Wed01272021

Poslednja izmena:12:23:52 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Porodična firma Duška Milanovića iz Čuruga: Poverenje NS semenu

  • PDF

Duško MilanovićDuško Milanović je uvaženi poljoprivredni proizvođač iz Čuruga, koji pored sopstvene proizvodnje obavlja i poslove kooperacije u porodičnoj firmi ZZ „Žitna polja“. U firmi, koja funkcioniše od 2004. zaposleno je šest članova uže porodice Milanović. Duško je veoma ambiciozno ušao u ovaj posao, uspostavivši tesnu saradnju sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu i jedan je od onih koji je tokom protekle proizvodne sezone imao dosta zapaženih rezultata u proizvodnji kukuruza, pšenice i soje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milan Garašević: Suština proizvodnje je u dobrom kvalitetu

  • PDF

Milan GaraševićMilan Garašević iz Crepaje je primer mladog čovek koji je posle završene gimnazije napustio studije na Pravnom fakultetu da bi se, kako se to kaže, vratio na zemlju i bavi se poljopirvredom. U posedu ima 150 hektara zemlje, plodne banatske, najpogodnije za uzgoj ratarskih kultura i povrtarstvo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zemljoradnička zadruga Crepaja u problemima, kao i mnoge

  • PDF

Milorad BrankovOd polovine XIX veka u Evropi nastaju prvi vidovi zadružnog udruživanja, pre svega zanatlija, a odmah potom i zemljoradnika. Prva kreditna zemljoradnička zadruga na tlu Srbije osnovana je 1894. godine u selu Vranovu kod Smedereva, a već naredne godina, osnovana je Asocijacija zemljoradničkih zadruga, da bi tri godine kasnije bio donet i Zakon o zanatskim i zemljoradničkim zadrugama, kojim je regulisana ova oblast.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ljubomir Šunić: Poljo-apoteka, mesto koje se ne zaobilazi

  • PDF

Ljubomir ŠunićKada je Ljubomir Šunić, agronom, rodom sa Kosova i Metohije, 1999. godine došao u Vojvodinu, odlučio je da započne posao za koji je kvalifikovan i stručan. STR Poljoprivrednu apoteku VITAMIX-KLAS, zvanično je pokrenuo 9. avgusta iste godine, a s bzirom da se vezao za izrazito poljoprivredni kraj, danas o stanju u poljopirvredi i odnosu seljaka prema repromateriajlu i đubrivima može da kaže mnogo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jozef Havjar: Kovačica obojena kukuruzom

  • PDF

Jozef HavjarOpština Kovačica je ponajviše poznata po slikarima naivcima, po slozi naroda koji ovde žive, a manje kao značajan poljoprivredni rejon u južnom Banatu, čije se stanovništvo, u stvari, najviše bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Po nekim statistikama, poljoprivredom u opštini Kovačica bavi se oko 60% ljudi, bilo kao primarnom ili kao sekundarnom delatnošću. Više o tome saznali smo od diplomiranog inženjera poljoprivredeJozefa Havjara,stručnog savetnika za poljoprivreduopštine Kovačica.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Marija Benka Hrješik: Poljoprivredna razglednica opštine Kovačica

  • PDF

Marija Benka Hrješik

Opština Kovačica se nalazi u južnom Banatu. To je mala opština od nekih 26.000 stanovnika, po ranijem popisu je bilo malo više. Prostire se na 419 km2. Ono što je posebno interesantno za sve u Vojvodini i Srbiji i Evropi je da je u Kovačici u službenoj upotrebi četiri jezika: slovački, srpski, rumunski i mađarski jezik, i zato se na zgradi opštine nalaze natpisi na svim ovim jezicima, a isto tako i u holu, ispred skupštinske sale, svakoj kancelariji, a i svi štampani materijali poštuju princip četvorojezičnosti. Jednom rečju, Kovačica je mesto u kome ljudi žive u potpunoj toleranciji i sredina u kojoj apsolutno nije bitno na kojem se jeziku priča. Kompletiranju slike o opštini Kovačica dala je načelnica za privredu, malu privredu i razvojMarija Benka Hrješik.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zemljoradnička zadruga Plugarul u Uzdinu za primer

  • PDF

Todor GertenišanZemljoradnjička radruga“Plugarul”u Uzdinu je novijeg datuma (2008. godine), nastala kao pravno lice spajanjem dve bivše zadruge, „Uzdin“, i „Plugarul“ u novo pravno lice sa imenom „Plugarul“. Ima 14 radnika, svi organi upravljanja odlično funkcionišu, počevši od Skupštine zadrugara, Upravnog odbora, nadzora i direktora. Više o radu ove zemljoradničke zadruge, saznalui smo od direktora Todora Gertenišana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Udruženje Banatska lenija: Opština Kikinda darovala 18 hektara povrtarima

  • PDF

Sva veća mesta imaju industrijske zone, a Kikinda, ima poljoprivrednu zonu. Udruženje „Banatska lenija“ (lenija-lokalizam koji označava kolski put kroz njive), osnovana je 2003. godine sa ciljem da iskoristi najveće prirodno bogatstvo severnog Banata, Bogom danu zemlju za gajenje povrća.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mile Radisavljević, vlasnik firme ATP Irrigation: Svaki sistem za navodnjavanje se isplati već posle godinu dana

  • PDF

ATP Irrigation predstavio svoju bogatu paletu sistema za navodnjavanje na savetovanju voćara i povrtara u Novom SaduSvedoci smo svedrastičnijih klimatskih promena u svetu, pa i na našim prostorima. Imamo sve vrelija leta, sa sve višom prosečnom temperaturom i sve manjom količinom padavina, što sve nagoveštava još sušnija leta i topliju klimu. Srbiju ovo kao da godinama nije dodirivalo, a velika većina poljoprivrednih proizvođača se uzdala u višu silu i nadala dobrom rodu. Otrežnjenje je, definitivno, stiglo prošle godine, kada je prinos na mnogim poljima ne umanjen, već ga uopšte nije bilo. Svi uloženi novci i sav trud je otišao uzalud. A da li je moralo tako? To pitanje postavili smo direktoru jedne od najstarijih firmi u Srbiji koja se bavi navodnjavanjem, Miletu Radisavljeviću iz  beogradskog ATP Irrigationa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vesna Jovanović: Sedamstoto emisija za poljoprivrednike Brazde

  • PDF

Ekipa emisije za poljoprivrednike Brazde RTV VojvodinaPoljoprivredna emisija Radio televizije Vojvodina „Brazde“, dobitnik je niza priznanja tokom svog 38-godišnjeg postojanja i rada. Ipak, čini se da je ekipi koja priprema ovu emisiju za poljoprivrednike, najznačajnija i najvrednija nagrada gledalaca, koji je verno prate svake druge nedelje. Uoči emitovanja 700 emisije „Brazde“, koja simbolično „pada“ u nedelju, 13. januara 2012. godine, za razgovor smo zamolili glavnu i odgovornu urednicu ove emisije Vesnu Jovanović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com