Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Hrana

Obren Drljević: Čarolija ukusa regije Braničeva-Podunavlja

  • PDF

Obren Drljević            U okviru realizacije projekta „Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u regionu Braničevo-Podunavlje“, pokrenutog sa ciljem unapređenja konkurentnosti regionalne turističke privrede i podrške razvoju sektora turizma u celini, u nekoliko centara Srbije upriličena je promocija gastronomske manifestacije regionalnog brenda „Lokalni zalogaj“ ponudom gastronomskih specijaliteta Braničeva i Podunavlja. Ova manifestacija je pokazala koliko su „zalogaji“ na ovoj destinaciji drugačiji od onih u ostatku Srbije, istovremeno koliko se o njima malo zna, izazvala je ne malo interesovanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

LOKALNI ZALOGAJ - priručnik vlaške tradicije i nasleđa

  • PDF

 Ivana Antonijević, direktorka RRA BP u intervjuu za TopSrbiju            Ako vam je dosadilo da jedete jedno te isto, zašto ne obogatite svoj meni ukusima nekog drugog kraja? Drugačije je neretko i pozitivno-iznenađujuće, a provociranjem nove senzacije proizvedene nepoznatim iskustvom poseban je izazov i poziv na nastavak gastro avanture.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Futoški je najbolji

  • PDF

Miroljub Janković, predsednik Udruženja Futoški kupus    Perjanica očuvanja autohtonih biljnih vrsta u Srbiji Futoški kupus prošao je trnovit put od autohtonog do brenda koji je prešao granice naše zemlje. Uspešno, zahvaljujući pregaocima okupljenim u „Udruženje proizvođača i prerađivača Futoškog kupusa i Futoškog kiselog kupusa“ (2007), koji su već maja 2008. izvojevali prvu pobedu, zaštitu oznake geografskog porekla. 2012., Futoški kupus je postao prvi u Srbiji nosilac kontrolne markice oznake geografskog porekla, potvrda da je pravi, originalni Futoški sveži i kiseli kupus srpski brend i mogućnost da se predstavi na svetskom tržištu. Pojavljivanje na prestižnim međunarodnim sajmovima hrane, odličnim marketingom, sveprisustvom, postignuta je njegova prepoznatljivost na tržištu nekolicine evropskih zemalja. Njegov primer pokušali su mnogi da slede, neki su u tome i uspeli.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Žarko Ilin o perspektivi razvoja povrtarske proizvodnje u Vojvodini

  • PDF

Obraćanje prof. dr Žarka Ilina na 3. Zadružnoj školi ZSV u Baču            Za povrtare u proizvodnom, ekonomskom i tržišnom smislu, nezgodne i mračne godine su prošlost, a zadruge i poljoprivredna gazdinstva koja se bave povrtarstvom, primer su uspešnosti i modernizacije. O stanju i izazovima u sektoru povrtarstva govorio je dr Žarko Ilin, redovni profesor na Departmanu za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta Novi Sad, učesnik Okruglog stola pod nazivom „Stanje i izazovi poljoprivrede i stanje u zadrugarstvu“, u okviru Treće škole zadrugarstva, održane sredinom oktobra u ZZ „Zadrugar” iz Bača, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV). Tom prilikom profesor je izneo svoje viđenje i perspektive razvoja povrtarske proizvodnje u domenu svojih ingerencija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mlekara Farmer - radionica u kojoj nastaju kvalitetni, ukusni sirevi

  • PDF

Zorica Radišić            Čuruška radionica za izradu sira „Farmer“ nudi ukusne sireve od prvoklasnog mleka: gauda, parmezan, mocarela, halumi, rolovani sir, meke sireve, sitan sir... Ovo ugledno poljoprivredno gazdinstvo primer je kako ulaganje u sopstveno znanje, radom i trudom može započeti ili nadograditi postojeći biznis i ostvariti vrednost i otvoriti novu perspektivu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zalogaj juga je sinonim za kvalitet, zdravlje i uživanje

  • PDF

Aleksandra Milošević sa mladim gastronomima Niša            Udruženja ugostitelja i turističkih poslenika „Zoran Mirašević“ Niš (UUTP) svoju svestranu aktivnost usmerava ka promociji turističkih vrednosti i gastronomske ponude juga Srbije, obogaćujući je, čineći je poželjnom destinacijom. U južnim delovima naše zemlje se uvek jelo dobro, ukusno i obimno. Da bi se turistima ponudio jedinstven kvalitet, od namirnica do usluge, pobrinulo se UUTP, koje aktivno radi na popularizaciji struke, unapređenju i promociji turizma i izvornih vrednosti destinacije, te stvaranju uslova za aktiviranje ugostiteljskih i turističkih resursa na teritoriji grada Niša i regiona.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Niste posetili Niš ako niste probali gradski brend - burek

  • PDF

Bratislav Vukadinović            Niški region, koji obuhvata Nišavski, Pirotski i Toplički okrug, slovi za mesto gde se jedu najbolji hleb i peciva. Niški burek pak nosi epitet veličanstvenog i ukusom neprevaziđenog. Majstorstvo niških pekara je sigurno jedan od bitnih faktora za tu odrednicu, kao i mesto grada na raskrsnici puteva i uticaja. Jedan od najvažnijih je sirovina, zapravo sir sa kojeg se ne „skida“ kajmak, po čemu su poznati proizvođači iz užičkog, rudničkog, kruševačkog i čačanskog kraja, ali ne i Niša.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Radaljac Company d. o. o.: Imidž izgrađen kvalitetom

  • PDF

Zorica Vasković            Jedan od pravih bisera na niski zanatskih proizvoda koji su Lozničani posvojili kao vrhunski proizvod je pekara, poslastičarnica, restoran „Perla“, Radaljac Company d. o. o., koja je kvalitetom svojih proizvoda postavila visoke standarde u ovoj delatnosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Temerinski kolač Sanje Trbojević

  • PDF

Sanja Trbojević            Mada su mnogi pokušavali, niko nikada do kraja nije otkrio metafiziku slatkiša, njihov uticaj na raspoloženje koje izaziva sjaj u očima i osmeh. Kažu da devet od deset ljudi priznaju da uživaju u konzumiranju poslastica, dok deseti uvek laže.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dragan Vukotić: Vojvođanskoj hrani je teško odoleti

  • PDF

Dragan Vukota Vukotić            Bitno se najesti dobre hrane. Mapa mesta u kojima se od novembra do februara, u Vojvodini održavaju svinjokolji, disnotori, ili disnatori po banatski, je sve popunjenija. Jedno od najatraktinijih mesta za ovu manifestaciju, koju ovde nazivaju zabijačka, odnosno Salašarski svinjokolj, je Salaš 137 na Čeneju, od pre dve decenije, možda i začetnik ovakve prakse.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com