Sun09272020

Poslednja izmena:09:21:27 PM

Back KULTURA IZLOŽBE

Izložbe

Lutz-Benno Kracke i ideja ujedinjene Evrope putem umetnosti

  • PDF

Lutz-Benno KrackeGospodin Lutz-Benno Kracke, poslednjih pet godina predsednik Udruženja „Focus- Europa“, asocijacije umetnika i ljudi okupljenih oko zajedničke ideje ujedinjene Evrope, bio je gost Agencije za obrazovno pedagoške usluge „CODEX“ i Udruženja likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“ Požarevac i Beograd u potrazi za umetnicima, čija će dela biti predstavljena u izložbenom prostoru Udruženja „Focus- Europa“ u junu 2015. godine u Nemačkoj, a potom, u septembru, u Đenovi, u Italiji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milivoje Bata Klepić: Podlokanj je raj za mlade umetnike i ekologe

  • PDF

Milivoje Bata KlepićNa poziv Milivoja Bate Klepića udruženje „Zelena komuna“ posetilo je mesto Podlokanj na severu Banata nadomak tromeđe Srbije, Mađarske i Rumunije. Do sela Podlokanj stiže se preko Novog Kneževca i Banatskog Aranđelovca ili iz pravca Kikinde. Naš domaćin Milivoje Klepić je poznati galersta, kolekcionar i trgovac umetninama. Rođen je u selu Podlokanj, ali je dugo vremena proveo u Beogradu gde se školovao i osnovao porodicu. Stekao je diplomu defektologa, ali ga je interesovanje odvelo na drugu stranu, tako da je postao vrsni kolekcionar i galerista. Bata je iz Podlokanja otišao kao mlad, ali je poslednjih godina sve više prisutan u selu u kome je kupio i uredio nekoliko objekata i na taj način je selu dao novi sjaj.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Međunarodna likovna kolinija Balkane moj širi ljubav i razumevanje

  • PDF

Snežana MiloševićBalkan i grad Požarevac bili su početna inspiracija pre devet godina Požarevljanki Snežani Milošević za pokretanje likovne kolonije, a ideja da život i haos vremena moramo dočekati s oružjem koje se može suprotstaviti toj dilemi, izboru oružja. Međunarodna likovna kolonija „Balkane moj“, koja je održana od 1-10. novembra u Požarevcu, u organizaciji Agencije za obrazovno pedagoške usluge „Kodeks“, snagom umetničkog stvaralaštva 35 umenika iz Rusije, Belorusije, Ukrajine, Izraela, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, i naoružanim kistom, stala je u odbranu lepše strane sveta - ljubavi i razumevanja. Jer, istinsko umetničko delo je uvek povezao sa ljubavlju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Živorad Žika Popović: Slikarstvo u krvi

  • PDF

Živorad Žika PopovićSlikarstvom je počeo da se bavi u najranijem detinjstvu. U siromašnoj sredini, u kojoj je odrastao, pamti ljubomoru svojih drugova kada mu je učitelj poklonio šest bojica, samo zato što lepo crta. Iz opštinskog mesta rodnog Sandžaka, gde nije bilo srednje škole, upisao je umetničku školu u Peći, kasnije Višu pedagošku školu u Prizrenu, smer za nastavnika likovnog vaspitanja i uporedo radio u Rugovu kao nastavnik likovnog i srpskog jezika. Kasnije prelazi u Novi Sad, završava neke druge škole, radi u Kulpinu i do penzije u SUP Novi Sad kao operativni radnik kriminalistričke tehnike - forenzičar.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Galina Badjakova, slikar dobrote i onog što greje dušu

  • PDF

Galina BadjakovaPožarevac, rodni grad velike srpske umetnice Milene Pavlović Barili (1909-1945), u vreme njenog rođendana (5. novembar), po osmi put bio je domaćin velike Međunarodne likovne kolonije (01.-10.11.), koja je okupila 35. umetnika. Pokroviteljka ovog okupljanja eminentnih slikara iz zemlje i inostranstva, Snežana Milošević, vlasnica Agencije “Kodeks”, koja učestvuje u organizaciji ove kolonije od samog osnivanja, rekla je se da u Požarevac dovode najbolji umetnici iz Srbije, ali i iz Rusije, Belorusije, Rumunije, Hrvаtske, Mаkedonije, Slovenije, Ukrаjine, Bosne i Hercegovine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Vera Prokoptsova: Oduševljena sam Srbijom i srpskim slikarima

