Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA IZLOŽBE

Izložbe

SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE: DAN ZA ISTORIJU - 100 GODINA OD ULASKA SRPSKE VOJSKE U NOVI SAD

  • PDF

Jedna iz serije fotografija sa izložbe koju je postavila autorka dr Agneš OzerU istoriji svakog naroda, pa sledstveno tome i država i naselja, postoje događaji koji su bili istorijska prekretnica u ekonomskom, društvenom i političkom smislu. Za Novi Sad takav datum bio je 9. novembar 1918. godine. Radilo se o istorijskom trenutku, kada je najveći srpski grad u Monarhiji, kulturni, obrazovni centar Srba u Ugarskoj „postao središte događaja, koji su označili kraj života u jednoj državi i organizaciju i stvaranje druge države“, o kojoj su Srbi, kao i drugi južnoslovenski narodi vekovima sanjali.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Brojna iznenađenja obeležiće predstojeći Serbia Fashion Week

  • PDF

Najava modnog spektakla u Novom SaduJedanaesto izdanje Serbia Fashion Weeka će biti održano od 21. do 26. novembra 2018. godine. Kao i do sada, nacionalna Nedelja mode ponudiće nekoliko korisnih seminara i panel diskusija na kojima će govoriti uticajni profesionalci iz Srbije, ali i gosti iz sveta, dok će na revijama biti prikazane kolekcije za sezonu proleće/leto 2019. Deo bogatog programa Serbia Fashion Week organizuje u saradnji sa Evropskom prestonicom kulture 2021.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nemanja Milenković: Priprema za 2021., ali i za godine posle nje

  • PDF

Nemanja MilenkovićFondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" kroz saradnju sa Pokrajinskom vladom, u okviru Evropske prestonice kulture, krenula je u realizaciju još jednog u nizu projekata - Buđenje Fruške gore. Ovim je predviđeno uključivanje u projekat Evropske prestonice kulture, pored Novog Sada i tri fruškogorske opštine: Sremskih Karlovaca, Iriga i Beočina, u kojima će biti obnovljeni i uspostavljeni pre svega kulturni sadržaji, uz izgradnju infrastrukture, putem povezivanja javno-privatnog sektora, nevladinih organizacija i verskih zajednica.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kulturni matine u Etno naselju Vrdnička kula

  • PDF

Obraćanje Pokrajinske sekretarke za kulturu Dragane MiloševićSa ciljem da najmlađoj publici, deci školskog i predškolskog uzrasta približi vrednosti savremenog muzičkog stvaralaštva, u prelepom ambijentu Etno naselja „Vrdnička kula“ u Vrdniku, u subotu 03. novembra, Vojvođanski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića i prvak Pozorišta na Terazijama, glumac Dragan Vujić Vujke u ulozi naratora, izveli su simfonijsku bajku za decu „Peća i vuk“ Sergeja Prokofjeva. Ovo je jedan od zajedničkih projekata Pokrajinske vlade i Fondacije „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“, finansiran kroz konkurs Fondacije „Publika u fokusu“ sredstvima opredeljenim iz budžeta AP Vojvodine za 2017. godinu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Čime ti bojiš grad: Pitanje kao odgovor

  • PDF

Mladi u akcijiProteklih mesec dana OPENS je postavljao pitanje - ČIME TI BOJIŠ GRAD? Od nalepnica, preko postera, grafita i bilborda, do velike cirade na Petrovaradinskoj tvrđavi. U medijima i na društvenim mrežama. Ideja je bila da se jednostavnim pitanjem vratimo na suštinu OPENS-a i da mladima u Novom Sadu vratimo osećaj vlasništva nad titulom Evropske omladinske prestonice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Filmski Front - Međunarodni festival kratkometražnog filma u KCNS

  • PDF

Pozvani steŠesnaesti po redu Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmski Front, pod sloganom “Kratko, ali slatko!”  održava se od 25. do 28. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada (KCNS) . Ulaz tokom četiri dana festivala biće slobodan, a publika će imati priliku da pogleda preko šezdeset kratkometražnih filmova iz celog sveta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Otvorena izložba o pozorišnoj umetnosti Vranjeva i Novog Bečeja

  • PDF

Sa otvaranja izložbeU okviru pratećeg programa 10. Festivala komedije „Jovan Knežević - Caca“ koji se od 15. do 20. oktobra održao u Novom Bečeju, u galeriji „Selo“ Doma kulture opštine Novi Bečej otvorena je izložba o pozorišnoj istoriji Vranjeva i Novog Bečeja u 35 slika pod nazivom „Kolevka srpskog profesionalnog glumišta“, autora Stevana Davidovića. Izložba na zanimljiv i detaljan način obrađuje sve značajne ličnosti koje su potekle iz Vranjeva i Novog Bečeja, a koje su zaslužne za osnivanje i razvoj glumišta i pozorišne umetnosti u našoj zemlji. Kako je došao na ideju da napravu izložbu, Stevan Davidović kaže:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Projekta MUZEJ ZA SVE približava novosadske muzeje osobama sa invaliditetom

  • PDF

Sa potpisivanja sporazuma o saradnji muzejskih institucijaPotpisivanjem Sporazuma o saradnji u četvrtak, 13. septembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, započeo je projekat pod nazivom Muzej za sve. Sporazum su potpisali mr Milana Kvas, v. d. upravnika Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, Jadranka Raletić, direktor Saveza gluvih i nagluvih Vojvodine i Nina Baranovski iz Društva tumača i prevodilaca za znakovni jezik.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

IZLOŽBA SLOVAČKA LEPOTA U NARODNOM MUZEJU ZRENJANIN

  • PDF

Izuzetno posećena promocija knjige i izložba Slovačka lepotaKulturni centar Kisač priredio je u vreme održavanja Dana piva u Zrenjaninu, tačnije u utorak, 28. avgusta 2018. godine,  ekskluzivnu  izložbu „Slovačka lepota“ i promociju knjige pod istim nazivom, uz podršku Grada Novog Sada, Grada Zrenjanina i Narodnog muzeja Zrenjanin. Ceo projekat  finansijski je  podržala Fondacija Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

LIKOVNA KOLONIJA U SUSRET TAMBURICA FESTU 2018

  • PDF

Zajednički snimak učesnika kolonije u Gložanu i organizatora TamburiceOvogodišnji, 11. po redu "Tamburica fest 2018", koji će biti održan od 20. do 23. juna u Novom Sadu i na Petrovaradinskoj tvrđavi, imao je posebnu uvertiru. Naime, od 11. do 17. juna u kompleksu "Oaza" u Gložanu, održana je tradicionalna Likovna kolonija "Tamburica festa" na kojoj je učestvovalo 10 slikara iz Beograda, Jagodine i Vršca. Oni su naslikali 20 radova vezanih za etnomuzikologiju i slikarstvo, a izložba će biti upriličena na jesen, u galeriji RTS-a u Beogradu i u izložbenom prostoru u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com