Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Hrana

Info veče o unosu soli u organizam putem hrane

  • PDF

Sve što ste želeli da znate o soli u hrani, a niste imali koga da pitate -  sada je prilikaPozvani ste da u sredu, 14. marta 2018. godine, u Startit centru (ul. Miroslava Antića 2) u centru Novog Sada, sa početkom u 18:00 h, prisustvujete info večeri „Sve što ste želeli da znate o soli u hrani, a niste imali koga da pitate“, u organizaciji Naučnog instituta za prehrambene tehnologije (FINS) i suorganizaciji Asocijacije potrošača Srbije (APOS).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Magična prezentacija hrane Vanje Puškara, šefa Iris New Balkan Cuisine

  • PDF

Vanja PuškarO nacionalnoj, balkanskoj kuhinji, o njenim potencijalima da autentičnim ukusima privuče ljubitelje dobre hrane uz adekvatan način njenog prezentovanja, o nasleđu i smernicama koje treba pratiti da bi se izvorna srpska kuhinja sačuvala od zaborava - na VI Winterfest Ski&Wine festivalu u Hotelu „Grand“ na Kopaoniku, održanom od 01- 04. marta, govorio je Vanja Puškar, šef Iris New Balkan Cuisine restorana u Beogradu.
Apdejtovanje naše nacionalne kuhinje na globalno prepoznatljiv nivo - jedan je od osnovnih zadataka Iris New Balkan Cuisine, koji nije restoran u klasičnom smislu značenja, već koncept kojim nekoliko mladih, stručnih ljudi, punih entuzijazma, žele da približe ukuse Balkana i Srbije na kreativan, i uživaocima hrane, prihvatljiv način.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vojvođanski gastronomski salaš u subotu na Salašu 137

  • PDF

Hedonistička subota najavljena na čuvenom čenejskom salašuDa li ste nekad bili na nekom gastronomskom spektaklu? Zvuči onako otmeno... fancy... a pazi sada: Topljeni čvarci, kuvano vino i rakija, pravljenje domaćih kobasica, cvarenje sveže slanine i kobasica, onako na pruticu pa sami nad žeravicom, salčića k'o u bakinoj kujni, a svega k'o kod kuće? Jesmo Vam privukli pažnju?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Dragan Tešanović: Vreme je da se vratimo tradicionalnoj hrani

  • PDF

Prof. dr Dragan TešanovićMalo koji fakultet može da se pohvali pričom ravnoj onoj koju je osmislio i razvio Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu - izjavio je prof. dr Dragan Tešanović, šef katedre za gastronomiju sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerzteta u Novom Sadu, posle performansa „Srbija - srednji vek, I’ll be back!“ studenata III godine hotelijerstva na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo 07. februara, u restoranu Ribarac na Ribarskom ostrvu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Podrška razvoju organske proizvodnje

  • PDF

Svi organski proizvodi u Srbiji brzo nađu svoje kupceIako u Republici Srbiji i AP Vojvodini postoje odlični preduslovi, oganska proizvodnja zastupljena je na samo 0,4 odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje (u AP Vojvodini je ukupno 7.706 hektara površina pod organskom proizvodnjom i površina u sistemu konverzije), po čemu smo u Evropi na pretposlednjem mestu, dok druge zemlje imaju četiri, pet ili više odsto, pa se moraju preuzeti sve neophodne mere kako bi se ova vrsta sve aktuelnijih proizvoda približila evropskom proseku - zaključeno je na nedavno održanoj, drugoj sednici Grupacije za organsku proizvodnju pri Privrednoj komori Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zoran Jelenković: Srbija gljivarska prestonica Balkana

  • PDF

Zoran Jelenković najavljuje ekspanziju Gljivarskog turizmaNa Osnivačkoj skupštini Mikološko-gljivarskog Saveza Srbije (MGSS) u septembru 2015. godine jedan od zadataka bio je i razvoj novog vida turizma na našim prostorima - gljivarskog turizma. Srbija je prebogata gljivama i ima potencijala da izađe u susret i zaljubljinicima u gljive i onima koji u tome vide komercijalnu stranu. Ideja je da se organizovanim gljivarenjem sprovode edukacija turita, i na taj način utiče na svest ljudi o čuvanju ovog šumskog blaga i njihovih staništa, ali takođe da se ovim jestivim i hranljivim organizmima obogati ishrana i da nađu mesto na jelovnicima hotela, restorana i etno kuća. U osnovi ove ideje je da upotrebom samoniklog jestivog bilja i gljiva, promovuše zdrav način života, što je opšti trend ne samo u Evropi već i svetu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kozji sir Gorski sa Svetskom bronzanom medaljom

  • PDF

Posle srpskih vina i Kozji sir Gorski otvorio vrata na svetskom tržištuNajveće međunarodno takmičenje posvećeno siru - World Cheese Awards, koje se održava u Londonu, više od tri decenije na jednom mestu okuplja proizvođače sira, slavi tradiciju, inovaciju i izvrsnost sireva iz celog sveta. Tako je bilo i 17. novembra 2017. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Obeležen Terra Madre Day - na meniju lokalni proizvodi

  • PDF

Dejana Budić vodio je prisutne kroz promociju domaćih proizvodaŠirom sveta 10. decembar Slow Food udruženja obeležavaju Terra Madre Day - Dan Majke Zemlje, zahvaljujući joj na darovima kojima je čovečanstvo obdarila. Obeležavanju ovog Dana priključilo se i novosadsko Udruženje Slow Food koje je okupilo svoje članove, simpatizere i medije na prigodnoj večeri u prestižnom restoranu „Stratus“. Ideja obležavanja je doprinela da se širi auditorijum upozna sa Slow Food pokretom i osnovnim načelima proizvodnje dobre, čiste i fer hrane za sve.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Seminar o savremenim metodama toplotne obrade hrane na PMF-u

  • PDF

Doc. dr Bojana Kalenjuk u društvu studenata PMF-a, poziva na seminar sve zainteresovane koji žele da čuju nešto novo u vezi ishraneU okviru vannastavnih aktivnosti na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, u subotu, 09.12.2017. godine, biće održan drugi po redu seminar, akreditovan od Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja pod naslovom "Inovativne metode toplotne obrade hrane". Ovaj seminar namenjen je svim nastavnicima srednjih stručnih škola koji se bave hranom i ishranom, ali i ljudima iz privrede, menadžerima, šefovima, kuvarima i ostalim ugostiteljskim radnicima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FINS-ovo info veče o aditivima u hrani

  • PDF

Prilika da saznate sve o aditivima u hraniU četvrtak 7. decembra 2017. godine u Startit centru (ul. Miroslava Antića 2) u centru Novog Sada sa početkom u 18:00 h prisustvujete info večeri „Sve što ste želeli da znate o aditivima u hrani, a niste imali koga da pitate“ u organizaciji Naučnog instituta za prehrambene tehnologije (FINS) i suorganizaciji Asocijacije potrošača Srbije (APOS). Info veče je prvenstveno namenjeno široj javnosti, odn. zainteresovanim potrošačima, i osmišljeno tako da se u neformalnom razgovoru sa stručnjacima saznaju istine i otklone zablude o aditivima u hrani.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com