Tue09292020

Poslednja izmena:07:31:43 PM

Hrana

Sve više pasuljijada, a sve manje pasulja iz Srbije

  • PDF

Prof. dr Žarko IlinTemom: „Stanje i perspektive u proizvodnji pasulja u Republici Srbiji“, prof. dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, otvorio je panel koji je prethodio ovogodišnjoj manifestaciji „Prosto k’o pasulj“ u Temerinu početkom juna. On je želeo da da objašnjenje zašto se, i pored dobrih uslova za uzgoj i proizvoda visokog kvaliteta, Srbija okreće uvozu, kada je u pitanju ova povrtarska kultura.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Klub ljubitelja Petrovačkog kulena

  • PDF

Jaroslav PopovićPetrovská klobása - Petrovački kulen, jedan je na listi prehrambenih proizvoda sa potvrđenim pedigreom. Slovaci su majstori u proizvodnji suvomesnatih proizvoda od svinjskog mesa, ali samo pri spomenu kulena, asocijacija je jasna - grad Bački Petrovac, centar mnogobrojnih kulturnih, prosvetnih, muzičkih, folklornih i drugih kulturno-umetničkih manifestacija Slovaka, nadomak Novog Sada, ali i centar jedinstvenog - Petrovačkog kulena.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ariljska malina - sinonim za kvalitet

  • PDF

Sa promocije Ariljske maline na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom SaduU Srbiji su prvi žbunovi maline zasađeni 1880. godine, kao ukrasne biljke, po okućnicama i baštama imućnih ljudi. Robna proizvodnja maline kod nas počinje 1920., a u današnjoj prestonici maline, ariljskom kraju, intenzivno uzgajanje malina datira od pre pet decenija. Danas je pri spomenu Arilja i ariljskog kraja, prva asocijacija malina, poznata po vrhunskom kvalitetu i dobrim malinarima, i proizvodnji koja u 95% završi na svetskom tržištu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zašto Vojvodina nije, a mogla bi da bude, svetski poznata gastro destinacija

  • PDF

Aleksandar Samardžija SplićaMorke su jedan od simbola vojvođanskih salaša. Te divlje ptice, koje narastu do kilogram težine, poreklom iz Afrike, zbog egzotičnog ukusa mesa, sličnom onom od fazana, pravi su delikates. Vlada mišljenje da nema ukusnijeg obroka i većeg zadovoljstva za gurmane od specijaliteta pripremljenih od ove ptice. Posebno morčije supe, koja se zbog neusaglešene zakonske regulative, čak i na salašima sve ređe nalazi na trpezi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vuk Štefanović: Lokalno najbolje ide sa lokalnim

  • PDF

Vuk ŠtefanovićUtemeljivači pravila prilikom kombinacije hrane i vina bili su francuski kuvari XIX veka. Ali pravila kao i sva druga su tu da bi se kršila. Uparivanje hrane i vina je tema koja poslednjih godina nadrasta interesovanja pasioniranih gastrofila i vinofila. Istina je da samo za najsofisticiranije poznavaoce gastro i vinske scene važe striktna pravila uslovljena njihovim znanjem, iskustvom i profesionalnom i životnom orijentacijom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Domaći, kvalitetni proizvodi VRTLARA osvajaju svet

  • PDF

VRTLARI nagrađeni velikim šampionskim peharom za kvalitet na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmuProšlo je vreme generacije koja je promovisala hranu od plastike i život bez ljubavi. Napredak zasnovan na nasleđu sve više oblikuje našu sadašnjost, samim tim i budućnost. Sve je više onih koji su shvatili da Srbija ima brend s kojim može da osvoji čitav svet. Preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge VRTLARI DOO, iz Malog Iđoša, vlasnika i direktora Branislava Sekulića, uveliko je krenulo u tom pravcu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Recept za zdrav život - tema konferencije Moja kravica Food Talk

  • PDF

Skup je podržao i potpredsednik Pokrajinske vlade, gospodin Ivan ĐokovićU petrovaradinskom restoranu „Beskraj“, nedaleko od Novog Sad, u petak 9. juna, održana je regionalna konferencija posvećena hrani i vinu ,,Moja kravica Food Talk“. Gosti konferencije mogli su da učestvuju i uživaju u raznovrsnom programu na zanimljive teme. Tri panela, o Zaštiti potrošača, Hrani i događajima i Njegovo veličanstvo srpskom penušavcu, pokušalo se dati odgovor na pitanja šta i od koga kupujemo, o stanju e-trgovine u Srbiji, o hrani kao bitnom delu nekog događaja i hrani kao kulturnoj kategoriji, promoteru kuhinje i navika ovog podneblja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Fruškogorski lipov med - Slatko čudo prirode

  • PDF

Fruškogorski med - Original SrbijaFruškogorski lipov med, jedini monofloralni med sa oznakom zaštite geografskog porekla, bio je jedan od šest proizvoda koji je reprezentovao Srbiju na sajmu Terra madre Salone del gusto u Torinu, najznačajnijem međunarodnom događaju posvećenom kulturi hrane, na štandu Slow Food Srbija u septembru prošle godine, a predsednik Društva pčelara „Jovan Živanović“ iz Novog Sada, gospodin Miodrag Čupić, je tom prilikom bio akter predavanja i radionica iz oblasti pčelarstva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Homoljski med - i hrana i lek

  • PDF

Homoljski med - prvi srpski proizvod sa međunarodnom oznakom geografskog poreklaHomoljski med ima dugu tradiciju proizvodnje. Iza njega je ničim nenaršena priroda Homolja - ekološka oaza Srbije i vredni homoljski pčelari, koji zaslužuju veliko poštovanje. Opština Žagubica je prepoznala važnost pčelarstva, ali i potencijal koji ova grana poljoprivrede ima, pa je već u toku 2006. godine započet postupak zaštite geografskog porekla Homoljskog meda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mlekarska škola u Pirotu, čuvar tradicije proizvodnje Pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka

  • PDF

Priotski kačkavalj - Original Srbija- Pirotski kačkavalj je jedinstven proizvod na našem tržištu. Proizvodi se od kravljeg mleka sa zaštićenim geografskim poreklom, od nepasterizovanog mleka, i sve trave koje se nalaze u prirodi, a koje životinje koriste u svojoj ishrani, i svi mirisi ostaju u mleku. U ovaj sir se ne dodaje ništa sem sirila i dobija se sasvim prirodan i zdrav proizvod.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com