Sun09272020

Poslednja izmena:09:21:27 PM

Hrana

Posledice konzumiranja mesa po ljudsko zdravlje i ekologiju

  • PDF

Konzumiranjem zdrave hrane do zdravog životaStevan Obradović, lekar prirodne medicine iz Vranja, učesnik petog kongresa „Ishrana budućnosti“, održanog 26. i 27. septembra 2015. godine u organizaciji Društva za populacionu politiku „Breg“ u novosadskom SPENS-u, predstavio se zapaženim radom, o tome zašto treba zaustaviti upotrebu mesa u ljudskoj ishrani. Gospodin Obradović, koji na svom Facebook profilu ima istaknut moto: „Nature is my religion. The earth is my temple“, u svom radu istakao je sledeće:
-Svedoci smo, kako ogromnog povećanja raznih degenerativnih bolesti, tako i velike zagađenosti životne sredine. Mnogo je faktora koji dovode do toga, ali svakako jedan od najvažnijih je meso, odnosno industrija mesa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ishrana faktor zdravlja

  • PDF

Zdrava ishranaDr. Sci. Apostol Thoma, Skopje, Republika Makedonija, prezentovao je na V Kongresu „Ishrana budućnosti“ u Novom Sadu (26. i 27. septembar) rad “Ishrana i faktor zdravlja”.
Cilj ovog rada je da ukaže na značaj velikog uticaja ishrane na zdravlje i preduzimanje adekvatnih mera i metoda ishrane koje će omogućiti preveniranje, čuvanje i povratak zdravlja ljudskoj populaciji. Metodologija se zasniva na istraživanju naučne i stručne literature, kao i analiza praktičnih iskustava o uticaju ishrane na zdravlje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vodič za razvoj ruralnih prostora i očuvanje životne sredine

  • PDF

Važno je znati poreklo namirnice koju kupujemoESSEDRA (Environmentally Sustainable Socio-Economic Development of Rural Areas /Ekološki održiv društveno-ekonomski razvoj ruralnih područja) je višegodišnji projekat pokrenut 2012. godine koji kofinansira EU. Realizuju ga Slow Food u saradnji sa Evropskim forumom za zaštitu prirode i seoskih prostora i osam partnerskih organizacija iz zemalja u kojima se projekat implementira: Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Rumunije, Srbije i Turske.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Anka Popović Vranješ o potencijalu novovaroškog kraja za proizvodnju sira vrhunskog kvaliteta

  • PDF

 Dr Anka Popović VranješKrajem jula 2015. godine, u organizaciji TSC "Zlatar" i opštine Nova Varoš, održan je ZlatarFest sa ciljem promocije turstičkih i privrednih potencijala Zlatarskog kraja, objedinjavajući sve opštinske manifestacije: Izložbu meda i pčelinjih proizvoda, Izložbu proizvoda od heljde, Zlatne ruke Zlatara, Zlatarsku regatu, Takmičenje ribolovaca, a od 2013. godine i Zlatarsku sirijadu, koju je grupa entuzijasta započela 1997. godine, oganizujući takmičenje proizvođača Zlatarskog sira, tada nezvaničnog, danas zvaničnog brenda novovaroškog kraja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nenad Novaković govorio Forašima o organskoj proizvodnji

  • PDF

Nenad NovakovićJedna od mnogobrojnih aktivnosti Udruženja proizvođača Futoškog slatkog i Futoškog kiselog kupus, bila je Futoška omladinska radna akcija - FORA 2015, koja je po treći put održana neposredno pred EXIT, u futoškom ataru. Ova, pre svega humanitarna akcija, omogućila je da sto Foraša obezbedi sebi kartu za prvi dan festivala, a uvek je potkrepljena predavanjima vezanim za organsku proizvodnju ili za proizvode sa geografskim poreklom, kako bi mladi sa akcije poneli što više znanja važnih za njihov budući život.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Zoran Keserović: Trešnja je danas najprofitabilnija voćna vrsta

