Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA LIČNOSTI

Ličnosti

Predrag Momčilović kao Lazar Dunđerski

  • PDF

Predrag MomčilovićNovosadska publika je dokumentarno-igrani film ”Doba Dunđerskih” imala priliku da pogleda 14. marta u Arena “Cinaplex” i da tom prilikom pozdravi kako glumačku ekipu, tako i sve ljude, od producenta, reditelja zaslužnih za realizaciju ovog projekta.
Pero Zubac, po čijoj ideji je i nastao ovaj pedesetominutni film tom prilikom rekao:
-Kada su me producent i reditelj filma „Doba Dunđerskih“ pitali da li imam neke posebne zahteve, ja sam im rekao: Laza Kostić može da bude po vašem, Lenku nađite, a Lazar Dunđerski mora biti Predrag Momčilović, jer ja sam uvek tako zamišljao Lazara Dunđerskog. To se pokazalo kao pun pogodak jer je Predrag Momčilović Moca glumac Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu (od 1985), ulogu velikog Lazara Dunđerskog izneo verodostojno i moćno.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sekula Knežević Ćaldović, inženjer i vizionar

  • PDF

Sekula Knežević ĆaldovićNa svečanoj akademiji povodom obeležavanja jubileja 120 godina organizovanog turizma na Zlatiboru, uručene su zahvalnice pojedincima koji su svojim radom, delom, znanjem i zalaganjem doprineli da ovaj turistički planinski centar bude jedan od najprestićnijih u Srbiji. Među dobitnicima priznanja, kao što su akademik Miladin Pećinar, Dobrila Smiljanić, Milisav R. Đenić, pročitano je i ime inženjera Sekule Kneževića Ćaldovića, koji je, kako je navedeno, bio jedan od najuglednijih inženjera za saobrćajnice toga vremena, i koji je učestvovao u izgradnji puta Užice-Kraljeva voda, koji je u to vreme predstavljao remek delo putarstva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pero Zubac o filmu Doba Dunđerskih, Lenki i potrebi da se oduži ovoj velikoj srpskoj porodici

  • PDF

Pero Zubac-O Lenki sam prvo saznanje stekao pročitavši na studijama u Novom Sadu esej profesora Mladena Leskovca "Lenka Dunđerska". Od tih dana 1964. godine, mene prati Lenka i ja se raspitujem, čitam, razgovaram sa znalcima toga vremena. Prelistavam stare novine u Biblioteci Matice srpske, beležim sve što mi ispričaju, pa to proveravam. Dopisujem se s ljudima koje zanima Laza Kostić, analiziram stare fotografije i tako otkrivam porodicu Gecinih Dunđerskih i postajem jedan od onih koji pokušavaju da im, makar virtuelno, vrati ono što im je u vremenima oduzimano i oduzeto - rekao je Pero Zubac, književnik, poeta, scenarista, publicista…

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dejan Jevđić: Truba nas je održala, njojzi hvala

  • PDF

Dejan Jevđić-Srbija je najprepoznatljivija po trubi. Izazov je napraviti obradu, improvizaciju neke strane pesme koja dolazi iz muzički zanimljivog područja, ali smatram da ne treba da se beži od naše tradicije i kulture. Mi u suštini grešimo jer težimo nečem tuđem, a sasvim imamo dovoljno našeg prostora, toliko obrada, prerada, toliko toga lepog da se čuje izvornog i tradicionalnog, samo treba da ga održavamo i negujemo. Lično smatram da na tome treba dosta raditi jer bez toga nestadosmo kao narod - smatra Dejan Jevđić, trubač iz sela Rasna, kod Požege, trostuki (2011/12/13) osvajač „Zlatne trube“ i majstorskog pisma u Guči.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Čudesan svet Zmajeva Jelene Miletić

