Sun09272020

Poslednja izmena:09:21:27 PM

Hrana

Miloš Pajić, jedan od čuvara kvaliteta Petrovačkog kulena

  • PDF

Carstvo kulenaPetrovački kulen (Petrovská klobása) učinio je da se u Bačkom Petrovcu - kulturnom centru vojvođanskih Slovaka, osim ustaljenih kategorija kulture: pozorišta, škola, festivala, koncerata, izložbi, neguje etno-gastronomska tradicija ovog naroda.
Proizvodnju kulena današnji Slovaci nasledili su od svojih predaka, koji su se u Petrovac doselili polovinom XVIII veka, trudeći se da zadrže njegov iskonski način proizvodnje, bez aditiva i konzervansa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mihailo Birčanin i Ekološko društvo Medvednik promoteri gljivarskog turizma

  • PDF

Mihailo Birčanin i Elizabeta BerčekValjevske planine poznate i kao "Valjevska greda" su venac planina koji se pruža u pravcu zapad-istok dužinom od preko 50 km od Valjeva ka Beogradu. To su Medvednik (1.247 m), Jablanik (1.274 m), Povlen (1.246 m), Maljen (1.103 m) i Suvobor (864 m).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nada Letić: Organski proizvodi sa ukusom detinjstva

  • PDF

Nada Letić (prva s desna) u društvu mušterija na svom imanju na ČenejuLjudi koji se bave proizvodnjom hrane po organskim principima su plemeniti i humani ljudi. Ne samo što se bave jednom od nasušnih ljudskih potreba, već to rade na krajnje pošten način, kako za sebe i svoju porodicu, tako i za druge. Za organske proizvođače slovi da je to jedna složna porodica, njihova saradnja mogla bi da bude primer dobre prakse u međusobnim odnosima. Pomažu jedni drugima, svako iskustvo voljni su da podele, redovno ukazuju na greške, kako ne bi bile ponovljene.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Organski proizvodi iz Srbije na Sajmu u Nirnbergu

  • PDF

Aleksandra KaranOd 10.-13. februara 2016. godine u Nirnbergu (Nemačka) se održava 27. Međunarodni sajam organskih proizvoda „Biofach“. To je vodeći međunarodni sajam organskih proizvoda, koji se svakog februara organizuje pod pokroviteljstvom IFOAM-a (Međunarodnog pokreta za organsku poljoprivredu). Ove godine se očekuje prisustvo oko 2.500 izlagača i 44.000 posetilaca iz celog sveta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vojvođanski klaster približava organsku proizvodnju potrošačima

  • PDF

Aleksandra KaranPočetkom septembra 2014. godine osnovana je dobrovoljna, neprofitna i nevladina organizacija - Vojvođanski klaster organske poljoprivrede sa ciljem povećanja proizvodnje organske hrane i stvaranja uslova za njen ekonomski i održiv razvoj. Dve godine kasnije, Aleksandra Karan, menažder Vojvođanskog klastera najavila je početak saradnje Klastera i web dizajn i development kompanije – Eton Digital iz Novog Sada, čiji je zadatak da poveže informacionu tehnologiju i organske poljoprivredne proizvode, kako bi bili dostupniji krajnjim potrošačima. Start up projekat Organic Net je platforma za prodaju organskih proizvoda koja će imati karakter društvene mreže i biće jedan od informativnih i edukativnih portala, namenjen kako potrošačima tako i proizvođačima, sadašnjim i budućim. Ideja je da Organic net postane evropska platforma i posle Srbije, planira se njeno širenje na region i druge evropske zemlje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ESSEDRA projekat i preporuka o konzumiranju ribe

  • PDF

Oprezno sa uživanjem u hrani koju nudi vodaO pitanjima važnosti konzumiranja vrstama i nutritivnim vrednostima ribe bavi se i ESSEDRA - Ekološko održiv socio-ekonomski razvoj ruralnih oblasti (Environmentally Sustainable Socio-Economic Development of Rural Areas), projekat kofinansiran od strane Evropske unije koji kroz DG Enlargement – koordiniše Slow Food sa ciljem potpomaganja integracionih procesa zemalja Balkana i Turske u Evropsku uniju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jedinstven u svetu - Fruškogorski lipov med

  • PDF

Đorđe MrkićO benefitima meda na zdravlje ljudskog organizma i upotrebi u medicinske svrhe znali su i drevni narodi i mnogo je već rečeno. Danas se međutim, uzimajući u obzir loši uticaji na prirodu i sumnjive radnje pojedinaca, ne bi li se na lakši način došlo do zarade, veći akcenat stavlja na kvalitet i način proizvodnje meda. Kažu da nije svaki med med i da se kupac lako da prevariti. Pogotovo ako samo gleda na cenu. Zato se nećemo baviti onim lošim, već ćemo predstaviti onaj najbolji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Teška godina za voćare, ali interesovanje za ovu vrstu proizvodnje ne jenjava

  • PDF

Prof. dr Zoran KeserovićTradicionalno Savetovanje voćara o unapređenju proizvodnje voća, sa temama koje se odnose na uzgoj koštičavog voća u gustoj sadnji, načinu primene zaštitnih mreža, branju i čuvanju plodova, u organizaciji Društva voćara Vojvodine, održano je u subotu, 12. decembra, u Kongresnom centru Novosadskog sajma.. Osim velikog broja kvalitetnih predavanja koja su održali eminentni stručnjaci iz inostranstva i Srbije (dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Đanluka Pasi, GEOPLANT VIVAI iz Italije, Adam Paradovski iz „Agrofresh“-a Poljska, Mikele Braveti iz AGRITENAX-a Italija, prof. dr Đankarlo Kaleli sa Univerziteta u Bariju, dr Goran Aleksić sa Instituta za zaštitu bilja i životnu sredinu iz Beograda., organizatori najznačajnijeg voćarskog skupa kako kod nas tako i u regionu, su u potpunosti bili zadovoljni odzivom proizvođača, kao i prisustvom 35 firmi koje se bave ovom vrstom proizvodnje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Stevica Marković: Proizvodi sa oznakom geografskog porekla garant su kvaliteta

  • PDF

Stevica MarkovićDeseti jubilarni Sajam etno hrane i pića u Beogradu, održan krajem novembra 2015. godine, bio je u znaku podrške i podsticanja proizvođača da oznakom geografskog porekla zaštite svoj proizvod, u skladu s čim je bio i slogan ovogodišnjeg Sajma: „Utemeljenje robne marke etno-proizvoda“. Svojim nastupom ovoj temi je u potpunosti odgovorio, u septembru 2015. godine ustanovljen Savez proizvođača tradicionalnih proizvoda iz Srbije – “Original Srbija”, čiji su osnivači: Udruženje Futoški kupus, Udruženje proizvođača "Leskovački ajvar", Društvo pčelara „Jovan Živanović“ iz Novog Sada, Opštinsko udruženje pčelara „Homolje“ Žagubica i Udruženje proizvođača sjeničkog jagnjeta "Sjeničko jagnje".

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Starosrpski kačamak i sušeni paradajz - Zdravo i lako za pripremu

  • PDF

Zoran Vujanić (levo) i William SciardisNa desetom Sajmu etno hrane i pića održanom u Beogradu od 25.-28. novembra, bili su predstavljeni nacionalni specijaliteti, hrana vezana za uža geografska područja koja se pravi po posebnim recepturama i ograničenoj količini za tržište, kao i specifična tradicionalna jela. Ovaj Sajam bio je prilika da se rame uz rame sa tradicionalnim proizvodima, predstave i noviteti na našem tržištu, ali opet sa ukusom tradicionalnog.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com