Tue01192021

Poslednja izmena:11:46:36 AM

Hrana

Organska hrana, održivost i zdravlje u istom koraku

  • PDF

Porodica Vozar iz Kisača proizvodi 60 vrsta organski sertifikovanog povrćaOsnovni principi na kojima se bazira razvoj organske poljoprivrede, a koji je postavila Međunarodna federacije pokreta za organsku poljoprivredu (IFOAM) na čijim se standardima zasniva i Zakon o organskoj proizvodnji i organskim proizvodima Repubike Srbije su:
 Princip zdravlja (organska poljoprivreda treba da održi i poveća zdravlje zemljišta, biljaka, životinja, ljudi i planete u celosti);
  Princip ekologije (organska poljoprivreda treba da se zasniva na živim eko-sistemima i ciklusima, da radi sa njima, da ih podržava i pomogne njihovom održanju);

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vreme sertifikovanog futoškog kupusa

  • PDF

Ovo je originalni, sertifikovani Futoški kupusSveže i kisele glavice i listovi Futoškog kupusa već nalaze na mnogim jelovnicima ne samo u Srbiji, već i u Nemačkoj, Švedskoj, Češkoj i Švajcarskoj, pa i u Kanadi i Australiji. Od 6. oktobra ove godine ljubitelji sarme i drugih jela od svežeg i kiselog kupusa su sasvim sigurni kada kupuju Futoški kupus. Svaka sveža glavica ili ukiseljeni kupus, biće vidno obeležani Nacionalnom kontrolnom markicom o geografskom poreklu ovog tradicionalnog proizvoda iz Futoga.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Carska bašta Zrenjanin uvrstila u povrtarski rejon

  • PDF

Madaraš ĐulaMnogo puta je izrečena floskula da je agrar velika razvojna šansa Srbije ali, sve više raste svest o tome da samo kvalitetnom i planiranom proizvodnjom prateći nove tehnologije na sve zahtevnijem evropskom i svetskom tržištu ima smisla baviti se poljoprivrednom delatnošću. A upravo to su na vreme shvatili poljoprivrednici iz Mužlje, koji su organizovali “Carsku baštu” i danas, samo posle četiri godine rada, od šest članova osnivača, prerasli u ozbiljno preduzeće koje broji 19 stalno zaposlenih, sa preko 100 kooperanatai predstavljaju jednog od lidera u porizvodnji povrća na lokalnom području.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

M.A.C DONDON: Hleb slovenačko-naš nasušni

  • PDF

Prema rezultatima istraživanja Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosečna godišnja potrošnja hleba po stanovniku u Srbiji iznosi 107 kg, što je tri puta više nego u zapadnoevropskim zemljama. Hlebu u čast, u Pećincima skoro dve decenije živi i Muzej hleba “Jeremija”. U svetu postoji još samo jedan takav muzej i nalazi se u Ulmu u Nemačkoj. U ovom našem, pećinačkom, izloženo je 98 vrsta različitih obrednih hlebova, razvrstanih po grupama: božićni, uskršnji, slavski, svadbeni, podušni…

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Todor Ninković, živa enciklopedija zrenjaninskog Žitoprodukta

  • PDF

Todor NinkovićDa li ste znali da je prvi kroasan u Jugoslaviji proizveden 1975. godine u pogonima kolača preduzeća "Žitoprodukt" iz Zrenjanina, a ovo preduzeće imalo je i
ekskluzivni ugovor za snabdevanje pecivom lanca restorana "McDonald" u Jugoslaviji.Grupa agrarnih novinara, na poziv skupštine opštine grada Zrenjanina obišla je mlinsko- pekarsko preduzeće „Žitoprodukt“. Goste je dočekao i upoznao ih sa trenutnim radom „Žitoprodukta“ Todor Ninković, predsednik Upravnog odbora, mašinac po struci, koji je četrdeset godina uz ovo preduzeće, a sve vreme na poslovima održavanja i investicija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nenad Radulović: Ečanski šaran zdraviji od evropskih standarda

