ovom manifestacijom privrednog karaktera sa namerom da poljoprivrednicima dovede najrelevantnije predstavnike poljoprivredne scene Srbije. Akcenat Poljofesta stavljen je na edukaciju, i s tim u vezi organizovani su susreti poljoprivrednika i stručnjaka u panel diskusijama. Poljofest je oplemenjen i zanimljivim SPIT-ovima u kojim su predstavljene poljoprivredne mašine u radu. Novina ove godine predstavlja Ulica vojvođanskih salaša.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Saša Šućurović o Gospojini, humanosti, planovima Novog Bečeja

  • PDF

Saša Šućurović, ponosan na svoj Novi Bečej i NovobečejceOve godine slogan, desete po redu Gospojine, je "Čista desetka". Po rečima njegovih tvoraca je to ono što je potrebno ovogodišnjoj Gospojini - da dobije ocenu čistu desetku. Kažu i da će se potruditi da manifestacija i opravda "Čistu desetku". Na čelu Organizacionog odbora ove godine će biti Nemanja Vasković, direktor TO Novi Bečej.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. Pavel Marčok: Deca i infrastruktura, prva briga opštine Bački Petrovac

  • PDF

Prof. Pavel MarčokBački Petrovac je opština na jugu Bačke, sa oko 15.000 stanovnika koji se prevashodno bave poljoprivredom, sa četiri naseljena mesta (Bački Petrovac, Kulpin, Gložan i Maglić), poznat po proizvodnji hmelja sa tradicijom dugom preko 250 godina, po gajenju i preradi konoplje, sirka metlaša... U Bačkom Petrovcu četvrtu sezonu otvoren je najsavremeniji aqua park u Srbiji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Model uspešnog vojvođanskog domaćinstva iz vizure profesora Stevana Maširevića

  • PDF

Prof. dr Stevan MaširevićMnogi pokušaji od strane države da poboljša stanje u srpskim selima XXI veka, propali su. Mi se moramo suočiti sa surovom činjenicom da ako neće biti sela, neće biti ni nas. Šta učiniti, i koji su koraci da se u tom pravcu nešto promeni na bolje? O ovim, uvek aktuelnim pitanjima, za TOPSRBIJU govori prof. dr Stevan Maširević, sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com