Thu04022020

Poslednja izmena:09:36:55 PM

Hrana

Podrška razvoju organske proizvodnje

  • PDF

Svi organski proizvodi u Srbiji brzo nađu svoje kupceIako u Republici Srbiji i AP Vojvodini postoje odlični preduslovi, oganska proizvodnja zastupljena je na samo 0,4 odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje (u AP Vojvodini je ukupno 7.706 hektara površina pod organskom proizvodnjom i površina u sistemu konverzije), po čemu smo u Evropi na pretposlednjem mestu, dok druge zemlje imaju četiri, pet ili više odsto, pa se moraju preuzeti sve neophodne mere kako bi se ova vrsta sve aktuelnijih proizvoda približila evropskom proseku - zaključeno je na nedavno održanoj, drugoj sednici Grupacije za organsku proizvodnju pri Privrednoj komori Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zoran Jelenković: Srbija gljivarska prestonica Balkana

  • PDF

Zoran Jelenković najavljuje ekspanziju Gljivarskog turizmaNa Osnivačkoj skupštini Mikološko-gljivarskog Saveza Srbije (MGSS) u septembru 2015. godine jedan od zadataka bio je i razvoj novog vida turizma na našim prostorima - gljivarskog turizma. Srbija je prebogata gljivama i ima potencijala da izađe u susret i zaljubljinicima u gljive i onima koji u tome vide komercijalnu stranu. Ideja je da se organizovanim gljivarenjem sprovode edukacija turita, i na taj način utiče na svest ljudi o čuvanju ovog šumskog blaga i njihovih staništa, ali takođe da se ovim jestivim i hranljivim organizmima obogati ishrana i da nađu mesto na jelovnicima hotela, restorana i etno kuća. U osnovi ove ideje je da upotrebom samoniklog jestivog bilja i gljiva, promovuše zdrav način života, što je opšti trend ne samo u Evropi već i svetu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kozji sir Gorski sa Svetskom bronzanom medaljom

  • PDF

Posle srpskih vina i Kozji sir Gorski otvorio vrata na svetskom tržištuNajveće međunarodno takmičenje posvećeno siru - World Cheese Awards, koje se održava u Londonu, više od tri decenije na jednom mestu okuplja proizvođače sira, slavi tradiciju, inovaciju i izvrsnost sireva iz celog sveta. Tako je bilo i 17. novembra 2017. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Obeležen Terra Madre Day - na meniju lokalni proizvodi

  • PDF

Dejana Budić vodio je prisutne kroz promociju domaćih proizvodaŠirom sveta 10. decembar Slow Food udruženja obeležavaju Terra Madre Day - Dan Majke Zemlje, zahvaljujući joj na darovima kojima je čovečanstvo obdarila. Obeležavanju ovog Dana priključilo se i novosadsko Udruženje Slow Food koje je okupilo svoje članove, simpatizere i medije na prigodnoj večeri u prestižnom restoranu „Stratus“. Ideja obležavanja je doprinela da se širi auditorijum upozna sa Slow Food pokretom i osnovnim načelima proizvodnje dobre, čiste i fer hrane za sve.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Seminar o savremenim metodama toplotne obrade hrane na PMF-u

  • PDF

Doc. dr Bojana Kalenjuk u društvu studenata PMF-a, poziva na seminar sve zainteresovane koji žele da čuju nešto novo u vezi ishraneU okviru vannastavnih aktivnosti na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, u subotu, 09.12.2017. godine, biće održan drugi po redu seminar, akreditovan od Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja pod naslovom "Inovativne metode toplotne obrade hrane". Ovaj seminar namenjen je svim nastavnicima srednjih stručnih škola koji se bave hranom i ishranom, ali i ljudima iz privrede, menadžerima, šefovima, kuvarima i ostalim ugostiteljskim radnicima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FINS-ovo info veče o aditivima u hrani