  • PDF

Prof. dr Zoran KeserovićDepаrtmаn zа voćаrstvo, vinogrаdаrstvo, hortikulturu i pejzаžnu аrhitekturu Poljoprivrednog fаkultetа Univerzitetа u Novom Sаdu i Društvo voćаrа Vojvodine, je za predstavnike medija, u petak 19. juna, na Oglednom dobru za voćarstvo u Rimskim Šančevima, organizovalo Dan trešnje. Ovaj susret, u okviru projektа "PODIZANJE OGLEDA INTENZIVNOG GAJENJA POLJOPRIVREDNIH KULTURA", koji Pokrаjinski sekretаrijаt zа poljoprivredu, vodoprivredu i šumаrstvo sprovodi u saradnji sa Departmanom, okupio je znatan broj zvanica iz sfere politike, obrazovanja i novinarstva. Prof. dr Zoran Keserović, direktor Departmana, tom prilikom govorio je na temu “Introdukovаne sorte i podloge trešnje“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kozji mlečni proizvodi za zdravlje

  • PDF

Radomir RoganovićKompanija BEOCAPRA d.o.o. u selu Kukojevci, u šidskoj opštini, osnovana je 2009. godine. Na oko 4 hektara, nalazi se farma koza i mlekara. Njeni osnivači su došli na ideja o osnivanju farme isprovocirani činjenicom da je 2008. godine u Srbiji svega 0,4% ukupne proizvedene količine mleka bilo kozje, prema 3-5% u evropskim zemljama, i procena da je Srbija, koja je i sa kravljim mlekom u velikom deficitu, odlično tlo za uzgoj mlečnih koza. Farma BEOCAPRA je zaživela krajem 2009. godine kada je 179 koza i 5 jarčeva Sanske rase uvezeno iz Austrije. Iako se početna ideja zasnivala isključivo na proizvodnji sirovog mleka, stanje na domaćem tržištu je pokazalo da se pravi finansijski efekti ostvaruju isključivo njegovom preradom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Moja kravica Food Talk protiv paranoje i diktata o tome šta treba jesti, a šta ne

  • PDF

Sa jednog od panelaTreći Food talk, od ove godine Moja kravica Food Talk, najveća regionalna konferencija o hrani, održana je u petak, 12. juna, na Ribarskom ostrvu, kraj Novog Sada. Skup je okupio gastronome, kuvare, promotere, vrsne poznavaoce, uživaoce i ljubitelje zdrave hrane i kvalitetnih vina iz celog regiona.
Tema ovogodišnje konferencije bila je “hrana na mreži”, pa su se u diskusiju na temu hrane i pića, osim kuvara, vinara, poznatih ličnosti, uključili i blogeri, fotografi, poznavaoci i prezenteri hrane na jedan drugi, ali isto tako zanimljiv i kreativan način.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vreme je da učinite nešto za svoje zdravlje

  • PDF

Ljiljana Popadić„ Naša hrana bi trebala biti naš lek i obratno”, govoro je Heraklit, a kompanija DTD “Ribarstvo” iz Bačkog Jarka usvojila je to kao svoju poslovnu orijentaciju. Sa proizvodnim programom ribljih proizvoda - Ribella, godinama osvaja medalje kvaliteta, i prisutna je, kako na domaćem, tako sve više i na svetskom tržištu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Timomedovih 16 zlatnih medalja i šampionski pehar – 16 put

  • PDF

Srbislav Vasiljević sa unucima i saradnikomŠampionski pehar za vrhunski kvalitet meda i dijetetskih proizvoda na bazi meda, na 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, šesnaesti put za redom, pripao je kompaniji „Timomed“ d.o.o. iz Knjaževca. Proizvodi ove kompanije osvojili su ukupno 14 Velih zlatnih, 2 Zlatne medalje, a saće u medu proglašeno je za Šampiona kvaliteta grupe proizvoda - dijetetski proizvodi i pomoćna lekovita sredstava.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com