Sat06032023

Poslednja izmena:11:05:23 PM

Hrana

Ajvar koji se piše velikim slovima - LESKOVAČKI AJVAR

  • PDF

Goran Jović            Leskovac je grad sa najvećim brojem brendiranih proizvoda - četiri na nacionalnom nivou potvrđena od strane Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije... Pored LESKOVAČKOG DOMAĆEG AJVARA, LESKOVAČKOG ROŠTILJ MESA i LESKOVAČKE SPŽE, u završnoj fazi je zaštita LESKOVAČKE LJUTENICE, tu je i preko 70 drugih proizvoda sa oznakom geografskog porekla na nacionalnom nivou, i iz dana u dan ih je sve više. Od drugih, LESKOVAČKI AJVAR se izdvaja kao jedinstven brend - nosilac međunarodne zaštite, potvrđene Lisabonskim sporazumom o međunarodnoj zaštiti imena porekla proizvoda, uz još dva proizvoda iz Republike Srbije: aromatizovano vino „Bermet“ i Homoljski med.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Medonosni suncokret

  • PDF

Mirko Gvojić            U mnogim kulturama suncokret je smatran simbolom Boga Sunca. Čitav milenijum pre nove ere američki Indijanci su ga koristili u ishrani, mleli njegove semenke u brašno, dodavali u hleb i pravili ulje. Za njih je suncokret bio simbol svetlosti i plodnosti, a njegova boja oličenje vitalnosti i energije. Početkom XVI veka suncokret su iz Perua i Meksika u Evropu doneli španski misionari, a prvi cvetovi suncokreta su procvetali u madridskim botaničkim baštama kao ukrasne biljke. Godine 1830. u južnom delu Rusije, u Saratovu prvi put je u ovom delu sveta iz semena suncokreta isceđeno ulje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Marko Bojin: Osim investicija uz Nestlé i novi koncept proizvodnje

  • PDF

Marko Bojin            Prilikom okupljanja agro novinara u Kanjiži povodom predstavljanja projekta regenerativne poljoprivrede kompanija Nestlé je uključila lokalne proizvođače povrća, koji za cilj ima očuvanje i obnavljanje poljoprivrednog zemljišta i njegovog ekosistema. U ime podrške, tokom ove i prošle godine kompanija Nestlé je, početnom investicijom vrednom 140.000 švajcarskih franaka, uložila u procese proizvodnje dva najveća lokalna dobavljača, kompanije: Telek Paprika i Geneza.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Visoki standardi i vrhunski kvalitet kompanije Nestlé

  • PDF

Marjana Davidović            Pojam regenerativne poljoprivrede (TMMG) je relativno nov na našem prostoru i podrazumeva poseban način uzgajanja useva održavajući zdravlje zemljišta, narušeno obrađivanjem ili prekomernim korišćenjem đubriva i pesticida, čime se smanjuje sadržaj mineralnih, organskih materija, vode, vazduha, pH vrednosti. Regenerativna poljoprivreda nakon nekoliko godina može rešiti brojne probleme, osim poboljšanja kvaliteta zemljišta doprineti smanjenju troškova obrade, nagraditi natprosečnim prinosima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nestlé podržava lokalne proizvođače povrća

  • PDF

Sa KZN kompanije Nestle u Kanjiži            Beograd, 6. jun 2022 - Kompanija Nestlé uključila je dobavljače iz Srbije u svoj globalni projekat regenerativne poljoprivrede, koji za cilj ima očuvanje i obnavljanje poljoprivrednog zemljišta i njegovog ekosistema. Početnom investicijom vrednom 140.000 švajcarskih franaka uloženih ove i prošle godine u procese proizvodnje najvećih lokalnih dobavljača kompanije, Telek Paprike i Geneze, Nestlé ulaže u održive načine proizvodnje povrća za jedan od svojih najpopularnijih proizvoda - Začin C.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vojvođanski kivi slađi od uvoznog, pa još i organski

  • PDF

Betina Šuranji            Primarna delatnost Osnovne zemljoradničke zadruge „Žunji-Silak“ (OZZ Žunji-Silak) iz Temerina je ratarska proizvodnja, gde je poznato da prvi seju, prvi žanju i postižu vrhunske rezultate. Izazovu ipak nisu odoleli. Godine 2013. sazrela je ideja za početak uzgoja egzotičnog kivija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milan Ćuk: Ima li rešenja za nagomilane probleme u mlekarstvu

  • PDF

Milan Ćuk            PR „Mala mlekara Ćuk“ iz Banatskog Karađorđeva produkt je višegodišnje porodične prakse u stočarstvu i ratarstvu. Izrasla iz poljoprivrednog gazdinstva „Milan Ćuk“, osnovanog 2009. sa zaokruženom proizvodnjom i osnovnom delatnošću pored kozarstva i ratarstva, od 2019. prerasta u PR „Mala mlekara Ćuk“ i sa oca prelazi na ćerku Milenu, koja se bavi preradom kravljeg mleka, otkupljenog od proverenih seljana, i proizvodnjom širokog asortimana kvalitetnih, ručno rađenih sireva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mirko Gvojić: Pčelari su prva linija odbrane naše planete

  • PDF

Mirko Gvojić            Pčelarstvo može biti unosna grana poljoprivrede, ali za Mirka Gvojića, mladog pčelara iz Kljajićeva, pčelarstvo je mnogo više od puke dobiti. Da nije prvi pčelar u familiji saznao je nedavno, listajući porodični album. Na fotografiji su, ispred košnice-pletare (vrškare), danas pravog rariteta, stajali muškarac i žena, za koje se ispostavilo da su njegovi pradeda i prababa iz Gakova. Informacija sačuvana u genima putovala je tri generacije, ali nije ona bila ta koja je inicirala Mirkovo interesovanje za pčelarstvo. Priča je ta da je najstarija od njegove tri ćerke, rođena sa problemima urinarnog trakta, a koje medicinska nauka nije mogla da reši, rešila je svakodnevna terapija medom. Tada je u selu bilo 4-5 pčelara, njegovih prijatelja, koji su mu svi do jednog davali med ne dozvoljavajući da im plati „jer je za dete“. To je uticalo da kupi dve košnice, do kraja godine imao ih je sedam, sledeće godine jedanaest. Njegov mentor, Igor Pantelin iz Sombora, puno mu je u tome pomogao.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Istraživač i restaurator srpske srednjovekovne trpeze

  • PDF

Svetlana Jovanović            Žene su najveće blago srpskog sela. One su te koje brinu o porodici, kući, svaki plod umeju da pozlate, a Svetlana Jovanović iz Gornje Trnave, Topola, jedna je od njih. Žena sa završenih osam razreda škole i ogromnim fondom znanja, majka dvoje dece i baka petoro muških unučadi, koji polako idu njenim stopama. Izrastaju u vredne, časne ljude pune dobrote i ljubavi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Aquadoriin Svinjokolj, za uživaoce u dobrom ukusu

  • PDF

Čarda „Agua Doria“, magnet za gastro hedoniste            Da mesto događanja tradicionalnog vojvođanskog svinjokolja može da bude fensi gradska čarda, od 2012., kada je napravljen hrabar eksperiment, sa stilom i ukusom, koji je u startu naišao na pozitivan prijem publike, očigledan primer je Čarda „Agua Doria“, smeštena ispod Petrovaradinske tvrđave na samoj obali Dunava.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com