Wed08042021

Poslednja izmena:08:44:22 AM

Hrana

Pčelarka Ljiljana Kovačević medom daruje zdravlje

  • PDF

Ljiljana KovačevićPosebnu pažnju medija, prvog dana 79. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, izazvala je pčelarka, gospođa Ljiljana Kovačević, koja je istupila pred viđene političare, koji su obilazili sajamsku priredbu po njenom otvaranju, Borisa Tadića, predsednika DS i kandidata za predsednika Srbije, Dušana Petrovića, aktuelnog ministra u Vladi Srbije, i druge, i postavila im pitanje: „Kada će moći pristojno da živim od svog poštenog rada“. Naime, posle tridesetogodinje službe i zvanja komercijaliste, posvetila se tradicionalnom poslu svoje porodice, pčelarstvu. Ljiljana Kovačević kaže da danas duplo više radi nego što je radila kao komercijalista, a ima duplo manje zarade nego nekada. Razume ona i krizu i probleme privatnog biznisa, ali je boli nesrazmera između uloženog truda i nagrade koja joj se za taj trud vraća. Mada priznaje da je ove godine, za vreme mandata ministra Petrovića, po prvi put dobila subvencije i nadu da će biti bolje, šta su joj na licu mesta i obećali spomenuti političari.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sinaj Bulimbašić: Maslinovo ulje je čuvar vašeg zdravlja

  • PDF

Sinaj BulimbašićGospodin Sinaj Bulimbašić, Opština Selca, Hrvatska, predsednik Saveza maslinara i uljara Splitsko-dalmatinske županije, nagrađen zlatnom medaljom za svoj proizvod, extra devičansko maslinovo ulje, nadahnitim, elokvetnim i iznad svega zanimljivim govorom kakav imaju samo Dalmatinci, zahvalio se u ime nagrađenih proizvođača maslinovih ulja na Svečanoj dodeli priznanja u kategoriji extra devičanskih maslinovih ulja na 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Njegovo prisustvo na Novosadskom sajmu, treću godinu za redom, iskoristili smo za razgovor o maslini i maslinarstvu danas u Hrvatskoj, Srbiji, svetu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Carnex apsolutni šampion Novosadskog sajma

  • PDF

carnexKomisija za ocenjivanje kvaliteta mesa i proizvode od mesa, koju su sačinjavali stručnjaci sa beogradskog Instituta za higijenu i tehnologiju mesa, Poljoprivrednog fakulteta, Fakulteta veterinarske medicine, novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije, Tehnološkog i Poljoprivednog fakulteta, te Biotehničkog fakulteta iz Ljubljane i osječkog Prehrambeno tehnološkog fakulteta, završila je obiman posao i proglasila pobednike.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Nenad Čkonjević –Istine i zablude o srpskom kulinarstvu

  • PDF

Dr Nenad ČkonjevićNa nedavno održanom trećem po redu Svetskom prvenstvu u kuvanju magarećeg paprikaša, organizovanom u Specijalnom rezervatu prirode “Zasavica”, tradicionalno je učestvovala ekipa Čkonjević iz Hrtkovaca. Njihov nastup je bio višestruko zapažen. Prvo, zato što je ova ekipa osvojila drugo mesto i prema tome, skuvala jedan od najboljih paprikaša, u konkurenciji od 20 ekipa, ali i po tome što je šestočlanu ekipu predstavljala: mama Zorica, ćerke Jelena (13) i Katarina (7), sin Stefan (6), baka Milanka i glava porodice, Nenad Čkonjević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Slavko Filipović: Ribe se hrane zdravije od nas

  • PDF

slavko filipovicRiba se ubraja u najzdraviju hranu u čovečijoj ishrani. Pored toga što je jedna od najzdravijih, riba se ubraja i u red najkvalitetnijih hrana što se tiče animalnih proteina. U našoj zemlji, imamo deficit kako u jedenju, tako i u proizvodnji ribe, ali ne i hrane za ribu. Mereno evropskim standardima, mi smo daleko ispod proseka konzumacije ribe u razvijenijim zemljama, posebno morske, koja se u Evopi koristi više nego rečna. Ipak, može se reći da imamo solidnu industriju za proizvodnju hrane za životinje, koja u svom programu ima i proizvodnju hrane za ribe.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

PIK Bečej, stari, dobri, veliki šampion

  • PDF

PIK Bečej, dobitnik je četiri Zlatne i pet Velikih zlatnih medalja Novosadskog sajma na ovogodišnjem ocenjivanju kvaliteta proizvoda od voća i povrća upriličenog povodom predstojećeg 79. Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Sterilisani kukuruz šećerac, pasterizovana paprika list i TCM kukuruz šećerac, proglašeni su Šampionima kvaliteta grupe proizvoda. Za visok kvalitet sterilisanog i zamrznutog povrća, PIK Bečej je nagrađen Velikim šampionskim peharom Novosadskog sajma. Sva ova priznanja, bila su dobar povod za razgovor sa Mihailom Đukićem, komercijalnim direktorom PIK Bečeja, koji je u prvoj rečenici izjavio da nije iznenađen nagradama, jer ih dobijaju redovno svake godine, što je dokaz više da ova firma, bez obzira na godine i vlasničku strukturu, dobro radi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Zoran Keserović: Hrana da bude lek, a ne uzrok bolesti

  • PDF

Prof. dr Zoran KeserovićSve zemlje u okruženju donele su zakon o integralnoj proizvodnji i uredile ovu oblast neophodnim pravilnicima. Srbija je donela zakon o organskoj proizvodnji, ali ne i pravilnik o integralnoj prozvodnji, sa  propisanim tehničkim i organizacionim uslovima, načinom organizacije kontrole proizvoda, definisanjem obaveza proizvođača, određivanjem sertifikacione kuće, načina sertificiranja, obaveznom označavanju proizvoda logom, što su sve pravila koji predstavljaju osnovu delovanja integralne proizvodnje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pi – voda, formula za zdrav život

  • PDF

pi vodaVoda je simbol života. Čovek jeste, i uvek će biti vitalno zavisan od nje, a obezbeđivanje kvalitetne pijaće vode u ekološki degradiranim sistemima industrijske civilizacije postaje sve teže. Ali, dokazano je da je, samo ona voda, koja je sposobna da prodre u ćeliju, da u nju unese hranljive materije, a iz nje iznese nepotrebne, i na taj način „čisti organizam“, dobra voda. U svetu je poznata pod imenima Pi (π)voda ili živa voda, a zapravo je to hemijski čista, osvežavajuća voda, izuzetnog svojstva što joj daje poseban tretman vode po BSC (Bio Control System) tehnologiji, koju je razvio dr Shoi Yamashita sa svijim timom u Japanu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tóth paprika iz Bezdana

  • PDF

Tóth RózsaPaprika je jedna od najviše gajenih i najrentabilnijih kultura koja se koristi kao povrće, začin i lek. Sadrži biološki važne materije, ugljene hirate, ulja, jabučne i limunske kiseline, vitam C, kompleks vitaina B, alkaloid kapsaicin.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mr Daniel Petrović: Nove tehnologije uvešće našu poljoprivredu u novi vek

  • PDF

mr daniel petrovicMr Daniel Petrović, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, otvori je Prolećni skup voćara na Poljoprivrednom fakultetu, gde je održao zapaženo izlaganje vezano za trenutnu situaciju u proizvodnji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com