Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA MUZIKA

Muzika

Srpski Rock and roll na Zlatiboru

  • PDF

Grupa Van Gogh jedna od zvezda zlatiborskog rock festivala-Od ove godine Zlatiborci uvode i jednu novinu, prvi festival rock muzike “Hills up” koji će se od 24. do 26. jula organizavoti na Tić polju, a Zlatibor će biti postavljen na mapu festivala i prudružiti se festivalima u zemlji i okruženju koji se održavaju neposredno nakon EXIT festivala. S.A.R.S., Van Gogh, Bad Copy, Zemlja Gruva, The Beatshakers, As FM Party, Sevdahbaby Live su samo neki od bendova koje će publika na Zlatiboru moći da čuje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dušan Kovačević: Za EXIT dobro samo ono što je najbolje

  • PDF

Dušan KovačevićOno što je dugo najavljivano, počelo je da se ostvarjuje. Mesec dana pre početka četrnaestog (a ako se računa i onaj nulti, petnaestog) EXIT-a na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, 11. juna, održan je jednodnevni rock&roll koncert - Rock@EXIT na kojem su nastupili: Queens of the Stone Age, Partibrejkersi, Eyesburn, Ritam nereda i Repetitor. Samo dva dana posle EXIT-a (10-13. jul), festival nastavlja svoju avanturu Sea Dance festivalom na plaži Jaz kod Budve (15-17. jul).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Rock@EXIT- Samo nebo je granica

  • PDF

Headlineri večeri grupa Queens of the Stone AgeTačno mesec dana pre početka EXIT festivala – najvećeg festivala u regionu, u predvečerje 11. juna 2014. godine, održana je EXIT Adventure, jednodnevni rock&roll koncert - Rock@EXIT, na kojem su nastupili headlineri Queens of the Stone Age, i zajedno sa njima, zvezde naše rock scene i predstavnici tvrđeg zvuka: Partibrejkersi, Eyesburn, Ritam nereda i Repetitor. Tako je sa Rock@EXIT bio svojevrsno zagrevanje za ono šta nas čeka od 10-13. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Van Gogh razmenio energiju sa Novosađanima

  • PDF

Grupa Van GoghSamo četiri dana posle uspešno održanog koncerta na desetom Bean Fest-u u Temerinu, rock grupa Van Gogh i Zvonimir Đukić Đule opet su došli u naš kraj. Ovoga puta razlog je promocija novog albuma “Neumeren u svemu” , knjige “Tragovi prošlosti – stereografija”, novi spot i letnji koncerti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Van Gogh licem u lice sa Novosađanima

  • PDF

Brojni fanovi sa nestrpljenjem čekaju Đuletovu novu turnejuZvonimir Đukić Đule i njegova grupa Van Gogh uveličali su rok veče na upravo završenom Bean festivalu – Temerinskoj pasuljijadi, gde su njihovi obožavaoci prvi u Srbiji imali priliku da čuju pesme sa najnovijeg albuma “Neumeren u svemu”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Rita Kinka: Na nezaustavljivom putu ka zvezdama

  • PDF

Rita KinkaNa zatvaranju 34. NOMUS-a, Rita Kinka je uz pratnju Vojvođanskog simfonijskog koncerta kojim diriguje Berislav Skenderović, izvela delo srpskog savremenog kompozitora Aleksandra Simića “Zodijak”, 12 karakternih znakova za klavir i orkestar. Delo su pratili snimci iz svemira koje je načinila NASA i koja je dala ekskluzivno pravo za njihovo korišćenje za ovu priliku. Projekat nazvan Odiseja u svemiru, kojem je Rita Kinka dala poseban ton, samo je još jedan iskorak u njenom muzičkom istraživačkom pohodu. Njenim sigurnim i nadahnutim nastupom, učinila je da ovo delo dopre do srca publike, koja je vrlo emotivno pozdravila njen nastup. Ni prvi ni poslednji put.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Aleksandar Madžar: Umetnost bez kompromisa

  • PDF

Aleksandar MadžarNa ovogodišnjem NOMUS-u, Aleksandar Madžar se predstavio programom koji se retko može čuti.
-Što se tiče Prokofjeva, ja sam hteo da izvedem Drugi klavirski koncert, a onda sam gledao i taj prvi, koji je znatno kraći i koji se retko izvodi. Sa maestrom Bojanom Suđićem došli smo na ideju da prvi koncert izvedemo umesto uvertire - objasnio je Aleksandar Madžar “Veče Prokofjeva” koje je naišlo na izuzetno topao prijem kod Novosađana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Samosvojni i neuhvatljivi Kemal Gekić

  • PDF

Kemal GekićPosle četiri godine nastupio je u Novom Sadu na NOMUS-u i tom prilikom u dvo i po časovnom muziciranju oduševio prepunu Sinagogu, izveo dela Beethovena, Wagnera, Rahmanjinova, i u svom aranžmanu četvrtu verziju simfnijske poeme „Noć na golom brdu“ Modesta Musorgskog, posle čega su usledila tri bisa. Bilo bi ih još više da gro publike nije žurio na kocert „princeze džeza“ Azize Mustafe Zadeh u SNP-u.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jasminka Stančul: Muziciranje kao ljubav, radost i jedinstven kvalitet

  • PDF

Jasminka Stančul klavir, Boris Kuschnir violina i Orfeo Mandozzi violončeloDrugog dana Novosadskih muzičkih svečanosti, 25. aprila u Svečanoj sali gradske kuće nastupio je VIENNA BRAHMS TRIO (Austrija). Uz violinistu Borisa Kušnira (Boris Kuschnir) i violončelistu Orfea Mandozija (Orfei Mandozzi), nastupila je umetnica
Jasminka STANČUL, klavir, svojevremeno student Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja nakon pobede na Internacionalnom pijanističkom konkursu “Betoven” (1989), živi i stvara u Beču.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

NOMUS 2014 nadmašio sam sebe

  • PDF

Sa otvaranja ovogodišnjeg NOMUS-aSinoć su koncertom u Sinagogi, na veličanstven način završene 34. Novosadske muzičke svečanosti - NOMUS 2014. Delom srpskog autora Aleksandra Simića „Zodijak” - 12 karakternih znakova za klavir i orkestar, u srpskom premijernom izvođenju naše poznate pijanistkinje Rite Kinke uz pratnju Vojvođanskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskim vođstvom Berislava Skenderovića, te snimcima iz svemira koje je načinila NASA i koja je dala ekskluzivno pravo za njihovo korišćenje za ovu priliku, u prvom delu koncerta i delom R. Štrausa „Tako je govorio Zaratustra“ u drugom delu, zatvoren je krug započet šest dana ranije, nastupom Beogradske filharmonije pod umetničkim vođstvom violiniste Dmitrija Sitkoveckog.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com