Thu09242020

Poslednja izmena:11:34:45 AM

Hrana

Najveće bogatstvo Srbije je bogatstvo tradicije

 • PDF

Učesnici FORE 2014.Na predstojećem 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu (od 9. do 15. maja), Udruženje proizvođača i prerađivača futoškog kupusa i futoškog kiselog kupusa, na predlog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, osim svog nastupa, imaće privilegiju i čast da organizuje i druge proizvođače proizvoda sa oznakom geografskog porekla.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Udruženju Futoški kupus priznanje od Ministarstva poljoprivrede

 • PDF

Domaćini na Sajmu - Goran Puača (desno) i Miroljub JankovićPribližava se 82. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu (od 9. do 15. maja), za koji su pripreme uveliko u toku.
Udruženje proizvođača i prerađivača futoškog kupusa i futoškog kiselog kupusa ili jednostavno Udruženje „Futoški kupus“, readovan je učesnik ove sajamske manifestacije, a ove godine će, na predlog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, nastupiti i kao predstavnik proizvođača sa oznakom geografskog porekla. Tako je Futoškom kupusu pripala čast da organizuje proizvođače sa oznakom geografskog porekla da izlažu na Poljoprivrednom sajmu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zlatiborac, porodična kompanija za primer

 • PDF

Dušan KneževićOdbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti kao svoj primarni zadatak postavio je obavezu javnog podsticanja i podržavanja porodičnih firmi, kao činilaca održivog i sveukupnog razvoja srpskog sela i poljoprivrede.
Porodična firma „Zlatiborac“ je na skupu SANU, održanom u petak, 17. aprila 2015. godine, povodom promocije monografske studije „Razvoj porodičnih preduzeća u seoskim područjima Srbije“ (D.Tomić, B.Gulan, M.Mandić; Beograd, april 2015), bila je predstavljena kao jedna od šest uspešnih porodičnih kompanija čiji model razvoja može da posluži kao putokaz drugima kojim putem treba da krenu, jer i pored nepovoljnog privrednog ambijenta uspešno posluje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prodavnica Moj salaš, organski proizvodi tokom cele godine

 • PDF

Milica PopovićU Novom Sadu, na adresi Narodnog fronta 22, bračni par Milica i Željko Popović, vode prodavnicu organskih proizvoda - Moj salaš.
Dok je pijaca „Moj salaš“, na platou SPENS-a, na kojoj izlažu proizvođači organskih proizvoda, tokom godine aktivna od početka juna do kraja septembra, kada je ponuda najveća, dotle prodavnica „Moj salaš“ funkcioniše tokom cele godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zapadna Srbija vraća autentična jela na meni ugostiteljskih objekata

 • PDF

Lepi brka - Nenad GladićGodine 1940. u Bled se iz Sente preselio poslastičar Ištvan Lukačević, i ubrzo postao glavni poslastičar u bledskom hotelu "Park". Godine 1953. kreirao je kremšnite, koje su, s pravom ili ne, i danas pravi hit Bleda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ariljski malinari traže mogućnost da budu još bolji

 • PDF

Nova iskustva za novi kvalitetU organizaciji TACSO kancelarije u Srbiji, Zelena mreža Vojvodine je tokom februara ugostila petočlanu ekipu Udruženja voćara „Eko voće“ iz Arilja i za njih organizovala trodnevnu studijsku posetu organskim proizvođačima u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milenko Dolovac o svojim iskustvima u organskoj proizvodnji

 • PDF

Milenko DolovacStudijska poseta razmene znanja i iskustva o organskoj proizvodnji, koju je nedavno organizovala Zelena mreža Vojvodine, uz podršku TACSO kancelarije u Srbiji, imala je za cilj da proizvođačima malina iz Arilja, pored predavanja, upriliči i posetu i obilazak organske farme Dolovac u Futogu.
Na žalost, od prvobitnog plana se zbog snega, moralo odustati, ali je gospodin Milenko Dolovac, vlasnik organske farme, budućim organskim malinarima na osnovu svog iskustva, kroz fotografije i internet prezentaciju, pokušao da to nadomesti. Goste je interesovala održivost organske proizvodnje, da li je moguće finansijski, organizaciono i u svakom drugom smislu napraviti proizvodnju iz oblasti voćarstava.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sanda Klještanović o problemima u organskom voćarstvu

 • PDF

Sanda KlještanovićSanda i Lazar Klještanović, diplomirani inženjeri poljoprivrede, konvencionalni savetnici za voćarstvo pri Poljoprivrednoj savetodavnoj službi Vojvodine, da ne bi prenosili samo svoja teorijska znanja, pre tri godine započeli su sopstvenu proizvodnju, kako bi sve naučeno proverili u praksi.
Organska poljoprivreda ima sve više pristalica. Ali, iako je sve prisutnija na pijacama i u medijima, ona se suočava sa realinim (prirodnim), ali i onim drugim problemima. O tome sa čime se suočava organski proizvođači-voćari, Sanda Klještanović kaže:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Organska poljoprivreda spas za čovečanstvo

 • PDF

Olivera RadovanovićZelena mreža Vojvodine je od 5. do 7. februara 2015. godine, ugostila grupu poljoprivrednika iz Arilja, Sombora i Vrbasa, koji su prepoznali svoj interes i budućnost u organskoj proizvodnji.
Olivera Radovanović iz Zelene mreže Vojvodine se tom prilikom zahvalila TACSO kancelariji i Zorici Rašković, nacionalnoj savetnici TACSO programa za Srbiju, na dugogodišnjoj saradnji, i mogućnosti zajedničkog iskoraka ka organskoj poljoprivredi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

TACSO organizovao studijsku posetu poljoprivrednika iz Arilja, Sombora i Vrbasa Zelenoj mreži Vojvodine

 • PDF

Zorica RaškovićU organizaciji TACSO kancelarije u Srbiji od 5. do 7. februara 2015. godine, organizovana je dvodnevna studijska poseta članova Udruženja voćara „Eko voće“ iz Arilja, salaša Bijalković i gazdinstva Mijanović iz Vrbasa, a čiji je domaćin bila NVO Zelena mreža Vojvodine.
Zorica Rašković iz TACSO (Tehnical Assistance for Civil Society Organisations), u okviru evropskog programa „Ljudi ljudima" (P2P), predstavila je TACSO kao program Evropske unije koji na zapadnom Balkanu i Turskoj pokušava da podrži inicijative udruživanja organizacija civilnog društva u različitim oblastima života.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com