  • PDF

Jelena MiletićJelena Miletić je primenjena umetnica iz Pančeva koja se bavi unikatnom keramičkom skulpturom. Diplomirala 2005. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna - Odsek keramika, u Beogradu. Magistrirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u klasi profesora Velimira Vukićevića, 2008. u Beogradu. Glavno polje studiranja Unikatna keramika - Skulptura. Od 2000. godine kada je napustila studije ekonomije i položila prijemni ispit na Akademiji, bavi se skulpturom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Bora Otić, pronalazač neobično običnih priča

  • PDF

Bora Otić, omiljeno TV liceBoru Otića, novinara RTV Vojvodine i neprevaziđenog majstora kratkih priča o običnom čoveku, autora emisije „5kazanje“ koja se od 2003. godine prikazuje jednom nedeljno na RTV Vojvodini, sreli smo u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada, na izložbi „Slatki trag prošlosti“. Pošto se i sam bavi prošlošću, imao je priliku da sa gospođom Tamarom Ognjević, recenzentom izložbe, prisustvuje rekonstrukciji načina na koji su ljudi iz kamenog doba pravili napitak koji mi danas zovemo pivom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Snežana Đenić, čuvar prošlosti zlatiborskog kraja

  • PDF

Snežana Đenić prima čestitke od prof. dr Slobodana UnkovićaDirektorka biblioteke„Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini, Snežana Đenić, po struci je istoričar, a po vokaciji vredni sakupljač kulturno-istorijske baštine zlatiborske regije. Autor je knjiga: „Zlatibor iz strog albuma“ (1994), „Zlatibor-turistički vodič“ (2001), „Srpski vladari u užičkom kraju“ (2007), „Armijski đeneral Krsta Smiljanić“ (2008) i dr. Autor je više od trideset televizijskih emisija koje se odnose na istoriju užičkog kraja tokom XIX i prve polovine XX veka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Slaviša Kozomora: Gitara po meri čoveka

  • PDF

Slaviša KozomoraNedavno održan Novogodišnji koncert škole rock-a Kulturno sklonište, u klubu Route 66, u Novom Sadu, bila je još jedna prilika, u skladu sa principa škole, da se predstave samo najtalentovaniji, najvredniji, učenici koji su u toku prethodnog perioda pokazali najveći napredak. Među izvođačima našao se i mlađani Slaviša Kozomora, jedinstven po mnogo čemu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Crtice iz života Mihajla Pupina II deo

  • PDF

Portret Mihajla PupinaPo kazivanju Dragiše Matića, deda Gige, Uče Idvorskog
Kada je ušao u Ameriku imao je samo 5 centi. U svom sećanju piše kako je za te pare mogao da kupi samo jedno parče pite sa šljivama, u kojoj je bilo više koštica nego šljive, ni nalik onoj kakvu je pamtio iz rodnog Idvora. Taj prvi susret sa Amerikom toliko je upečatljivo delovao na Mihajla da je kasnije, kada je postigao ogroman uspeh, širom Amerike, otvorio kancelariju na tom istom pristaništu u kojoj je jedan njegov radnik dočekivao brodove iz Evrope, sa interesovanjem ima li putnika iz Srbije, Vojvodine, Hrvata, Slovena, nije gledao na naciju i konfesiju, već ih je dočekivao i davao im je prvo 7,5$, a posle 15$, što im je bilo dovoljno da mesec dana imaju plaćeno konačište i hranu, dok se ne snađu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Priznanje Vesni Kaćanski, podrška Novom Sadu

  • PDF

Priznanje Vesni Kaćanski u DortmunduVesna Kaćanski, urednica muzičkog programa Kulturnog centra Novog Sada, i urednica Novosadskog džez festivala koji je prošlog meseca po 15., jubilarni put održan u Srpskoj Atini, pre nekoliko dana se vratila iz Dortmunda gde je od gradonačelnika ovog nemačkog grada Ulriha Siraua dobila priznanje za „vanredan lični udeo u stvaranju Međunarodnog Velikog Orkestra i njen angažman na projektu East West European Jazz Orchester TWINS”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com