Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA LIČNOSTI

Ličnosti

Miloš Maksić, klarinetista, gajdaš, budući biolog

  • PDF

Sa nastupa Miloša Maksića na promociji Bean festivala„Zar ste jednom čuli gde se kaže da je muzika najprivlačnija moć u svetu?... I kada je razumljiva, i kada je polurazumljiva, i kada je sasvim nerazumljiva, pesma i muzika su uvek jedna misteriozna i neodoljiva sila. Zašto to, ako ne zato što nas one dovode doma, podsećaju na prvobitnu, da, na bitnu domovinu našu. Na prvi glas; na prvu reč; na prvu pesmu... Samobitnu božansku reč, i da je od Nje i kroz Nju postao sav svet, kao njen odjek...“

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Stogodišnjica atentata koji je promenio sve(t)

  • PDF

Zlatna Moruna omiljena kafana Gavrila PrincipaAtentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, kada je ubijena i njegova supruga, grofica Sofija, izveo je Gavrilo Princip, Srbin iz Bosne, na Vidovdan, 28. juna 1914. godine, u Sarajevu. Sarajevski atentat bio je uzrok početka akcije protiv Srbije i početak velikog rata, najvećeg u dotadašnjoj istoriji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gordana Milanović dobitnica nagrade dr Katarina Ambrozić 2014.

  • PDF

Gordana MilanovićOvogodišnja laureatkinja nagrade „Prof. dr Katarina Ambrozić“ je Gordana Milanović, diplomirani istoričar umetnosti i student master studija istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Na osnovu visokih kriterijuma bodovanja i prethodnih stručnih učinaka, među kojima je volonterski rad na realizaciji projekata u različitim institucijama kulture, kao i stručno usavršavanje u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Gordana Milanović je izabrana kao najbolja među kandidatima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Rastko Ćirić multimedijalni umetnik

  • PDF

Rastko ĆirićRastko Ćirić je mulitimedijalni umetnik, oficijelno profesor Ilustracije i Animacije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (od 1994), ali i autor petnaestak animiranih filmova, ilustrastor, muzičar, iskazan u oblasti grafike, ex libris-a, stripa. Bio je saradnik-ilustrator Njujork Tajmsa (New York Times Book Review), priredio četrdeset izložbi u zemlji i svetu (Beograd, Novi Sad, Vranje, Slovenija, Francuska, Poljska, Belgija, Koreja, Japan, za animaciju i grafiku vlasnik je 70 nagrada, od Minhena (1982) do Lipeckog, Rusija (2009), kao i plakete “Nikola Mitrović Kokan” za doprinos srpskom stripu, 2003. Od 2004. godine redovan je profesor na predmetima Ilustracije i Animacije, koju je pre osam godina pokrnuo na odseku Primenjene grafike FPU u Beogradu, kojom se bavi od 1980. godine i u svetu je poznatiji po animaciji nego ilustraciji. Rastko Ćirić vodi i interdisciplinarne doktorske studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, polju u kojem se kombinuju razni mediji, “gde iskustvo dolazi do punog izražaja, ne samo u statičkim, grafičkim umetnostima, nego i iz animacije koja je kombinovanje više dispipilina i medija”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Branislav Bošković: Umetnost kao stil života, izazov i njegova suština

  • PDF

Branislav BoškovićAko želiš da budeš slikar treba da se rodiš u Dimitrovgradu, jer procentualno gledano ovaj grad u jugoistočnoj Srbiji ima najviše akademskih slikara u Srbiji, ali i u Evropi. Sa nešto preko 6.000 stanovnika u samom gradu, Dimitrovgrad ima preko 60 akademskih slikara.
U Dimitrovgradu je rođen i Branislav Bošković, akademski slikar. Njegov talenat za slikarstvo je prepoznat već u nižim razredima osnovne škole, a u sedmom-osmom razredu nastavnik likovnog vaspirtanja je uočavao potez njegove četkice na pola radova u odeljenju. Možda su njegovog talenta poslednji bili svesni njegovi roditelji koji su znali da kažu kako Branislav ne radi ništa, samo slika, a zahvaljujući komšijama, sačuvani su njegovi crteži iz najranijeg detinjstva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jelena Popović: Žena na ikoni XXI veka

  • PDF

Jelena PopovićŽena, asocijacija za najveću sreću i najdublju nesreću; fatalnu zavodnicu i varljivu ljubavnicu; ona uzdiže, ali zbog nje se i pati; oličenje ljubavi, mržnje i strasti...
Žena je podjednako predmet observacije i umetnika i učenih ljudi, i društva okupljenog za kafanskim stolom. Žena je uvek ona koja se stavlja u odnos sa muškarcem, retko sama, gotovo nikada samosvojna.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Emotivno veče u Galeriji ITD

  • PDF

Bane RadoševićKada za nešto što traje deset godina kažemo „svaka čast, uspeli ste!“, šta reći za nešto što je punih četvrt veka na liderskoj pozici u onom čime se bavi. To je pošlo za rukom Branislavu Banetu Radoševiću i njegovoj Galeriji ITD, odnosno u Institutu za Transfuziju Dizajna na Petrovaradinskoj tvrđavi, koji je u sredu, 9. aprila, sa svojim saradnicima i prijateljima obeležio 25 godina rada (iako je godina, ako se sve saberu četiri više, kako radi njegov studio i ova autorska ručna štampa).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Borba Dragoljuba Tašlića za vršačke ostenjake

  • PDF

Dragoljub TaslićaProfesor u penziji, hroničar Vršca i dugogodišnji novinar, koji se uspešno bavi fotografijom, zagovornik je otvaranja Vršačkih planina za posetioce, goste, turiste, i otkrivanja njihovog blaga. U Vršačkim planinama postoje tzv. ostenjaci, stene koje za neupućenog posetioca predstavljaju samo obične gromade, ali oni upućeni u tim gromadama mogu uočiti prava umetnička dela.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Igor Pervić oživeo lik Laze Kostića

  • PDF

Igor PervićIza Igora Pervića, kojeg još uvek poistovećujemo sa ulogama mangupa i zavodnika, je glumac sa gotovo četrdesetogodišnjim stažom, jer je prvu ulogu ima sa svega sedam godina u televizijskom filmu „Porodični orkestar“ Mire Trailović. Popularnost većinom među ženskim polom, ostvario je igrajući u kultnoj seriji „Sivi dom“, filmovima: „Crni bombarder“, „Lajanje na zvezde“, „Bure baruta“ i ulogama u preko trideset drugih filmova i serija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Anđela Jovanović zaljubljena u lik Lenke Dunđerski

  • PDF

Anđela JovanovićObe mlade, lepe i posebne. Jedna rođena u drugoj polovini XIX veka (1870) u Srbobranu, druga krajem XX (1992) u Beogradu. Jedna se ogleda i govori kroz ovu drugu. Tako su ih doživeli i scenarista i tvorac projekta Pero Zubac, i producent Zoran Janković i režiser Marko Marinković, tako ih je prepoznala i publika prisutna na novosadskoj premijeri dokumentarno-igranog filma “Doba Dunđerskih” u Areni Cineplex, 14. marta 2014. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com