  • PDF

Nenad RadulovićOktobar je mesec za, kako to ribari vole da nazovu – žetvu šarana, a decembar mesec kada se u Srbiji najviše konzumira riba, ponajviše zbog obeležavanja praznika Sveti Nikola. Na najvećem ribarskom gazdinstvo u našoj zemlji, Ribarskom gazdinstvu „Ečka“, koje od 2008. godine posluje u sastavu kompanije za proizvodnju i promet poljoprivrednih dobara "Mirotin" iz Vrbasa, Gazdinstvo „Ečka“, koji organizuje proizvodnju na tridestak jezera, počev od Srpskog Itebeja , Čente, Melenaca do Lukinog Sela, dvestotinjak alasa ovih dana imaju pune ruke posla.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Žarko Galetin, direktor Produktne berze: Pušten duh iz lampe

  • PDF

Jedan od osnovnih principa organizacije FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu pri UN), jeste princip globalne prehrambene sigurnosti i dostupnosti relativno jeftine hrane. Ovaj postulat deklarativno je i dalje aktuelan, ali suštinski od pre pet godina definitivno više ne postoji. Cene hrane su u očiglednom porastu i to snažno pogađa najugroženiji deo svetske populacije što prehrambenu sigurnost otvara kao gorući problem.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SRP Zasavica promovisala najskuplji sir na svetu

  • PDF

Gospodin Slobodan Simić,upravnik, direktor Specijalnog rezervata prirode Zasavica, na Drugom međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Velikim Radincima, našao se u ulozi izlagača, i predstavio novi, jedinstveni proizvod iz široke palete proizvoda sa farme u Zasavici.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Zoran Keserović: Biće potražnja za našom jabukom

  • PDF

Prof.dr Zoran KeserovićNa red je stigla i berba jabuka. A ko bi bio bolji sagovornik na ovu temu od profesora dr Zorana Keserovića, direktora Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu pri Poljoprivrednom fakultetu Novosadskog univerziteta. Prvo pitanje za njega:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Proizvodnja ribe, još jedan neiskorišćen potencijal Srbije

  • PDF

U Srbiji se pod ribnjacima nalazi oko 14.000 hektara (od kojih su 14.000 hektara šaranski, a samo na 14 hektara su pastrmski ribnjaci). Međutim, od ukupnog broja, čak 20 odsto šaranskih ribnjaka je zapušteno i nalazi se van upotrebe. Na površini od oko 11.000 hektara ribnjaka koji su u funkciji, godišnje se proizvodi 12.500 do 15.000 tona ribe. Od toga oko 11.000 do 13.000 tona je šaranska i od 1.500 do 2.000 tona pastrmska riba.
-Iako je proizvodnja ribe u poslednjoj deceniji povećana dva do tri puta i dalje se, zajedno sa količinom ribe koja se izlovi iz reka i jezera, podmiruje manje od 30 odsto potreba za domaćom ribom u Sriji, dok se više pod 70 odsto uvozi (morske i slatkovodne ribe). Za razliku od rastućeg uvoza, izvoz je simboličan i poslednjih godina se kreće te oko nekoliko stotina tona - kaže profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu dr Zoran Marković.
-Potencijal Srbije za povećanje proizvodnje ribe je ogroman, pre svega, u šaranskom ribarstvu. Trenutno u Srbiji postoje četiri fabrike hrane za ribe, sa potencijalom ukupne proizvodnje preko 40.000 tona (prošle godine je proizvedeno samo 11.000 tona). Treba istaći i to da višne ribnjaka u Srbiji od pre nekoliko godina realizuju jednu od najsavremenijih tehnologija gajenja šarana u Evropi, koja se bazira na korišćenju ekstrudirane hrane, a Srbija je i jedna od retkih zemalja u kojoj se radi na programu selekcije familija šarana, čime se stvara osnov za proizvodnju kvalitetne selekcionisane mlađi - navodi Marković.
Evropska unija je najveći uvoznik ribe na svetu (40 odsto uvoza se ostvaruje u njoj). Ona godišnje uvozi 1,65 miliona tona, a izvozi svega 100.000 tona, tako da postoji odličan potencijal za plasman ribe iz Srbije u države EU. Da bi se i ostvario taj izvoz neophodno je da se šaran, kao glavni izvozni proizvod preradi (filetira, odimi, upakuje...) i plasira na evropsko tržište, za šta je neophodna pomoć države kroz podsticajne mere kroz unapređenje proizvodnje na postojećim ribnjacima. Pored šarana, kao glavne vrste, svakako ne treba zanemariti i ostale vrste koje se proizvode u Srbiji: kalifornijska pastrmka, potočna pastrmka, beli amur, beli i sivi tolstolobik, som, smuđ...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com