  • PDF

Dr Vera ProkoptsovaZa umetnost se kaže da je bezgranična. Umetnost govori svojim jezikom, razumljivim svima onima koji umetnost stvaraju, razumeju ili je jednostavno vole.
Dr Vera Prokoptsova živi u Minsku (Belorusija), i profesor je na Beloruskom Institutu za kulturu i umetnost, rukovodilac Katedre za istoriju umetnosti. Pripadnica je dve dinastije umetnika: po njenom ocu, čuvenom slikaru Pavel Vasilievich Maslenikovu (1914-1995) nazvan je Regionalni muzej u Magiljevu (Магілёў). Njen suprug, takođe slikar, Vladimir Prokoptsov, direktor je Muzeja umetnosti u Minsku. Takođe, njen brat i njegov sin, Vladimir i Pavel Maslenikov, poznati su umetnici u svojoj zemlji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nataša Gegić Raletić, slikarka radosti života

  • PDF

Nataša Gegić Raletić ( u sredini) sa sestrom Tamarom Ekmeščić (levo) i Draganom BojoviRazumeti suštinsko značenje pop art-a znači shvatiti svet koji nas okružuje.
„Ovo je moderan svet i on je divan“, izjavio je vodeća figura pop art-a, Endi Vorhol, čarobnjak koji je, služeći se umetnošću kao alhemijom, uspevao da obične, trivijalne stvari promoviše u umetnička dela.
Nataša Gegić Raletić, žena, slobodna umetnica, majka dvoje dece, predstavnica generacije mladih novosadskih umetnika, spoljašnji svet posmatra kroz dioptriju optimizma i radosti, koju nosi u sebi, sa sobom, i čini ga lepšim i poželjnijim za život.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Saša Dobrić, slikar optimizma

  • PDF

Saša Dobrić na koloniji u Podrumu MiljevićSlikari slikaju ono što vide, očima, dušom ili razumom. Oni stvaraju svet po diktatu tananih unutrašnjih osećaja, koji ih čine umetnicima.
„Njegova je zgrada bila u Centru. Koji Grad? Pa, između Konjovićeve galerije i Galerije „Likovna jesen“. Tada je, kročivši u galeriju, u svojoj osmoj godini, Saša Dobrić osetio poriv. Voleo je otvaranje izložbe, puno sveta i puno malih sendviča-kanapea... Hej, pa upravo su sendviči davali priličan značaj takvim događajima, veličinom, izgledom, ukusom! Viđao je Dobrić Majstora Konjovića svaki dan (I nije samo to bila sudbinska veza - Saša je rođen upravo na Majstorov šezdeseti rođendan). Majstor je leti nosio mornarske majice, a mali Saša nije znao zašto.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Podrum Miljević kuća vinsko-likovnog saborovanja

  • PDF

Obraćanje Dragana MiljevićaU Podrumu Miljević, u petak, 7. novembra, odražan je susret slikara i prijatelja, drugog saziva Likovne kolonije „Podrum Miljević“.
U Podrumu Miljević, vlasnika Dragana i Vuka Miljevića u Starim Ledincima, osim prijatne atmosfere, domaće kuhinje, odličnog vina, od prošle godine zapelcovao se još jedan kvalitet. Prošle, 2013. godine odražana je prava, a ove godine druga likovna kolonija, koja je osim prošlogodišnjih, ugostila i nekolicinu novih, ali u svetu umetnosti poznatih i priznatih autora.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milutin Dedić: Umetnik ima odgovornost pred sobom i pred društvom

  • PDF

Milutin DedićMilutin Dedić, istoričar umetnosti, slikar, novinar, nije puki rapsod večnosti već strateg života i smrti; iskopavajući obaštinjena znanja iz zabiti ljudskog sećanja, on ih iznosi na svetlost dana putem umetnosti, slike i reči. A kroz sve to nosi je svoje ime kao sudbinu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com