Tue09282021

Poslednja izmena:09:30:17 AM

Hrana

Podrum Miljević : Prolećne salate

  • PDF

Ništa lepše od lepe salateDuga zima, način ishrane u zimskom periodu i dug boravak u zatvorenom prostoru doveli su naš organizam u stanje kome je potrebno prolećno čišćenje.
Za to će nam pomoći samonikle lekovite biljke iz našeg okruženja. Ako sami skupljate lekovito bilje treba da obratite pažnju na sledeće: Uvek ostavite 30% biljaka na tom staništu zbog razmnožavanja, biljku nemojte čupati iz korena i pažljivo odaberite mesto. Nikad nemojte skupljati biljke u velikim gradovima zbog olova, u blizini njiva i voćnjaka koji se hemijski tretiraju. Odaberite mesto za koje ste sigurni da je zdravo i bezbedno.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Podrum Miljević: Hleb od celog zrna žitarica

  • PDF

Ne znam da li je i u vašem mestu isto kao u Novom Sadu, gde svaki dan nikne nova pekara, a odmah do nje nova apoteka. To je dokaz da se nezdravo hranimo i da smo sve više bolesni. Spadam u neku srednju generaciju, rođen sam 1959. godine, ali još pamtim kada je na selu u Kupiniku moja strina Savka mesila hleb jednom i jeo se cele nedelje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Podrum Miljević: Salata od Sremuša

  • PDF

Polje Sremuša na Fruškoj goriSremuš (Allium ursinum), divlji beli luk ili medveđi luk, je samonikla lekovita biljka koja raste i na Fruškoj gori. Proglašena je za lekovitu biljku broj jedan u Evropi i četvrtu lekovitu biljku na svetu. Snižava krvni pritisak, holesterol i trigliceride. Ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo.Uspešno se koristi za lečenje disajnih organa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Podrum Miljević: Čaj i pita od koprive

  • PDF

Em ukusno, em zdravo - pita i čaj od kopriveKopriva-Urtica dionika je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka. Svi smo je probali ako ne drugačije kada smo sa njom imali kontakt sa golim delovima tela i kada nas je ožarila. U narodu postoje verovanja i rituali da se treba ožariti koprivom jer je to zdravo. Pored ove osobine po kojoj je poznata njena lekovitost je neverovatna. Čaj od koprive se preporučuje za čišćenje krvi, lečenje malokrvnosti, lečenje reumatizma i mnogih drugih bolesti. Mi je preporučujemo ljudima kao preventivno sredstvo za čišćenje krvi i za ishranu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Aktuelna tema: Zeolit

  • PDF

Na jednom od nalazišta zeolita u SrbijiZeolit je otkrio švedski naučnik Cronstedt 1756. godine primećujući da ovaj mineral prilikom zagrevanja izgleda kao da ključa i brzo gubi vodu, pa mu je dao ime zeolit - grčki zeo-ključati i lithos-stena.
Zeolit se u prirodi nalazi u stenovitom obliku.
Njegovom daljom preradom se usitnjavanjem (mlevenjem) dovodi u željenu granulaciju zavisno od njegove namene.
Zeoliti su "složeni hidratisani (silicijum, aluminijum, kiseonik, vodonik) silikati natrijuma, kalijuma i kalcijuma", prirodni minerali vulkanskog porekla, nastali pre nekoliko miliona godina iz četiri elementa - zemlje, vatre, vode i vazduha.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Razgovor s povodom: Prof. dr Zoran Keserović o fruškogorskoj jabuci

  • PDF

Prof. dr Zoran KeserovićFruška gora, godinama, bolje reći vekovima, sinonim za vinogradarstvo i vino, od skoro je postala i sinonim za voćarstvo.Tome je ponajviše doprinela ideja profesora dr Zorana Keserovića, direktora departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, da Fruška gora postane, pre svega, jedna od najperspektivnijih regija ne samo u Srbiji, nego u Evropi i zapravo to se u poslednjih deset godina i obistinilo. Intenziviranjem voćarske proizvodnje, a pogotovo 2007. godine, kada su realizovani važni projekti u Fruškoj gori na podizanju savremenih zasada voća, pre svega jabuke i vinove loze sa novim tehnologijama koje se primenjuju u razvijenijim voćarskim zemljama Evrope, naišlo je na veliko interesovanje, pogotovo preduzetnika koji su radili u drugim privrednim granama, koji su imali kapital, i krenuli su da investiraju prvenstveno u podizanje zasada jabuke.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Zoran Keserović: Očekujem rekordnu godinu u voćarstvu

  • PDF

Prof. dr Zoran KeserovićU nizu stručnih predavanja koja su u Baču, 19. marta 2013. godine, na poziv predstavnika opštine priredili stručnjaci sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, a zainteresovani poljoprivredni proizvođači ovoga kraja budno pratili, posebno interesovanje izazvala je radionica pod nazivom „Voćarstvo u ravnici – izbor, vrsta i održivost“, direktora Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, prof. dr Zorana Keserovića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

DTD Ribarstvo, kako do više ribe na trpezi

  • PDF

DTD Ribarstvo izbacilo široku paletu ribe i ribljih visokokvalitetnih proizvodaIzlišno je iznova, i iznova, govoriti o zdravstvenom aspektu konzumiranja ribe. Činjenica je da su Srbi slabi potrošači ribljeg mesa i prerađevina od ribe. Zašto je to tako i zašto se u Srbiji riba nalazi na trpezi za Sv. Nikolu, na Badnje veče i posne slave, niko nema odgovor.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Siniša Simić: Kompanija DTD Ribarstvo širi paletu svojih proizvoda

  • PDF

Siniša SimićKompanija DTD Ribarstvo predstavila je riblje proizvode marke Ribella restoranu u hotela Novi Sad, 12.marta 2013. godine. Na promociji i degustaciji brojni posetioci, predstavnici trgovinskih lanaca i medija, imali su priliku da probaju polugotova riblja jela, riblje paštete, viršle i kobasice, kao i humus. Uz jelo se služilo vino iz Vinarije “Mačkov podrum” iz Iriga.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Jasna Mastilović: Brašno od tikve golice

  • PDF

Dr Jasna MastilovićInstitut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, sa timom „Brašnjari“ na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u 2012. godini, poneli su titulu najbolje tehnološke inovacije u Srbiji sa proizvodom „Brašno do tikve golice“.
Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju na nivou Srbije orgaizuje se od 2005. godine, a uz Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao organizatora, Privredna komora Srbije i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, nalaze se u  ulozi suorganizatora, dok je RTS medijski sponsor.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com