  • PDF

Prilika da saznate sve o aditivima u hraniU četvrtak 7. decembra 2017. godine u Startit centru (ul. Miroslava Antića 2) u centru Novog Sada sa početkom u 18:00 h prisustvujete info večeri „Sve što ste želeli da znate o aditivima u hrani, a niste imali koga da pitate“ u organizaciji Naučnog instituta za prehrambene tehnologije (FINS) i suorganizaciji Asocijacije potrošača Srbije (APOS). Info veče je prvenstveno namenjeno široj javnosti, odn. zainteresovanim potrošačima, i osmišljeno tako da se u neformalnom razgovoru sa stručnjacima saznaju istine i otklone zablude o aditivima u hrani.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nagrađeni na XII Međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu

  • PDF

PG Radišić iz Čuruga dobitnik je Specijalnog priznanja za kvalitet sireva I klaseOd 22. do 25. novembra u Beogradu je održan XII Međunarodni sajam etno hrane, pića i opreme, najveća smotra proizvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu Srbije i regionu Jugoistočne Evrope. Sajam etno hrane je i regionalna smotra prehrambenih proizvoda pripremljenih po „receptima naših baka“, nacionalnih specijaliteta karakterističnih za uža geografska područja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sajam etno hrane i pića od srede u Beogradu

  • PDF

Ekipa portala TopSrbija.com na štandu Dragane BokanSajam etno hrane i pića, najznačajnija regionalna smotra proizvođača reprezentativnih tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope, biće održan u hali 3 Beogradskog sajma od 22. do 25. novembra. Svečano otvaranje Sajma zakazano je za 22. novembar u 11 časova u Etno dvorištu hale 3.
Na 12. po redu Sajmu etno hrane i pića na pojedinačnim ili grupnim štandovima predstaviće se više od 2.000 različitih prehrambenih proizvoda, karakterističnih za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina, koji se prave po posebnoj recepturi i u ograničenoj količini za tržište (tzv. nacionalni specijaliteti). Proizvođači se predstavljaju uz podršku Privredne komore Srbije i Zadružnog saveza Srbije, državnih institucija lokalnih samouprava, udruženja, turističkih organizacija i samostalno.Osim proizvođača hrane na Sajmu, kao što je bila praksa i predhodnih godina, predstaviće se i proizvođači opreme za čuvanje i pakovanje tradicionalnih proizvoda. Pored domaćih na Sajmu etno hrane i pića očekuje se učešće proizvođača iz Grčke, Indije, Republike Srpske i drugih zemalja. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrde Republike Srbije i Grad Beograd. Podršku u organizaciji pružaju Privredna komora Srbije i Zadružni savez Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gljivarska staza na Kopaoniku treba da privuče i edukuje nove turiste, ljubitelje gljiva i prirode

  • PDF

Zoran Jelenković u intervjuu za TopSrbiju na Danima vrganja KOP 2017 najavio Gljivarsku stazuNajpoznatiji planinski turistički centar Srbije - Kopaonik, do sada je bio prepoznatljiv po ski stazama: 25 žičara, 39 alpskih ski-staza, 26 ski-puteva i dva poligona za obuku početnika. U subotu, 18. novembra, ovim skijaškim, biće pridodata GLJIVARSKA STAZA, prva na teritoriji Srbije. Mikološko-gljivarski savez Srbije (MGSS), uprkos vremenskim uslovima, koji su pretekli završetak radova, ispuniće ovogodišnji plan kojim je predviđeno njeno svečano otvaranje i puštanje u rad.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Organska ulica Novog Sada otvarila vrata zdravijem načinu života

  • PDF

Marija Nikolajev sa tamburašima koji su muzikom ulepšali Organsku ulicu Novog SadaZa dane vikenda, 11. i 12. novembra na Ribljoj pijaci, najstarijoj pijaci u Novom Sadu, u organizaciji Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede, i uz podršku Gradske uprave za privredu, po prvi put je održana manifestacija „Organska ulica Novog Sada“. Marija Nikolajev, menadžer Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede je tom prilikom istakla da je ovo jedna od brojnih aktivnosti koje organizuje Klaster, kao poziv građanima da u masovnijem broju dođu na pijacu, upoznaju se sa ponudom, ali i proizvođačima organskih proizvoda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com